SUA vor pace in pensinsula coreeana

, ,
 

Hillary-ClintonSecretarul de stat american, Hillary Clinton, s-a pronunţat luni în favoarea unei tranziţii “stabile şi paşnice” în Coreea de Nord, după decesul lui Kim Jong-Il.
De asemenea, Clinton a subliniat că Statele Unite doresc o “relaţie ameliorată cu poporul nord-coreean”. Statele Unite “rămân preocupate de bunăstarea populaţiei nord-coreene”, a mai afirmat Hillary Clinton la finalul unei întrevederi cu omologul său japonez, Koichiro Gemba. “Avem interesul comun pentru o tranziţie stabilă şi paşnică în Coreea de Nord, la fel ca şi pentru pacea şi stabilitatea regională”, a declarat ea.
Şefa diplomaţiei americane a adăugat că s-a luat contact cu ţările partenere din Grupul celor şase. Acesta include Statele Unite, Japonia, Rusia, China şi cele două Corei pentru discuţii, în prezent aflate într-un punct mort, pe marginea denuclearizării peninsulei coreene. Gemba a inistat şi el asupra necesităţii unei coordonări mai strânse între Cei şase.
Statele Unite şi-au făcut imediat cunoscut sprijinul pentru Coreea de Sud şi Japonia după ce luni a fost anunţată moartea liderului nord-coreean Kim Jong-Il. Evenimentul a declanşat numeroase speculaţii cu privire la viitorul regimului dictatorial de la Phenian şi a determinat Casa Albă să insiste asupra “stabilităţii” în regiune.
De asemenea, Casa Albă a cerut luni Phenianului să îşi respecte obligaţiile internaţionale cu privire la energia nucleară. “Sperăm că noua direcţia nord-coreeană va lua măsurile necesare pentru susţinerea ţării, a prosperităţii şi a unui viitor mai bun pentru nord-coreeni, inclusiv a respectării angajamentelor luate privind renunţarea la programul nuclear”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Jay Carney.
“Vom continua presiunile privind respectarea obligaţiilor internaţionale” a adăugat Carney, refuzând să se pronunţe cu privire la consecinţele morţii lui Kim asupra relaţiilor nord-coreene cu Occidentul. “Este prea devreme” pentru a ne exprima, a observat purtătorul de cuvânt subliniind că Coreea de Nord traversează o “perioadă de doilu”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *