Trilaterala Grecia-Bulgaria-România, plan de acțiune comun

de | oct. 9, 2023 | Știri | 0 comentarii

În cadrul Trilateralei România-Bulgaria-Grecia, care se desfășoară la Varna, cele trei state balcanice au agreat implementarea unui plan de acțiune comun în domenii precum transporturi, energie, comerț sau securitate, a anunțat prim-ministrul României Marcel Ciolacu. Premierul a adăugat că România poate, în parteneriat cu Bulgaria și Grecia, să aibă o influență mai mare în Uniunea […]

În cadrul Trilateralei România-Bulgaria-Grecia, care se desfășoară la Varna, cele trei state balcanice au agreat implementarea unui plan de acțiune comun în domenii precum transporturi, energie, comerț sau securitate, a anunțat prim-ministrul României Marcel Ciolacu.

Premierul a adăugat că România poate, în parteneriat cu Bulgaria și Grecia, să aibă o influență mai mare în Uniunea Europeană, promovând rolul său central în reconstrucția Ucrainei și dorința de a vedea Republica Moldova și statele din Balcanii de Vest cât mai rapid în Uniunea Europeană.

„„

La reuniune participă vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, și ministrul moldovean al energiei, Victor Parlicov.

Securitatea energetică și dependența de resursele energetice rusești, a fost unul din subiectele de pe agenda reuniunii, a menționat în cadrul unei conferințe de presă prim-ministrul României Marcel Ciolacu, care s-a referit și la sprijinul pe care România trebuie să îl ofere Rep. Moldova în acest sector.

”Am abordat și provocările cu care ne confruntăm pe piața energiei, cu accent deosebit pe securitatea aprovizionării și a dependenței totale de hidrocarburi și de energie electrică din Rusia. România are o datorie morală să ajute Rep. Moldova deoarece, după Ucraina, este cel mai vulnerabil stat european.  Mă bucur că toți trei susținem ca pe agenda europeană să fie începerea negocierilor pentru Rep. Moldova, Ucraina și Georgia.”

Prin viitorul coridor Grecia-Bulgaria-România, cu o posibilă extindere către Republica Moldova, se dorește crearea unei infrastructuri moderne de transport, comunicații și energie, pentru a stimula relațiile economice și politice între statele participante.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *