Smirnov critică autorităţile de la Chişinău

, , , ,
 

Liderul transnistrean Igor Smirnov, in razboi cu autoritatile de la Chisinau

Liderul transnistrean Igor Smirnov, in razboi cu autoritatile de la Chisinau

Liderul transnistrean, Igor Smirnov, a criticat autoritãţile moldovene pentru cã nu contribuie la desfãşurarea negocierilor pe picior de egalitate, într-o întâlnire cu ambasadorul american la Chişinãu, Asif Chaudhry, relateazã Infotag în ediţia electronicã preluată de Mediafax. Smirnov i-a spus ambasadorului american cã pentru începerea „cu adevãrat” a negocierilor, Republica „Moldova trebuie sã îşi clarifice problemele de politicã internã”.
„Negocierile sunt necesare, iar noi vom participa (la acestea). Dar, din pãcate, diferenţele între declaraţiile şi faptele celor care se aflã la putere în (Republica) Moldova nu creazã premise în vederea reluãrii depline a dialogului. Se pare cã acţiunile lor sunt îndreptate spre dezbinare”, a spus liderul transnistrean. „Noi niciodatã nu am trãit în (Republica) Moldova, formatã în anii ’90. De aceea ei nu au dreptul sã hotãrascã pentru noi”, a subliniat acesta.
Pe teritoriul transnistrean nu vor fi deschise secţii de votare ale Republicii Moldova, deoarece „Chişinãul nu a solicitat acest lucru”, l-a informat Vladimir Iastrebceak, şeful diplomaţiei transnistrene, pe ambasadorul american. Însã, „cetãţenii moldoveni care locuiesc în Transnistria şi care doresc sã particie la alegrile din (Republica) Moldova nu vor fi împiedicaţi sã facã acest lucru”, a adãugat Iastrebceak.
Ambasadorul american a propus, în cadrul acestei întâlniri, organizarea la Tiraspol a Zilelor filmului american, eveniment în cadrul cãruia publicul poate viziona filme „cu subtitrare în limba rusã”, precizeazã Infotag.
Ulterior, Igor Smirnov s-a întâlnit şi cu ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, cu care a discutat despre „activitatea industriei, dezvoltarea economiei şi probleme de colaborare bilateralã”.
„Am convenit sã colaborãm în toate domeniile”, a declarat Kuzmin, la finalul întâlnirii, adãugând cã acesta „este cel mai important lucru, pentru cã, în prezent, nimeni nu (mai) aşteaptã soluţii uşoare la probleme”. „Greutãţile” şi „problemele” pot fi „depãşite”, în opinia ambasadorului rus, „prin eforturi comune”. Însã, problemele nu pot fi soluţionate „toate deodatã”, pentru cã „nu ţin de timp, ci de interesele cetãţenilor, pentru care noi, politicenii, lucrãm”, a subliniat ambasadorul Rusiei la Chişinãu.
De asemenea, Kuzmin i-a transmis liderului transnistrean, Igor Smirnov, un mesaj din partea ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, care-i mulţumesşte pentru „invitaţia de a vizita Transnistria, la 2 septembrie, cu ocazia evenimentelor comemorative din 1990”, informându-l cã nu va putea participa. Lavrov l-a desemnat pe Kuzmin sã participe la aceste evenimente.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *