Senatul României, vizită strategică la Chișinău

de | mart. 1, 2024 | Știri | 0 comentarii

Președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, va efectua o vizită în Republica Moldova în perioada 1-2 martie, relatează mass-media de la Chișinău. Potrivit agendei vizitei, oficialul va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. La 1 martie, cei doi președinți de parlament, Igor Grosu și Nicolae-Ionel Ciucă, vor planta […]

Președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, va efectua o vizită în Republica Moldova în perioada 1-2 martie, relatează mass-media de la Chișinău. Potrivit agendei vizitei, oficialul va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

La 1 martie, cei doi președinți de parlament, Igor Grosu și Nicolae-Ionel Ciucă, vor planta copaci la Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru”. Ulterior, oficialii vor participa la inaugurarea celei de-a 58-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” cu genericul „Vine, vine primăvara, mărțișor în toată țara”.

Președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, va fi însoțit, în vizita sa la Chișinău, de către eurodeputații Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan, precum și de secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu.  

Recent, în cadrul întrevederii dintre președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, s-a discutat despre rezolvarea diferendului transnitrean și provocările acestui conflict înghețat. Întrevederea dintre cei doi a avut loc astăzi, 29 februarie, în cadrul vizitei de două zile a lui Serebrian în România.

Nicolae-Ionel Ciucă a salutat dialogul constructiv și deschiderea constantă către consultarea părții române în soluționarea de către Republica Moldova a problematicii transnistrene.

„Problema transnistreană are nevoie de o soluție pașnică și durabilă, în conformitate cu dreptul internațional, respectându-se suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar fără a i se afecta parcursul său european.

Felicit conducerea de la Chișinău pentru modul responsabil și echilibrat în care abordează această temă complexă, mai ales într-o perioadă plină de provocări în regiune. Este lăudabil faptul că, spre deosebire de conflictele prelungite din zonă, autoritățile moldovene au un dialog constant cu Tiraspolul”, a declarat Nicolae-Ionel Ciucă.

Înaltul demnitar român a evocat faptul că Republica Moldova rămâne cel mai afectat vecin al Ucrainei, în contextul războiului de agresiune și a acțiunilor de destabilizare ale Federației Ruse. Riscul atacurilor hibride asupra Republicii Moldova orchestrate din exterior rămâne ridicat, fiind amplificat de alegerile prezidențiale și referendumul pentru integrare europeană din acest an, precum și de alegerile parlamentare din 2025.

De asemenea, președintele Senatului a precizat că securitatea Republicii Moldova este o prioritate pentru România, argumentând că aceasta trebuie înțeleasă într-o perspectivă regională, în corelație cu securitatea Ucrainei.

Nicolae-Ionel Ciucă este un politician și fost general român, care a ocupat funcția de Prim-Ministru al României. Născut la data de 7 februarie 1967, în comuna Plenița, județul Dolj, Ciucă are o carieră militară îndelungată înainte de a se implica în politica națională.

Nicolae Ciucă este absolvent al Academiei Militare din Sibiu, servind în diferite poziții de comandă în Armata Română, inclusiv în misiuni internaționale. A participat ca ofițer în cadrul forțelor NATO din Irak, unde a avut o contribuție importantă la operațiunile militare internaționale.

După o carieră militară de succes, Nicolae Ciucă și-a îndreptat atenția către politica românească, aderând la Partidul Național Liberal (PNL).

A ocupat funcția de Prim-Ministru al României, prima dată ca interimar în 2020, după demisia lui Ludovic Orban, și ulterior a fost numit în funcție pentru un mandat complet. Sub liderstul său, guvernul a abordat diverse provocări, inclusiv gestionarea pandemiei de COVID-19 și implementarea unor măsuri economice și sociale.

În calitate de lider al executivului, Ciucă a pus accent pe consolidarea economiei, dezvoltarea infrastructurii, sprijinirea educației și sănătății, precum și pe întărirea poziției României în cadrul Uniunii Europene și parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii.

Nicolae Ciucă este recunoscut pentru abordarea sa pragmatică în politica internă și externă, promovând stabilitatea și creșterea economică. De asemenea, a fost implicat în consolidarea apărării naționale și în adaptarea forțelor armate la standardele NATO.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *