Sputnik V, motiv de campanie electorală la Chișinău

, , ,
 
Liderul rus Vladimir Putin, acuzat că folosește Sputnik V drept armă politică

Liderul rus Vladimir Putin, acuzat că folosește Sputnik V drept armă politică

Republica Moldova ar putea începe producția locală a vaccinului Sputnik V. Anunțul a fost făcut de președintele PSRM, Igor Dodon, care a declarat că deja se poartă negocieri în acest sens cu Federația Rusă.

Liderul socialiștilor a menționat că acest lucru va fi aplicat imediat în practică dacă la alegeri va câștiga Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

”Avem deja experiența mai multor țări: Serbia, Belarus, care au început să producă Sputnik V. Nu este fantezie. Preconizăm să lansăm producerea vaccinului și în Republica Moldova. Deja am început negocierile cu partenerii din Rusia. Sunt sigur că dacă vom câștiga aceste alegeri, guvernul nostru în termen restrâns va lansa producerea acestui ser în țara noastră. Este foarte important, pentru că pandemia încă nu a trecut”, a spus Dodon.

El a mai declarat că urmează să fie livrate alte 40 de mii de doze de vaccin Sputnik V. Igor Dodon a menționat că este gata să se vaccineze cu acest ser, imediat ce va ajunge în țară. Nu este prima dată când Sputnik V ajunge motiv de campanie electorala la Chișinău.

De asemenea, până la sfârșitul lunii iunie, Republica Moldova urmează să semneze cu autoritățile de la Moscova un acord. Se preconizează procurarea unui lot de un milion de doze Sputnik V.

Analiștii politici și-au manifestat nemulțumirea că Sputnik V ajunge motiv de campanie electorala la Chișinău.

Desant electoral

Președintele PSRM, Igor Dodon, va avea, în zilele de 18-19 iunie, întrevederi cu diaspora moldovenească din Federația Rusă. El a declarat că pe data de 18 iunie va fi la Sankt Petersburg, iar pe 19 iunie – la Moscova.
Igor Dodon a menționat că pe agenda discuției vor fi trei subiecte principale. Acordul privind securitatea socială dintre cele două țări, anularea pentru moldoveni a activității în bază de patentă și amnistia migrațională pentru moldovenii care au încălcat regimul de ședere pe teritoriul Rusiei.

”M-au rugat de mai mult timp să avem aceste întrevederi. Sunt câteva subiecte prioritare care-i preocupă ce cetățenii noștri. Primul – Acordul cu privire la protecția socială, anul trecut guvernul nostru a efectuat toate procedurile, dar nu s-a reușit trecerea lui prin Parlament. Noi vom insista ca acest document să fie votat în iulie-august. Al doilea – activitatea în baza patentei. PSRM s-a înțeles, săptămâna trecută, cu deputații din Duma de Stat să fie elaborat un proiect de lege prin care să fie anulată obligația patentei pentru cetățenii Republicii Moldova. Al treilea – amnistia migrațională pentru 55 de mii de cetățeni moldoveni. Federația Rusă a anunțat că 15 iunie este data limită, când persoanele care au încălcat regimul de ședere trebuie să părăsească Rusia. Noi acum negociem ca acest termen să fie făcute unele excepții pentru moldoveni”, a declarat Igor Dodon. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *