Sondaj KIIS: Percepția publică în Ucraina se schimbă în urma demisiei lui Valeri Zalujnîi

de | feb. 17, 2024 | Știri | 0 comentarii

Între 5 și 10 februarie 2024, Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev (KIIS) a efectuat un sondaj de opinie, care a inclus întrebări despre posibila demisie a lui Valeri Zalujnîi. La acest sondaj au participat 1.202 de respondenți adulți, cu vârsta de peste 18 ani, care locuiesc în prezent pe teritoriul Ucrainei. Eșantionul nu […]

Între 5 și 10 februarie 2024, Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev (KIIS) a efectuat un sondaj de opinie, care a inclus întrebări despre posibila demisie a lui Valeri Zalujnîi. La acest sondaj au participat 1.202 de respondenți adulți, cu vârsta de peste 18 ani, care locuiesc în prezent pe teritoriul Ucrainei. Eșantionul nu a inclus rezidenții din teritoriile controlate în prezent de Federația Rusă. Majoritatea chestionarelor, 874, au fost realizate înainte de 8 februarie, adică înainte de demiterea oficială a lui Valeri Zalujnîi. Celelalte 328 de interviuri au fost realizate după demisia acestuia.

Într-o schimbare semnificativă a percepției publice, pentru prima dată de la începutul conflictului, proporția celor care interpretează situația într-o manieră negativă a depășit proporția optimiștilor. În decembrie 2023, 54% dintre respondenți erau de părere că situația evoluează într-o direcție pozitivă. În prezent, această proporție a scăzut la 44%. În contrast, proporția pesimiștilor a crescut de la 32% la 46%. O critică mai accentuată se poate observa în regiunile din vestul Ucrainei, unde 55% consideră că situația se îndreaptă într-o direcție greșită.

Schimbări majore de opinie se pot observa și în încrederea în personalitățile politice și militare. Valeri Zalujnîi continuă să fie figura care inspiră cea mai mare încredere în rândul cetățenilor ucraineni, cu un procentaj constant de 94% care afirmă că au încredere în el, în timp ce doar 5% resping această afirmație. A doua persoană în acest clasament se află Kiril Budanov, șeful Direcției Generale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării. Ratingul său a crescut cu 6% comparativ cu decembrie 2023, când 60% din respondenți au declarat că au încredere în el.

Numărul persoanelor care nu-l simpatizează a rămas în jur de 20%. ea mai mare scădere a încrederii a fost înregistrată de președintele țării, Volodimir Zelenski. În ultima lună din anul trecut, acesta se bucura de susținerea a 77% din cetățeni, iar 22% au declarat că sunt rezervați în această privință. În prezent, 64% din respondenți s-au arătat încrezători în acțiunile președintelui, iar numărul celor care n-au încredere cuprinde 13%. În același timp, actualul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, se situează pe locul cinci în clasament, cu un procentaj de încredere de 40%, în creștere cu 7% față de decembrie 2023. Cu toate acestea, procentajul celor care nu au încredere în el a crescut de la 15% la 21%. O mare parte din respondenți au răspuns la întrebarea din chestionare cu: „Nu știu cine este”. Din lista celor 13 personalități aflate în chestionare, Oleksandr Sîrskîi este cel mai puțin cunoscut, cu 48% în decembrie 2023 și 35% în prezent, chiar și după numirea sa în funcție.

Percepția opiniei publice cu privire la direcția în care se îndreaptă lucrurile și încrederea în liderii statului sunt direct influențate de situația de pe front. Congresul american continue să blocheze ajutorul militar pentru Ucraina, din cauza opoziției republicanilor care au majoritatea în Camera Reprezentanților. Casa Albă a cerut din luna octombrie a anului trecut alocarea unei ajutor militar în valoare de 95 miliarde $ pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Lipsa sprijinului militar american se transpune direct pe frontul din Ucraina, unde situația devine tot mai complicată. Într-o postare pe Facebook, Oleksandr Sîrskîi a confirmat că situația din prima linie este „extrem de dificilă”, evidențiind cele mai grele lupte se dau în jurul orașului Avdiivka. Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Dmytro Lykhoviy, a declarat miercuri că Rusia are 50.000 de soldați pe frontul din Avdiivka, în timp ce forțele armate ucrainene au 10.000 de soldați în zonă, o superioritate numerică de 5:1 în favoarea invadatorilor. Forțele armate ruse au făcute progrese în zonă, reușind să taie ultimul drum care leagă Nordul de Sudul orașului. Luptele pentru orașul de 30.000 de locuitori au început în octombrie 2023.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *