Transnistria, intre Moscova si Washington

, , , ,
 

transnistreanaRusia considera ca a sosit momentul pentru o analiza responsabila a situatiei legata de problema transnistreana, a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei rusesti, Aleksandr Lukasevici, ca preambul al intalnirii de la Moscova dintre ministrii de externe ai Rusiei si Republicii Moldova, Serghei Lavrov si Iurie Leanca, axata pe tema reglementarii conflictului transnistrean. Pe 11 martie, la Chisinau, vicepresedintele american Joe Biden, referindu-se la conflictul transnitrean, afirma ca SUA sustin integritatea si suveranitatea Republicii Moldova, specificand ca viitorul cetatenilor din stanga Nistrului este in cadrul Republicii Moldova si, respectiv, in Uniunea Europeana. Potrivit lui Aleksandr Lukasevici, depinde de conducerea Republicii Moldova directia in care va evolua deblocarea procesului de negocieri si pe ce baza se vor putea discuta variantele de compromis ale statutului special al Transnistriei si garantiile realizarii acesteia in practica. Lukasevici a exprimat convingerea Moscovei ca cei care trebuie sa ajunga la o intelegere cu privire la reglementarea viabila a problemelor legate de reglementarea transnistreana sunt liderii partilor conflictului pe baza egalitatii in drept. Aceasta este si directia in care se discuta subiectele respective, in cadrul mecanismului „5+2”, cat si in contactele cu principalele state europene si Statele Unite, a subliniat reprezentantul diplomatiei Federatiei Ruse.

Viziunea americana

„Presedintele Barack Obama si eu, dar si intreg poporul american, am urmarit evolutiile din tara dvs. si am sarbatorit succesele obtinute. Suntem ferm decisi sa va ajutam in continuare si sustinem angajamentele dvs. fata de reformele lansate”, a declarat vicepresedintele SUA, in timpul vizitei sale la Chisinau. „Dumneavoastra veti face alegerea, dar noi credem ca viitorul Moldovei este in Europa. Sunteti o tara europeana, trebuie si veti fi integrati in institutiile europene”, a mai afirmat Joseph Biden, subliniind ca, in mod separat, Statele Unite vor continua sa sustina Moldova. „Noi ramanem angajati si am ridicat subiectul conflictului transnistrean in Rusia si vrem sa fie clar: SUA sustin o aplanare, dar nu de dragul aplanarii, ci prin pastrarea integritatii teritoriale a Moldovei”, a precizat vicepresedintelel american, care a tinut sa repete: „Transnistria se afla in R. Moldova”.

Senatul american a cerut presiuni asupra Rusiei

Statele Unite ale Americii trebuie sa faca presiuni asupra Rusiei pentru a permite rezolvarea conflictului dintre Moldova si regiunea separatista Transnistria, cu scopul de a ameliora securitatea din Europa de Est, arata un raport al Senatului SUA. Documentul recomanda administratiei americane sa insiste „pe langa Rusia asupra faptului ca o cooperare a Moscovei pentru negocierea unui acord in Transnistria si in alte regiuni de conflict din Eurasia ar ilustra faptul ca dezvoltarile relatiilor dintre NATO si Rusia pot aduce beneficii securitatii din Europa de Est”. Potrivit acestui raport, SUA trebuie sa se alature pozitiei cancelarului german Angela Merkel si presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care au ridicat aceste probleme de securitate in fata presedintelui rus Dmitri Medvedev in 2010. „Statele Unite trebuie sa sustina ferm eforturile europene de rezolvare a conflictului si cu aceeasi ocazie sa ajute Moldova in aspiratiile sale euro-atlantice”, scrie Richard Lugar, cel mai inalt reprezentant republican al comisiei pentru Afaceri externe. Raportul, de asemenea, avertizeaza asupra riscurilor legate de traficul ilicit de produse si de persoane via Transnistria. Documentul preconizeaza un transfer intre fortele rusesti de mentinere a pacii din Transnistria spre o „forta internationala civila” si reaminteste principiul „consimtamantului tarii gazda” pentru stationarea trupelor straine pe solul sau. El subliniaza ca cele 20.000 de tone de armament si de munitii abandonate la finele erei sovietice trebuiesc distruse sau evacuate. Raportul cere abrogarea restrictiilor comerciale americane impuse Moldovei. Senatorul Lugar urmeaza sa depuna marti un proiect de lege care sa permita „relatii comerciale normale” cu Moldova.

Va dori Transnistria reunificarea?

„Forma de organizare a Transnistriei seamana cu cea a Germaniei de Est. Aici exista o elita consolidata, un sistem de control si un sprijin puternic din partea Rusiei”, a declarat recent directorul programului pentru Rusia si Eurasia al Institutului Regal de Afaceri Internationale (Londra), James Sherr. Potrivit lui, singura diferenta este ca langa Transnistria nu exista Germania de Vest. „Moldova pe malul drept al Nistrului este foarte slaba. Desi aici exista un mod de viata mai liber si o mai mare varietate de magazine, serviciile sunt mai bune, acest lucru nu este suficient de atractiv. De aceea, pentru multi rolul Germaniei de Vest il joaca Romania,” a declarat el. Expertul a mentionat ca „periodic se pune problema daca Republica Moldova ar putea sa-si asume riscul si sa renunte la teritoriile din estul tarii pentru a intra in Uniunea Europeana”. Potrivit lui Scherr, o parte din elita moldoveneasca este dispusa sa-si asume acest risc, fiind constienta ca acest pas va face Transnistria mai vulnerabila. „Cand va veni nemijlocit momentul aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana, in calitate de stat independent si nefiind parte componenta a Romaniei, acest exercitiu va pune capat regimului din Transnistria. Tiraspolul imediat se va uni cu Moldova,” este increzut analist britanic. Scherr considera ca „numarul de persoane de etnie slava pe malul drept este mai mare decat pe malul stang al Nistrului.” „In Transnistria, nu a existat nici un conflict etnic. Acest conflict a fost creat din prabusirea imperiului sovietic si din interese militare si de securitate a Transnistriei. Este un conflict geopolitic,” a conchis expertul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *