Terorism la Chisinau. Captura de uraniu pentru arme de distrugere in masa

, ,
 

foto Jurnal.md

foto Jurnal.md

Poliţia a arestat la Chişinău şase persoane domiciliate pe ambele maluri ale Nistrului, care intenţionau să vândă uraniu unui cumpărător dintr-o ţară africană. Angajaţii Direcţiei investigare a fraudelor a Departamentului de poliţie a Ministerului Afacerilor Interne au reţinut un grup criminal specializat în afaceri cu substanţe radioactive. Este vorba despre cetăţeni ai R. Moldova, inclusiv din partea stângă a Nistrului şi cetăţeni ai Federaţiei Ruse, care încercau să comercializeze Uraniu 235. Preţul «mărfii» propuse spre vânzare varia între 20.000.000 – 100.000.000 euro pentru un kilogram. Timp de cîteva luni, ofiţerii DIF DP MAI au intrat în posesia unei informaţii operative, potrivit căreia un grup de persoane intenţionează să comercializeze o cantitate mare de uraniu, pe care urmau să-l introducă în R. Moldova prin contrabandă. Informaţiile operative indicau că substanţa radioactivă se afla în regiunea transistreană. Imediat, oamenii legii au creat un grup special compus din colaboratorii operativi ai Directiei, menit să verifice informaţiile. În momentul în care acestea au fost confirmate, Ministerul Afacerilor Interne a sesizat Procuratura Generală în vederea pornirii urmăririi penale. Din acest moment a început documentarea activităţii criminale a infractorilor, în cadrul cauzei penale, cu efectuarea tuturor măsurilor operative şi de investigaţie ce se impun.

Terorişti musulmani

Astfel, suplimentar, au mai fost stabilite câteva persoane care fac parte din componenţa grupului criminal internaţional, cu ramificări în unele state arabe şi unele state de pe continentul african. În total, poliţia a identificat 10 membri activi ai acestui grup. Ca rezultat al acţiunilor desfăşurate, după dobândirea probelor privind complicitatea fiecăruia dintre ei, a fost primită decizia de reţinere a lor. Astfel, la data de 27 iunie, pentru operaţiunile de reţinere în flagrant delict şi efectuarea percheziţiilor, au fost antrenaţi peste 100 de anhajaţi ai MAI, în vederea asigurării securităţii populaţiei din apropierea locului reţinerii, asigurării securităţii poliţiştilor şi nepermiterea deschiderii containerului cu substanţa radioactivă, pentru a exclude contaminarea radioactivă a cetăţenilor. Din ceste considerente, reţinerea a avut loc în momentul în care oamenii legii au acumulat suficiente probe, în centrul capitalei, bulevardul Ştefan cel Mare, intersecţie cu strada Mihai Eminescu, fiind efectuate reţineri şi percheziţii simultane atât în municipiul Chişinău, cât şi pe teritoriul ţării.

Colaborare cu SUA, Germaia şi Ucraina

În cadrul cercetărilor la faţa locului a fost ridicat un container cu substanţă radioactivă care a fost expediat pentru efectuarea analizei de laborator, fiind ambalată întrun alt container special, în scopul unei asigurări suplimentare a securităţii publice. În cadrul percheziţiilor au mai fost depistate documentaţii cu privire la armele de distrugere în masă şi tehnică militară. În prezent, 6 dintre suspecţi se află în detenţie preventivă, ceilalţi 4 urmând a fi reţinuţi. În acest caz a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 292 şi 248 Cod Penal al RM « Fabricarea, procurarea, prelucrarea, păstrarea, transportarea, folosirea sau neutralizarea substanţelor explozive ori a materialelor radioactive» şi «Contrabandă». De asemenea, oamenii legii acumulează probele necesare în vederea iniţierii a unei cauze penale şi în baza art. 284 CP al RM « Crearea sau conducerea unei organizaţii criminale». De menţionat, că pe parcursul documentării acestui grup a fost stabilită o conlucrare cu serviciile speciale din Ucraina, SUA, Germania şi alte servicii. Anul trecut, tot angajaţii Direcţiei investigare a fraudelor a Ministerului Afacerilor Interne au reţinut un grup criminal specializat în afaceri cu uraniu. În acest caz au fost ridicate 2 kg de uraniu 238, care urmau a fi comercializate la un preţ de 9 mln de euro. Potrivit cercetărilor poliţieneşti subtsanţa radioactivă a fost introdusă în capitală din aceeaşi regiune transistreană, necontrolată, la moment, de autorităţile oficiale ale R. Moldova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *