Sprijin militar pentru R Moldova din partea SUA

, ,
 

Comandamentul Armatei SUA în Europa doreşte să continue dinamica ascendentă a relaţiilor cu Armata Naţională şi se va preocupa să creeze în viitor noi punţi pentru fortificarea acestei legături, a declarat miercuri, la Chişinău, comandantul Armatei SUA în Europa, generalul-locotenent Mark Hertling.
„Armata Naţională poate conta pe sprijinul Comandamentului European al SUA. Avem o deschidere specială pentru Moldova şi suntem gata să dezvoltăm acest parteneriat cu Armata Naţională”, a afirmat generalul-locotenent Mark Hertling, în cadrul întâlnirii cu ministrul Apărării Vitalie Marinuţa. În cadrul întrevederii, părţile au abordat aspecte ale cooperării militare bilaterale şi au făcut un schimb de opinii pe domenii de interes reciproc. Ministrul Apărării a declarat că SUA s-au dovedit a fi unul din cei mai fideli parteneri ai Ministerului Apărării, iar asistenţa oferită Armatei Naţionale, inclusiv prin intermediul Comandamentului Armatei SUA în Europa,  este foarte apreciată de conducerea statului.
„Asistenţa continuă de care am beneficiat din partea colegilor americani s-a materializat prin diverse programe de asistenţă tehnică şi de instruire militară, care au impulsionat reforma iniţiată de Ministerul Apărării în sectorul de apărare”, a accentuat ministrul Apărării. „Discuţiile pe care le-am avut astăzi cu Comandantul Armatei SUA în Europa, denotă o dată în plus că în vreme de criză, pe dimensiunea de cooperare bilaterală se deschid noi oportunităţi, iar capacitatea de a lucra în parteneriate rămâne a fi foarte actuală”.
De asemenea, , în cursul vizitei la Ministerul Apărării, generalul-locotenent Mark Hertling, i-a înmânat ministrului Apărării o distincţie militară americană şi un certificat de onoare. Medalia „The Meretorious Service Medal” i-a fost oferită ministrului Apărării pentru serviciul deosebit în perioada anilor 2005 – 2006, în calitate de ofiţer pentru planificare politico-militară strategică în cadrul Comandamentului Central al Statelor Unite.

Republica Moldova, importantă pentru NATO

La sfarsitul lunii martie, premierul Republicii Moldova s-a întâlnit, la Cartierul General al NATO, cu Secretarul General al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen. “Parteneriatul nostru cu Moldova este important. Şi dorim să aducem dialogul nostru politic şi cooperarea practică la un nou nivel”, a declarat Rasmussen, în timpul conferinţei comune de presă. “Participarea premierului Vlad Filat la lucrările Reuniunii Consiliului Alianţei Nord-Atlantice a constituit un prilej bun pentru a discuta mai multe aspecte de interes comun, inclusiv modul în care NATO poate sprijini Republica Moldova în promovarea reformelor”, a mai spus Anders Fogh Rasmussen.
“Vedem colaborarea noastră ca una distinctă, autonomă şi indispensabilă pentru atingerea standardelor democratice europene şi dezvoltarea capacităţilor ţării de a contribui la asigurarea păcii şi securităţii internaţionale. Statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu este un obstacol în calea cooperării ţării cu NATO“, a afirmat , la rândul său, Vlad Filat. Premierul Republcii Moldova a declarat că ţara sa doreşte extinderea relaţiilor cu Alianţa Nord-Atlantică. “Noi optăm pentru extinderea dialogului politic şi cooperării practice cu NATO în multiple domenii prevăzute de Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului, Plan care a fost actualizat în anul 2010. Privim IPAP ca un instrument indispensabil pentru reformele democratice prin care trece Republica Moldova“, a declarat Vlad Filat.
Filat a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a continua cooperarea eficientă cu NATO şi de a reafirma calitatea de partener credibil european. “Scopul nostru final este transformarea Republicii Moldova dintr-un consumator într-un furnizor al securităţii şi stabilităţii regionale, cu asistenţa partenerilor noştri internaţionali”, a continuat Filat.

Amplificarea relaţiilor cu SUA

În luna septembrie 2011,  ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, şi William H. Moser, ambasadorul SUA, au discutat despre relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii în diferite domenii, inclusiv cel militar. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii asupra stadiului relaţiilor bilaterale între Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, exprimându-şi convingerea că există toate premisele pentru amplificarea acestora în condiţii reciproc avantajoase. Ministrul Marinuţa a mulţumit guvernului SUA pentru susţinerea acordată MAp la realizarea diferitor programe de modernizare a Armatei Naţionale, oferirea burselor de studii pentru militarii moldoveni în instituţiile de învăţământ din SUA, implementarea proiectelor comune în beneficiul întregii societăţi moldoveneşti. Vitalie Marinuţa l-a felicitat pe William H. Moser cu numirea acestuia în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, exprimîndu-şi convingerea că colaborarea dintre cele două state va fi în continuarea fructuoasă şi reciproc avantajoasă. La rândul său, Ambasadorul William H. Moser, a reiterat că ţara sa susţine în continuare aspiraţiile reformatoare ale poporului Republicii Moldova, specificând disponibilitatea SUA de a rămâne un partener credibil şi pe viitor. Oficialul american s-a mai arătat convins de utilitatea domeniilor de colaborare dintre ministerele apărării ale Moldovei şi SUA.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *