Se “destalinizeaza” Rusia?

, ,
 

StalinIn Rusia ar putea fi interzisa aflarea in serviciu de stat a functionarilor care neaga crimele regimului totalitar din URSS. Acesta este unul din punctele planului de „destalinizare” propus de un grup de lucru pentru memoria istorica din Consiliul prezidential pentru drepturile omului, scrie presa rusa. In opinia membrilor grupului de lucru care a elaborat documentul, discursurile publice ale functionarilor de stat de orice rang, care contin negarea sau justificarea crimelor regimului totalitar sint incompatibile cu aflarea intr-o functie de stat. In document se mai arata necesitatea revizuirii datelor comemorative oficiale rusesti si a sarbatorilor profesionale, „cu reorientarea acestora la evenimentele intregii istorii multiseculare a Rusiei, nu numai a perioadei sovietice”. Se mai subliniaza necesitatea de a adopta o lege privind toponimia, care sa interzica, in denumirile de localitati, strazi, piete etc., numele „persoanelor care poarta raspundere pentru represiuni in masa si alte crime grave impotriva drepturilor si libertatilor cetatenilor”, scrie Moldpres. In program se propune „obligarea Serviciului Federal de Securitate, Ministerul Afacerilor Interne si Arhiva de Stat a Rusiei sa desfasoare actiuni speciale de cautare in arhivele departamentale si de stat cu scopul descoperirii si documentarii maxim depline a locurilor de inhumare a victimelor terorii”. „Sa se elaboreze si sa se emita o dispozitie care sa asigure accesul liber al cercetatorilor la toate documentele legate direct sau indirect de locurile de inhumare a victimelor terorii. In primul rind, urmeaza sa fie deschise pentru cercetatori fondurile care contin acte despre executii, documente care fixeaza decesul detinutilor si al deportatilor, precum si materiale ce tin de anchetele interne ale organelor securitatii de stat din anii 1989-1991 si din anii anteriori referitor la condamnarile la moarte prin impuscare si la locurile de inhumare a celor executati”, se mai arata in proiect.

Pagina de internet

Grupul de lucru considera drept necesar sa se creeze un portal special pe internet, in care urmeaza sa fie publicate cele mai importante documente din istoria politica a Uniunii Sovietice care se pastreaza in arhive, precum si cele mai insemnate cercetari ale savantilor rusi si straini. Membrii Consiliului prezidential pentru drepturile omului considera ca „un astfel de portal ar constitui o marturie evidenta de deschidere a Rusiei, a disponibilitatii ei de a conlucra cu alte tari pentru elucidarea trecutului”. Autorii proiectului subliniaza necesitatea solutionarii problemei legate de inmormantarea lui Lenin. „Este necesara, desigur, sa se adopte si o decizie privind inhumarea cadavrului lui Lenin, care a devenit imperioasa de mult timp. Dar este nevoie si de o mare munca de lamurire in prealabil, pentru ca intregul program propus sa nu se rezume doar la scoaterea cadavrului din Mausoleu si la o campanie pe marginea acestui fapt”, se mentioneaza in program.

Comunistii rusi se opun

Programul are deja oponenti. Astfel, liderul comunistilor rusi, Ghennadi Ziuganov, considera drept „o provocare vadit nerusinata” publicarea planului de „destalinizare a Rusiei”, elaborat de grupul de lucru din Consiliul prezidential pentru drepturile omului. O apreciere similara a dat planului de „destalinizare” si Ivan Melnikov, prim-vicepresedinte al CC al PCFR, vicepresedinte al Dumei de Stat. El nu intelege ce inseamna, de pilda, prevederea continuta de acest plan de a interzice detinerea unor functii de stat pentru functionarii care neaga sau sustin diverse manifestari ale trecutului sovietic. In opinia lui Melnikov, o parte din planul dat publicitatii vine in contradictie cu Constitutia Federatiei Ruse, care garanteaza drepturile si libertatile cetateanului. Propunerile privind instituirea programului national „Cu privire la invesnicirea memoriei victimelor regimului totalitar si reconcilierea nationala” au fost transmise presedintelui Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, in timpul intrevederii sale cu membrii Consiliului pentru drepturile omului, in luna februarie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *