Scutul antiracheta, marul discordiei pentru tratatul START

, ,
 

Presedintele rus, Dmitrii Medvedev, forteaza mana omologului sau american, Barack Obama

Presedintele rus, Dmitrii Medvedev, forteaza mana omologului sau american, Barack Obama

Presedintele american, Barack Obama, a afirmat recent ca intentioneaza sa continue amplasarea sistemului de aparare antiracheta, iar Tratatul de dezarmare nucleara START nu va impiedica planurile Statelor Unite. „Noul tratat START nu implica nici o limitare pentru dezvoltarea sau desfasurarea programelor noastre de aparare antiracheta”, a afirmat Obama, intr-o scrisoare adresata liderului minoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell. Opozitia republicana considera ca noul tratat, al carui preambul include o referire la apararea antiracheta, ar putea pune in pericol capacitatea defensiva americana.
Obama a precizat ca Statele Unite nu sunt de acord cu pozitia Moscovei, care considera ca dezvoltarea capacitatilor antiracheta americane pune in pericol Rusia si isi rezerva dreptul de a se retrage din tratat. „Indiferent care vor fi actiunile Rusiei in aceasta directie, cat timp sunt presedinte si cat timp Congresul va furniza fondurile necesare, Statele Unite vor continua sa dezvolte si sa amplaseze o aparare antiracheta eficienta pentru a proteja SUA”, a adaugat el.

Scrisoare strategica

Senatul american a inceput recent dezbaterea tratatului START si a respins sambata un amendament initiat de senatorul republican John McCain, care propunea eliminarea din preambulul documentului a unei referiri la apararea antiracheta. Amendamentul, initiat de senatorul republican John McCain, a fost respins cu 59 de voturi impotriva, inclusiv trei ale unor alesi republicani, si 37 pentru.
Presedintele Barack Obama i-a transmis sambata liderului minoritatii republicane, Mitch McConnell, o scrisoare in care isi exprima speranta ca tratatul va fi ratificat pana la sfarsitul anului si afirma ca acesta nu afecteaza planurile SUA de instalare a sistemului de aparare antiracheta. „Noul tratat START nu implica nici o limitare pentru dezvoltarea sau desfasurarea programelor noastre de aparare antiracheta”, a afirmat Obama. „Ma ingrijoreaza (…) faptul ca guvernul rus crede ca aceasta clauza a preambulului implica o obligatie pentru SUA, care impiedica apararea noastra antiracheta”, a declarat McCain. Dezbaterile vor continua in zilele urmatoare, senatorii urmand sa discute si alte amendamente. Senatul a inceput dezbaterea tratatului miercuri, in pofida ostilitatii unei parti a opozitiei republicane, decisa sa obstructioneze prin orice mijloace procesul de ratificare. Pentru adoptarea documentului, sunt necesare 67 de voturi, iar majoritatea democrata are sanse sa obtina numarul necesar de voturi. Senatorul democrat John Kerry a apreciat ca dezbaterea tratatului este „esentiala pentru securitatea” Statelor Unite. „Avem ocazia sa reducem pericolul armelor nucleare intr-un mod real si foarte masurabil”, a spus el.

UE cer SUA si Rusiei sa ratifice START

Ministrii de Externe din 25 de tari UE, printre care se numara si Romania, au cerut Statelor Unite si Rusiei sa ratifice si sa puna in aplicare noul tratat START, afirmand ca impactul acestuia depaseste cu mult relatiile dintre cele doua tari. Intr-o scrisoare publicata de presa internationala, cei 25 de ministri de Externe europeni apreciaza ca, desi este un acord bilateral intre SUA si Rusia, START va avea un impact care merge mult dincolo de relatiile dintre cele doua tari. „Statele UE au un interes comun pentru consolidarea eforturilor comune de promovare a dezarmarii, a controlului armamentelor si neproliferarii”, afirma semnatarii scrisorii, adaugand ca ratificarea noului START va consolida regimul international de dezarmare si va impulsiona eforturi mai ample pentru sanctionarea tarilor care isi incalca angajamentele de neproliferare. Ministrii de Externe europeni apreciaza ca interesul UE pentru ratificarea si aplicarea tratatului este justificat de faptul ca acesta va avea un impact la nivel global asupra securitatii internationale.
Semnatarii scrisorii adauga ca UE are o relatie strategica de durata cu SUA, iar in prezent considera si Rusia drept partener strategic. „Recentul summit NATO de la Lisabona s-a dovedit a fi un eveniment istoric in relatiile euroatlantice. Summitul poate foarte bine sa vesteasca inceputul unei noi relatii intre Rusia, Statele Unite si Europa, bazate pe incredere reciproca, transparenta si predictibilitate”, afirma ei.

Reducere strategica

Noul tratat, care prevede reducerea arsenalelor strategice american si rus, a fost semnat de Statele Unite si Rusia la 8 aprilie 2010, dupa ce varianta anterioara expirase la sfarsitul anului 2009. Cu toate acestea, documentul nu a fost ratificat de cele doua tari si face inca obiectul negocierilor in Congresul american. La randul sau, Rusia a amenintat ca, daca documentul nu este ratificat la Washington pana la sfarsitul anului, ar putea declansa o noua cursa a inarmarii.
Tratatul START de reducere a arsenalelor strategice prevede limitarea la 1.550 a numarului de focoase nucleare pentru Rusia si SUA, reprezentand o reducere cu 30 la suta fata de nivelul stabilit in 2002. Duma de Stat a Rusiei a anuntat ca nu va ratifica tratatul decat dupa aprobarea acestuia in Senatul american.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *