SUA și Germania se cer jucatori in dosarul transnistrean

, , , , ,
 

Nebuloasa conflictului transnitrean da mereu batai de cap analistilor de politica internationala in ceea ce priveste solutiile optime de rezolvare a acestui dosar atipic. Chiar si asa, Republica Moldova a primit in aceasta saptamana semnale puternice din partea a doi actori internationali cu un cuvant greu de spus in ceea ce priveste revolvarea dosarului transnistrean. Chiar daca acestia au in prezent doar statut de observatori in cadrul diferendului. Atat Washingtonul, cat si Berlinul, au receptionat mesajul Chisinaului potrivit caruia statutul acestor entitati nu trebuie sa ramana doar de simpli observatori, ci trebuie ridicat in sfera de mediere. Practic, ce s-a intamplat in aceasta saptamana la Chisinau prin venirea cancelarului german Angela Merkel, dar si prin mesajul transmis cu ocazia zilei independentei Republicii Moldova de catre presedintele SUA, Barack Obama, ar putea fi un „preview” la viitoarele actiuni de implicare ale celor doua capitale in rezolvarea dosarului in cauza. In urma cu circa patru luni, vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov lansa un apel expres de ajutor din partea Occidentului pentru accelerarea solutionarii problemei transnistrene. „Nu este o dorinta neintemeiata. Statutul Statelor Unite si al UE este in crestere, iar participarea si contributia lor in procesul de solutionare a problemei transnistrene este tot mai vizibila”, spunea atunci foarte explicit Carpov.

Aceasta rugaminte nu a ramas fara ecou in cancelariile occidentale. Merkel a spus la finele acestei saptamani, in cadrul vizitei sale de la Chisinau, ca Germania sprijina integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova, in cadrul frontierelor recunoscute pe plan international, cu un statut special pentru Transnistria. Nu a vorbit de federalizare si nici de alta solutie de compromis, ci a mers, in mare, pe ceea ce este dispus si Chisinaul sa ofere in cadrul acestui diferend. „Dumneavoastra, cetatenii din Chisinau, ati dat mereu de inteles ca nu va mai puteti resemna cu o astfel de situatie. Deci, vreau astazi sa va asigur: Germania sprijina moldovenii de pe ambele maluri ale Nistrului in eforturile lor de a imbunatati situatia. Noi sprijinim integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova, in cadrul frontierelor recunoscute pe plan international, cu un statut special pentru Transnistria”, a spus Merkel, fara a intra in detalii. Un mesaj clar si raspicat de sustinere a politicii promovate de la Chisinau in cadrul negocierilor cu liderii separatisti de la Tiraspol.

Daca pana acum nu a avut o politica clar conturata vizavi de acest spatiu, oficialii de la Bruxelles incep sa schiteze deja imaginea unor actiuni pe care le pregatesc pentru Transnistria. Una dintre aceste viziuni a fost impartasita in urma cu doar cateva zile de catre liderul grupului Liberal Democrat din PE, Graham Watson. Acesta a vizitat mica republica separatista Transnistria – in fond o baza militara ruseasca acoperita intr-un invelis politic de poleiala – de unde s-a intors cu o serie de impresii cel putin interesante. Acesta a spus ca UE trebuie sa ii faca pe cei din stanga Nistrului sa inteleaga beneficiile lumii occidentale si sa renunte la vechile metehne comuniste pentru un model mult mai atractiv. El a mai vorbit foarte clar si despre contingentele armate rusesti ce pazesc depozitele de munitie din aceasta zona. „Trebuie sa facem presiuni si mai mari asupra Rusiei pentru a retrage acele contingente. Eu cred ca vor fi retrase si ca Moldova va deveni o tara mai unitara”, a spus Watson.

Nu numai UE este interesata in gasirea compromisului in acest dosar incalcit. Chiar astazi, liderul de la Casa Alba, Barack Obama, a transmis in mesaj explicit in directia Chisinaului. „Republica Moldova poate conta pe cooperarea si sprijinul Statelor Unite pentru gasirea unei solutii in aceasta problema care sa pastreze independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a R. Moldova”, i-a transmis Obama omologului sau de la Chisinau, Nicolae Timofte. In plan militar, NATO colaboreaza deja de cativa ani buni cu fortele armate ale Republicii Moldova in diverse exercitii comune pentru a intari interoperabilitatea armatelor. In ciuda faptului ca in Constitutia Republicii Moldova exista o prevedere cum ca aceasta tara trebuie sa ramana neutra din punct de vedere militar, toate eforturile actualei conduceri sunt dirizate inspre inevitabila apartenenta la acest bloc militar. Practic, o foaie de parcurs neacordata inca in scris, dar care de facto isi produce deja efectele. Dar pentru a fi parte in aceasta structura politico-economica numita Uniunea Europeana, Republica Moldova trebuie sa adere intai la NATO. SUA intelege perfect acest lucru iar eforturile militare sunt dublate intotdeauna si de angajamentul americanilor de a ajuta Chisinaul in drumul sau spre Bruxelles. „Statele Unite raman un partener devotat Republicii Moldova in eforturile sale de a deveni membru democratic si prosper al comunitatii europene”, mai precizeaza Obama in mesajul sau.

In plan intern, analistul politic Oazu Nantoi a declarat in aceasta saptamana ca eforturile externe nu sunt suficiente pentru a fi rezolvat acest conflict. Acesta a explicat ca pentru a fi inchis cu adevarat acest dosar este nevoie si de vointa politica a actualilor lideri de la Chisinau. El a vorbit deschis despre coruptia si interesele personale ale persoanelor cu functii inalte in Republica Moldova care sunt principalii vectori ce stau in carea solutionarii conflictului transnistrean. Oazu Nantoi a impartasit de asemenea viziunea UE potrivit careia solutionarea solutionarii acestui conflict ar fi crearea unui echilibru al nivelului de trai pe cele doua maluri ale Nistrului. O atractivitate economica sporita care sa rezolve problemele politice. Numai ca pentru realizarea acestui lucru, UE va trebui sa pompeze bani seriosi in diverse proiecte economice in conditiile in care Rusia investeste anual zeci de milioane de dolari pentru asigurarea fondurilor necesare intretinerii acestei republici artificiale cu un important rol strategic in economia acestei zone. Cele doua actiuni de sustinere denota un interes sporit al UE și SUA pentru aceasta zona, precum si despre rolul lor in acest diferend care trebuie sa se metamorfozeze din simpli observatori in cel de mediatori. Astfel, sprijinul nu va fi niciodata unul cu adevarat sustenabil.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.