Transgaz: Gazoductul Tuzla – Podişor, care va prelua integral producţia din Neptun Deep, va deveni operativ în vara anului 2025

de | nov. 7, 2023 | Știri | 0 comentarii

„Dacă nu investeam în infrastructura de transport gaze, astăzi România era într-o situaţie mai puţin plăcută, poate şi Ungaria, având în vedere la ce se întâmplă în contextul geopolitic, cu un război la graniţele noastre, cu alt război început de o lună”, a afirmat Ion Sterian, șeful Transgaz, citat de Agerpres.. Ambiții gazifere „Investim în […]
Foto: wikipedia

„Dacă nu investeam în infrastructura de transport gaze, astăzi România era într-o situaţie mai puţin plăcută, poate şi Ungaria, având în vedere la ce se întâmplă în contextul geopolitic, cu un război la graniţele noastre, cu alt război început de o lună”, a afirmat Ion Sterian, șeful Transgaz, citat de Agerpres..

Ambiții gazifere

„Investim în continuare. Avem una dintre cele mai moderne infrastructuri de transport din Europa. Suntem undeva la nivel calitativ al infrastructurii de 5 stele în ceea ce priveşte tehnologia şi în ceea ce priveşte securitatea transportului şi exploatării conductorilor de gaz. Ce am promis când am semnat în februarie contractul cu rezervare de capacitate de intrare-ieşire în SNT, cu consorţiul OMV Petrom şi Romgaz şi la cealaltă festivitate de semnare a contractului de începere a lucrărilor, ne-am ţinut de treabă. Suntem într-un grafic accelerat. Au început să vină vapoarele cu ţeavă, a început conducta să transporte în depozite. Prima sudură se va realiza în maximum 8-10 zile pe tronsonul Tuzla – Podişor, un gazoduct care preia integral producţia din Neptun Deep. Discuţiile pe care le avem şi graficul de lucru pe care le avem cu constructorii sunt că undeva la sfârşitul anului viitor vom finaliza gazoductul. Vor mai urma încă circa 5-6 luni de probe tehnologice şi conform contractului semnat, la 1 iulie 2025 gazoductul va fi operativ. Avem rezervă de capacitate pe acest gazoduct care va face parte din coridorul transportului gazelor din zona Mării Caspice, spre zona Azerbaidjanului, sperăm şi din Turkmenistan cât mai curând”, a afirmat Sterian.

Transgaz în Republica Moldova

Şeful Transgaz a menţionat şi faptul că societatea pe care o conduce a preluat, în luna septembrie a acestui an, integral, sistemul naţional de transport gaze al Republicii Moldova şi că „totul se desfăşoară în condiţii normale”.

„Am preluat în Republica Moldova integral Sistemul Naţional de Transport în operare, de la data de 19 septembrie. Totul se desfăşoară în condiţii normale, inclusiv Transnistria cu transportul gazelor pentru Transnistria, în special pentru centrala electrică de la Cuciurgan, care asigură curentul electric pentru zona dintre Nistru şi Prut, mă refer la Chişinău în primul rând, cu curentul electric. Suntem în continuare în dezvoltări”, a spus Ion Sterian.

Societatea Naţională de Transport al Gazelor Naturale Transgaz a semnat, pe data de 16 iunie 2023, contractul de execuţie a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podişor, cu societatea Kalyon Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, din Turcia.

Proiectul, în valoare de aproximativ 500 milioane euro, constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA, asigurându-se astfel posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente.

Conducta este amplasată în zona de sud-est a ţării şi traversează trei judeţe (Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu), respectiv 42 de unităţi administrativ teritoriale (UAT).

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *