SUA si Rusia au semnat istoricul tratat START-2

, , ,
 

start2

Presedintele american Barack Obama si omologul sau rus Dmitri Medvedev, care au semnat joi la Praga un nou tratat privind reducerea considerabila a arsenalelor nucleare ale SUA si Rusiei, au convenit sa continue discutiile privind scutul american antiracheta si sa faca un schimb de informatii pe aceasta tema, potrivit BBC. Cei doi lideri politici s-au intalnit, pe o vreme insorita, in gradinile Castelului din Praga, in fata caruia presedintele american, laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2009, a pronuntat acum un an discursul sau cheie in care a facut apel la o lume fara arme nucleare.

Obama flancat de Hillary

Liderul de la Casa Alba este insotit in vizita sa la Praga de secretarul de stat Hillary Clinton si de consilierul pentru securitate nationala, generalul James Jones. Obama a sosit in Republica Ceha la bordul avionului prezidential Air Force One, in timp ce omologul sau rus a venit in ajun din Slovacia. Ceremonia semnarii formale a noului Tratat START a avut loc putin dupa 13,30, ora Romaniei, in Sala Spaniola a luxosului Castel din Praga. In cadrul intalnirii tete-a-tete, Barack Obama si Dmitri Medvedev au discutat, in particular, chestiuni precum dosarul nuclear al Iranului si situatia din Kargazstan, dupa cum anuntase mai devreme purtatorul de cuvant al presedintiei SUA, Robert Gibbs, in timpul calatoriri spre Praga la bordul Air Force One. El a mai spus ca in urma intalnirii ruso-americane de joi la cel mai inalt nivel nicio decizie nu trebuie asteptata, deoarece dosarul privind eventualele sanctiuni contra Republicii Islamice este dezbatut in acest moment la ONU.

Problema scutului

Dupa cum prevedeau analistii, de pe agenda convorbirilor Obama-Medvedev nu a lipsit nici spinoasa problema a scutului antiracheta american, pe care noul Tratat START a lasat-o deschisa. in virtutea noului START, Moscova si Washingtonul s-au angajat sa reduca numarul ogivelor nucleare la 1.550 fiecare, cu 74% mai putin in raport cu limitele impuse de START-1, acronimul de la “Strategic Arms Reduction Talks”, acordul semnat in 1991 si care a expirat in decembrie 2009.

Piedici la ratificare

Este putin probabil ca Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului federal) sa reuseasca sa ratifice noul Tratat privind limitarea armelor strategice ofensive (START-2) in actuala sesiune de primavara, a declarat joi presedintele Comisiei pentru afaceri internationale din Duma, Konstantin Kosacev, citat de ITAR-TASS. “Pronosticul meu este ca este greu de crezut ca Duma va ratifica documentul in actuala sesiune de primavara”, a subliniat Kosacev, seful delegatiei Rusiei la APCE, indicand ca Moscova va incerca sa-si sincronizeze procesul ratificarii cu Washingtonul insa a exclus o “sincronizare deplina”. Anterior, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat ca administratia presedintelui Barack Obama spera ca Senatul american sa ratifice noul START, ce urmeaza sa fie semnat joi, la Praga, pana la sfarsitul acestui an. Conform Constitutiei Ruse, tratatul trebuie ratificat de ambele camere ale parlamentului federal (Duma de Stat si Consiliul Federatiei) inainte de a fi promulgat de presedintele Federatiei Ruse.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *