Tensiuni fara precedent intre Pakistan si NATO

, ,
 

Pakistan natoGuvernul pakistanez a ordonat americanilor să se retragă în 15 zile de la baza aeriană Shamsi şi a închis toate căile de aprovizionare a trupelor NATO din Afganistan prin tranzitarea teritoriului său. Pakistanul a îngropat 24 de militari care au fost ucişi într-un atac aerian NATO la un punct de control la graniţa cu Afganistanul, informează BBC, preluat de RRA. Pakistanul a anunţat sâmbătă că va reconsidera toate acordurile pe care le are cu Washingtonul şi NATO, în special în domeniile diplomatic, militar şi al informaţiilor, în urma celei mai grave erori a occidentalilor în Pakistan din zece ani, care a provocat moartea a 24 de militari. La finalul unei reuniuni extraordinare a principalilor săi oficiali, Guvernul pakistanez a ordonat americanilor să se retragă în 15 zile de la baza aeriană Shamsi, situată în sud-vestul Pakistanului, şi a închis toate căile de aprovizionare a trupelor NATO din Afganistan prin tranzitarea teritoriului său.
NATO şi-a cerut scuze, pentru ceea ce a numit “un incident tragic şi neintenţionat” şi a declarat că investighează ce s-a întâmplat.Pakistanul a acuzat NATO că a ucis 24 de militari pakistanezi, într-un atac comis sâmbătă dimineaţă într-o zonă tribală de la frontiera cu Afganistanul, principala bază a rebelilor talibani şi a reţelei al-Qaida, care atacă în mod regulat NATO pe teritoriul afgan. În cursul serii, un purtător de cuvânt al ISAF, generalul german Carsten Jacobson, a declarat că este “foarte probabil” ca Forţa NATO în Afganistan (ISAF) să fi provocat moartea unor militari pakistanezi sâmbătă, la frontiera cu Afganistanul.
Steaguri americane arse pe strazi
Sute de pakistanezi furioşi pe Statele Unite au protestat pe străzile mai multor oraşe din Pakistan duminică, unde au incendiat efigii ale preşedintelui american Barack Obama şi drapele americane, pentru a denunţa moartea a 24 de militari pakistanezi în urma unui raid al NATO. Protestele au fost organizate de partide de opoziţie şi de grupări islamiste de dreapta în principalele oraşe din Pakistan, o ţară cu 167 de milioane de locuitori care deţine arma atomică. La Karachi, portul utilizat de Statele Unite pentru tranzitul proviziilor destinate trupelor din Afganistan, peste 700 de persoane s-au adunat în faţa consulatului SUA, scandând “Jos America”, “Nu vă atingeţi de Pakistan”, “Vom fi mână în mână cu armata noastră”. Forţele de ordine au desfăşurat un cordon de protecţie în jurul consulatului SUA. În faţa Clubului de presă de la Karachi, zeci de militanţi politici au incendiat efigii ale preşedintelui Obama, potrivit unui fotoreporter al AFP. La Multan (centru), peste 300 de partizani ai fostului premier Nawaz Sharif, precum şi comercianţi au ieşit în stradă şi au incendiat drapele ale Statelor Unite şi NATO. La Islamabad, circa 200 de militanţi ai partidului islamist radical Jamaat-e-Islami (JI) au participat la o manifestaţie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *