SUA ancheteaza traficantii de organe umane din Kosovo

, ,
 

Premierul albanez kosovar Hashim Thaci, acuzat de trafic de organe umane

Premierul albanez kosovar Hashim Thaci, acuzat de trafic de organe umane

Un procuror american a fost numit luni pentru a investiga acuzatiile formulate la adresa premierului kosovar Hashim Thaci, suspectat ar fi condus o retea mafiota, relateaza surse oficiale de la Pristina. Anuntul vine la scurt timp dupa ce serviciile de securitate turcesti au dezmembrat o retea banuita ca are legaturi cu traficul de organe umane din Kosovo.
Astfel, surse EULEX au precizat ca John Clint Williamson a fost numit procuror principal. Williamson va analiza acuzatiile formulate de fostul procuror elvetian Dick Marty intr-un raport al Consiliului Europei, publicat in decembrie 2010, dupa alegerile castigate de partidul lui Thaci. Documentul sugereaza ca guvernele occidentale erau la curent cu presupusele activitati criminale ale lui Thaci si ale altor lideri kosovari, dar au ales sa le ignore. Thaci a fost acuzat ca a ordonat personal – si in unele cazuri a supervizat personal – asasinate, detentii, batai si interogatorii cand era comandant de gherila impotriva Serbiei in 1998-2000. In perioada de dupa razboi, el si asociatii sai ar fi condus activitati de spalare de bani, trafic de droguri si tigari, trafic uman si prostitutie in Kosovo.

Documente coplesitoare

“Intreaga comunitate internationala din Kosovo – de la guvernele SUA si ale aliatilor occidentali la autoritatile judiciare sustinute de UE – au cu siguranta aceeasi documentatie coplesitoare”, a spus Marty.
Williamson este consilier pe justitie internationala al secretarului general al ONU, Ban Ki-moon. De asemenea, a fost trimis american in dosarele de crime de razboi si a lucrat in Irak dupa invazia SUA, precum si in misiunea ONU din Kosovo din 2001 pana in 2002. In perioada 1994-2001 a fost procuror la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie, unde a lucrat la inculparea lui Slobodan Milosevici.

Ankara deschide un nou front impotriva traficului de organe

Recent, politia din Istanbul a dezmembrat o retea banuita ca are legaturi cu traficul de organe umane si a arestat 20 de persoane, relateaza surse oficiale de la Ankara, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Suspectii au fost interogati de catre politie iar alte persoane care au legatura cu acest caz ar putea fi arestate. Unul dintre capii retelei, Medicul Yusuf Erçin Sönmez, supranumit “Dr Frankenstein”, a fost de mai multe ori arestat in Turcia si trimis de doua ori la inchisoare.
Misiunea europeana in Kosovo (Eulex) l-a acuzat in luna iunie 2011, impreuna cu un cetatena israelian, de implicare in traficul de organe umane in Kosovo, fiind cautati prin Interpol. Sönmez este acuzat de trafic, de crima organizata si de exercitarea ilegala a meseriei de medic. Yusuf Sönmez a fost arestat si apoi eliberat in Turcia la mijlocul lunii ianuarie dupa ce a fost interogat la Istanbul.
Reamintim ca Turcia si-a intarit legislatia privind lupta cu traficul de organe umane, iar autorii condamnati penstru asemenea fapte risca, potrivit unei modificari din Codul Penal, facuta in 2005, o pedeapsa de pana la 15 ani de inchisoare si amenzi foarte mari.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *