SUA iritate la maxim de decizia de continuare a colonizarilor din Ierusalimul de Est

, ,
 

eimontrealprotest

Sefa diplomatiei de la Washington Hillary Clinton i-a transmis vineri seful Executivului de la Tel-Aviv Benjamin Netanyahu ca anuntul Israelului privind construirea de noi locuinte in Ierusalimul de Est reprezinta un “semnal profund negativ” pentru relatia bilaterala cu Washingtonul, informeaza AFP, preluata de KARADENIZ PRESS. Hillary Clinton l-a sunat vineri pe Netanyahu si i-a spus ca anuntul a fost “un semnal profund negativ in ceea ce priveste abordarea Israelului fata de relatia bilaterala si impotriva spiritului vizitei vicepresedintelui” Joe biden, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Philip Crowley. Ministerul israelian de Interne a anuntat in aceasta saptamana, in plina vizita a lui Joe Biden, proiectului construirii a 1.600 de noi locuinte intr-un cartier evreiesc ultraortodox din Ierusalimul de Est, declansand critici puternice, chiar si in interiorul Israelului. Duritatea tonului este practic fara precedent in relatiile dintre Israel si SUA. Biden a “condamnat” deja initiativa Israelului, folosind inca un termen aproape fara precedent intre cei doi aliati apropiati, noteaza AFP. “Ea a spus extrem de clar ca guvernul israelian trebuie sa dea dovada nu numai prin vorbe, dar si prin acte precise, ca este angajat in directia relatiei (cu SUA) si a procesului de pace”, a insistat Crowley. Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (SUA, Rusia, ONU, si UE) a condamnat, de asemenenea, Israelul pentru decizia de a autoriza noi constructii de locuinte. “Cvartetul a convenit sa supravegheze indeaproape evolutiile din Ierusalim si isi rezerva posibilitatea de a lua orice masura suplimentara pe care ar putea-o cere situatia de pe teren”, se arata intr-un comunicat al grupului, care urmeaza sa se reuneasca la 19 martie la Moscova, in prezenta dnei Clinton.

Sustinere financiara

Departamentul de Stat al SUA a anuntat vineri ca va directiona o suma de 55 de milioane de dolari catre Fondul ONU pentru refugiati palestinieni, se arata pe site-ul acestei institutii. Din aceste 55 de milioane, 30 vor fi alocate destinate fondului general al ONU iar 25 de milioane sunt indreptate spre programele de urgenta din Cisiordania si Gaza. Aceasta noua contributie ridica la 95 de milioane de dolari valoarea ajutorului oferit de SUA refugiatilor palestinieni de la inceputul lui 2010. Conform diplomatiei americane, Washingtonul este cel mai important contributor la fondurile ONU de ajutorare a palestinienilor, oferind 267 de milioane de dolari in 2009. Nu mai putin de 4,7 milioane de palestinieni sunt refugiati in toate regiunile Orientului Mijlociu.

Negocieri in aer

Presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), Mahmud Abbas, a declarat sambata ca negocierile indirecte cu Israelul care urmau sa fie relansate in curand, dar masurile de colonizare la care a recurs Israelul in ultima vreme au impiedicat deschiderea negocierilor. Declaratia lui Abbas vine la sfarsitul intalnirii cu presedintele Tunisiei Zine al-Abedine Ben Ali. Saeb Erekat, seful echipei palestiniene de negociere cu Israelul a declarat la o intrunire a activistilor ANP la Nablus, in Cisiordania, ca presedintele Mahmud Abbas nu va relansa negocierile indirecte cu Israelul pana ce nu va fi anulata decizia construirii de noi locuinte in cartierul Ramat Shlomo de la Ierusalim si in colonia evreiasca Beitar Elit din Cisiordania. Erekat a declarat de asemenea ca ANP va angaja negocieri directe cu Israelul doar dupa ce vor fi oprite toate constructiile din coloniile evreiesti din Cisiordania.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *