Scutul antiracheta, actualizat de Polonia

, , ,
 
Varsovia, gata sa gazduiasca sistemele Patriot

Varsovia, gata sa gazduiasca sistemele Patriot

Guvernul de la Varsovia a decis sa aduca amendamente la acordul privind scutul american antiracheta semnat cu Washingtonul in august 2008, pentru a-l adapta noului proiect al administratiei conduse de Barack Obama, relateaza mass-media internationala, preluata de agentiile de presa de la Bucuresti. Varsovia “accepta semnarea unui protocol de modificare a acordului incheiat de guvernele polonez si american privind desfasurarea de rachete interceptoare in Polonia”, conform unei rezolutii a consiliului de ministri. “Cele doua parti au considerat necesara actualizarea acordului, cu schimbarile care il adapteaza la instalarea in Polonia a diverse tipuri de aparare antiracheta” au declarat surse oficiale poloneze.

Varianta romaneasca

Dupa violentele proteste diplomatice din partea Rusiei, SUA au abandonat in septembrie 2009 proiectul scutului antiracheta din Europa Centrala, initiat de administratia republicana condusa de George W. Bush, si care prevedea instalarea unui puternic radar in Republica Ceha si a zece interceptoare de rachete balistice cu raza lunga in Polonia. Dupa reevaluarea amenintarii balistice iraniene, Administratia Obama a prezentat un nou proiect, care include si Romania. Spre deosebire de planul administratiei prezidentiale precedente, noul proiect al SUA este menit sa contracareze rachete cu raza scurta si medie de actiune, Varsovia declarandu-se pregatita sa participe la acest proiect.
Reamintim ca Washingtonul este in discutii si cu autoritatile de la Bucuresti in legatura cu gazduirea de catre Romania a 20 de rachete interceptoare in cadrul scutului american antiracheta din Europa.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *