Statui pentru Eltin, critici pentru Putin

, ,
 

Medvedev EltinFostul presedinte al Rusiei post-sovietice, Boris Eltin, a fost comemorat ieri in orasul Ekaterinburg, acolo unde actualul presedinte Dmitri Medvedev a dezvelit o statuie a acestuia, potrivit agentiei RIA Novosti. “Rusia de astazi trebuie sa-i fie recunoscatoare lui Eltin pentru faptul ca, in cea mai dificila perioada, nu ne-am abatut de la calea schimbarii”, a spus presedintele rus.
“A fost un lider adevarat. A fost foarte curajos si nu a facut compromisuri”, a subliniat el. Eltin, considerat un campion al reformelor democratice, dar criticat pentru saracirea a milioane de rusi, a murit in urma unor probleme cardiace la varsta de 76 de ani, la 23 aprilie 2007. El a fost presedintele Rusiei intre anii 1991 – 1999.

Atacuri la Putin

In aceeasi zi in care a fost dezvalita statuia fostului presedinte rus, actualul premier Vladimir Putin a fost criticat de familia primul presedinte ex-sovietic. Eltin era dezamagit de politica dusa de succesorul sau la Kremlin, Vladimir Putin, afirma fostul sau sef de cabinet Valentin Iumasev, intr-un interviu publicat marti, cu ocazia implinirii a 80 de ani de la nasterea primului presedinte rus, scrie AFP, citat de mass-media de la Bucuresti.
“Nu voi spune ca nu este adevarat”, a raspuns Iumasev pentru ziarul Moskovski Komsomolet, care l-a intrebat daca Eltin (decedat in 2007) era “dezamagit” de cel pe care el insusi l-a desemnat succesor. “Public, el nu s-a exprimat decât in legatura cu doua lucruri: restabilirea imnului sovietic (care a fost inlocuit dupa caderea Uniunii Sovietice in 1991, n.red.) si suprimarea alegerii guvernatorilor”, doua decizii luate de Vladimir Putin in timpul celor doua mandate ale sale la Kremlin (2000-2008), adauga Iumasev.

Pactul Eltin-Putin

Iumasev, care este si sotul fiicei mai mici a fostului presedinte, Tatiana, nu expune criticile pe care le aduce politicii actuale duse de conducerea de la Kremlin. Presa rusa a mentionat ca, dupa sosirea la putere in anul 2000 a fostului agent al KGB Vladimir Putin – in prezent prim-ministru -, a existat un pact incheiat intre Eltin si acesta, potrivit caruia familia fostului presedinte nu va fi afectata. Pe de alta parte, apropiatii fostului presedinte s-au abtinut pâna in prezent sa critice politica dusa, in pofida punerii sub semnul intrebarii a libertatilor democratice obtinute in anii ’90. Boris Eltin, in acea perioada bolnav si cu imaginea deteriorata din cauza crizei economice, a razboiurilor intre clanuri si a presiunii opozitiei conservatoare, l-a desemnat in 1999 pe Putin, pe atunci director al FSB (fost KGB) si necunoscut de public, in postul de premier. El a demisionat la 31 decembrie 1999.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *