Tiraspolul nu vrea schimbarea formatului de mentinere a pacii

, , ,
 

sevciukLiderul regiunii transnistrene, Evghenii Şevciuk, a declarat că este împotriva schimbării actualului format de menţinere a păcii din regiune.
“Considerăm că operaţiunea de menţinere a păcii este una eficientă şi ne pronunţăm pentru consolidarea formatului actual al forţelor de pacificare. Acesta a demonstrat viabilitatea timp de mai mulţi ani, iar orice provocare din partea moldovenească sau din partea altor parteneri le considerăm nefondate,” a afirmat Evghenii Şevciuk, citat de Unimedia. Potrivit acestuia, autorităţile noi de la Tiraspol vor respecta acordurile semnate anterior, iar batalionul de menţinere a păcii din Transnistria îşi va îndeplini obligaţiile în continuare.
KARADENIZ PRESS reaminteşte că Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii susţin că este necesară demilitarizarea regiunii transnistrene, după tragicul incident în care un tânăr cetăţean al R. Moldova a fost ucis de un “pacificator” rus. De asemenea, ministerul german de Externe consideră că “acest incident arată într-un mod tragic că este nevoie urgent, spre binele populaţiei afectate de conflictul transnistrean, de a conveni asupra măsurilor de consolidare a încrederii şi de a revizui managementul securităţii, scopul fiind asigurarea deplasării libere şi în siguranţă a oamenilor pe teritoriul regiunii”.
Anterior, şi Ucraina a exprimat o poziţie similară, ministerul Afacerilor Externe de la Kiev exprimându-şi regretul faţă de incidentul care s-a produs în Zona de Securitate a conflictului transnistrean. Partea ucraineană îşi confirmă disponibilitatea de a lua parte activă la discuţiile cu privire la demilitarizarea regiunii şi la transformarea actualei misiuni de pacificare pe Nistru într-una de garantare a păcii, sub egida OSCE, anunţa acum două zile ministerul de Externe al Ucrainei.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, a reiterat miercuri solicitarea Chişinăului în privinţa modificării misiunii de pacificatori de pe Nistru. Acest accident demonstrează încă o dată necesitatea schimbării misiunii de pacificare în una civilă cu participare internaţională, a declarat Vlad Filat la şedinţa de guvern, cerându-i ministrului afacerilor externe Iurie Leancă să discute această chestiune pe canale diplomatice. Filat a amintit că modificarea misiunii de menţinere a păcii este şi un obiectiv al actualului executiv. Vicepremierul responsabil pentru reintegrare Eugen Carpov a declarat presei după şedinţă că această chestiune este discutată de mai mult timp cu reprezentanţii formatului de negocieri 5+2. El a mai anunţat că un reprezentant al procuraturii militare ruse se află în Republica Moldova pentru a investiga cazul.
Chişinăul s-a pronunţat de mai multe ori în favoarea schimbării misiunii de pacificare, dar Rusia a condiţionat ca aceasta să se întâmple după identificarea unei soluţii viabile pentru reglementarea conflictului transnistrean. Actuala misiune de pacificare a fost formată după conflictul armat din anul 1992. Ea este compusă din peste 1.200 de militari din partea Rusiei, Moldovei şi regiunii transnistrene şi câţiva observatori militari ucraineni.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *