Sclavie pentru UE

, , ,
 

Sclavie moderna la bordul navelor de pescuit care aprovizioneaza piata UE

Sclavie moderna la bordul navelor de pescuit care aprovizioneaza piata UE

Probe socante care dovedesc existenta unor conditii de sclavie moderna, la bordul unor nave de pescuit care furnizeaza marfa Uniunii Europene (UE), au fost gasite in cadrul unei investigatii in largul coastelor de vest ale Africii, relateaza cotidianul britanic The Guardian in editia electronica, citat de mass-media de la Bucuresti. Investigatori din cadrul unui grup de presiune in domeniul mediului, Environmental Justice Foundation (EJF) au gasit dovezi, la bordul unor traulere care pescuiesc ilegal pentru aprovizionarea pietei europene, cu privire la supunerea echipajelor africane la munca fortata si incalcarea drepturilor omului. Intre acestea, publicatia citeaza incarcerarea, violenta, retinerea salariilor, confiscarea documentelor de identitate, izolarea la bord timp de luni de zile sau chiar ani si lipsa apei curate.
Fundatia a inspectat inclusiv nave de ultima generatie, constatand ca, in ultimii ani, au operat cu licente neconforme, pescuind in zone interzise din dreptul coastelor Sierra Leone si Guineei. Toate navele inspectate aveau documente eliberate de UE, indicand ca acestea au fost licentiate pentru a importa peste in Europa si ca respecta, in mod teoretic, cele mai stricte standarde de igiena. “Nu ne-am propus sa facem investigatii privind (respectarea) drepturilor omului, ci, mai degraba, vizand pescuitul ilegal care decimeaza populatiile de pesti. Dar, cand am ajuns la bord, am vazut conditii care, fara nicio urma de indoiala, intrunesc elementele definitiei oficiale date de ONU muncii fortate si sclaviei moderne”, a declarat Duncan Copeland, un investigator din cadrul Fundatiei.
Un raport asupra acestor abuzuri a fost dat publicitatii joi. Fotografiile si inregistrarile video cu zonele unde muncesc si dorm echipajele infatiseaza incaperi cu inaltimea mai mica de un metru. In incaperile de pe vase unde barbatii sorteaza, proceseaza si impacheteaza pestele pentru a fi trimis pe pietele din Europa si Asia, temperatura era cuprinsa intre 40 si 45 de grade Celsius, iar ventilatia lipsea. Pe unele vase, echipaje de pana la 200 de membri, aveau un acces redus la apa
curata de baut.
Unele traulere au fost identificate ca participand la activitati de pescuit ilegal in vestul Africii. Numerosi barbati de la bord au fost recrutati din zona capitalei senegaleze, Dakar, iar altii au fost recrutati in zone rurale din Asia, inclusiv in China si Vietnam. Datele oficiale estimeaza volumul pescuitului ilegal intre 13 si 31 la suta din totalul cantitatii de peste prins anual, dar datele reale sunt dificil de aflat, precizeaza publicatia britanica.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *