Sevciuk: Doar lasii isi platesc datoriile

, , , ,
 

Doar laşii îşi plătesc datoriile, a declarat, miercuri la Chişinău, liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, care a avut o întrevedere de peste două ore cu premierul Vlad Filat.
Şevciuk a oferit acest răspuns după ce a fost întrebat cine ar trebui să achite datoriile de aproximativ patru miliarde de dolari faţă de Gazprom. Ulterior, el a afirmat că aceasta “este o problemă care se află în dicuţie”. În acelaşi context, Vlad Filat a declarat că aceste datorii trebuie plătite de agenţii economici care au utilizat gazul.
Cei doi au semnat prelungirea cu un an acordul care vizează transportul de mărfuri pe calea ferată prin regiunea transnistreană. Principala temă a discuţiilor a fost cea care ţine de asigurarea drepturilor omului şi libertăţilor cetăţeneşti, a declarat Filat. El s-a referit şi la priorităţile viitoare pentru sporirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi reglementarea conflictului transnistrean, în special asigurarea liberei circulaţii a oamenilor şi a transportului auto. Evgheni Şevciuk s-a referit în mod special la problemele economice, menţionând necesitatea oferirii unor condiţii mai bune de activitate pentru companii şi a excluderii barierelor în funcţionarea agenţilor economici de pe ambele maluri ale Nistrului.
Transnistria nu mai achită de aproximativ şase ani pentru gazul consumat, care este importat din Rusia de compania Moldova-Gaz, unde pachetul majoritar de acţiuni îl deţine Gazprom, iar Guvernul moldovean aproximativ 35%. Recent, ministrul rus al energiei, Alexandr Novak a declarat că achitarea datoriilor de 4,1 miliarde de dolari (ceea ce reprezintă aproximativ două bugete de stat anuale ale Republicii Moldova) este una din condiţiile reducerii preţului gazului pentru Republica Moldova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *