Scandal in Polonia din cauza variantei ruse a anchetei de la Smolensk

, ,
 

Accidentul aviatic de la Smolensk a decimat clasa politica poloneza

Accidentul aviatic de la Smolensk a decimat clasa politica poloneza

Ancheta privind circumstantele prabusirii aeronavei prezidentiale Tu-154 la 10 aprilie, langa Smolensk, este relevanta, a apreciat Tomasz Hypki, secretarul Comitetului de aviatie polonez, citat de presa de la Moscova. Varsovia a respins vineri raportul Comitetului interstatal pentru aviatie de la Moscova asupra prabusirii avionului presedintelui Lech Kaczynski. Primul ministru polonez Donald Tusk a subliniat ca documentul nu poate fi in niciun caz acceptat in forma sa actuala.
“Am auzit prea multe povesti despre acest zbor tragic in Polonia (…) unde exista oameni care folosesc aceasta tragedie pentru jocurile lor politice”, a opinat Hypki, subliniind, de asemenea, ca punctul de vedere al premierului nu trebuie vazut ca singurul posibil. “Trebuie sa ne inarmam cu rabdare. Este posibil ca in termen de doua sau trei luni sa ajungem la concluzia finala a anchetei”, a spus oficialul polonez.

Acuzatii post-mortem

In acelasi timp, fratele geaman al presedintelui defunct, Jaroslaw Kaczynski, pune la indoiala faptul ca in sicriul in care se spune ca a fost inmormantat Lech s-ar fi aflat cu adevarat ramasitele pamantesti ale acestuia. Cu toate acestea, el nu a spus clar daca intentioneaza deshumarea fratelui sau si a sotiei acestuia Maria, dupa cum lasa sa se inteleaga anterior presa. Din partea rudelor victimelor catastrofei aviatice din vestul Rusiei s-au iscat suspiciuni ca operatiunea de identificare a ramasitelor pamantesti ale persoanelor decedate nu s-ar fi efectuat corect, iar la depunerea acestora in sicrie s-ar fi produs o incurcatura generala. “Am motive foarte puternice sa cred ca nu toate ramasitele pamantesti ale fratelui meu geaman se afla in sicriul sau. Presedintele Lech Kaczynski nu era general si deci nu avea epoleti de general”, a afirmat Jaroslaw, liderul partidului Lege si Justitie, in contextul in care presa a scris anterior ca in sicriul lui Kaczynski ar fi fost depus membrul superior al unui general, intrucat bratul sau nu a fost descoperit la locul accidentului. Parchetul militar de la Varsovia, care efectueaza propria ancheta cu privire la circumstantele accidentului din vestul Rusiei, a negat insa ca in sicriul presedintelui Lech Kaczynski s-ar fi aflat si o uniforma de general, sustinand ca nu exista dubii in privinta identitatii ramasitelor sale pamantesti.

Catastrofa strategica

De la catastrofa aeriana care a costat viata fratelui sau si a altor 95 de persoane, printre care inalti oficiali politici si militari polonezi, Jaroslaw Kaczynski continua sa afirme ca Guvernul liberal polonez este responsabil “politic si moral” de acest accident. Partidul lui Jaroslaw Kaczynski a format un grup parlamentar de analiza pentru a elucida cauzele catastrofei, fara a exclude ipoteze precum o crima sau un atac terorist. Jaroslaw Kaczynski ataca Guvernul lui Donald Tusk pentru ca a permis Rusiei sa conduca ancheta privind acest accident. Varsovia a salutat mai intai cooperarea Rusiei, dar apoi o polemica a izbucnit in Polonia privind lacunele anchetatorilor rusi si lentoarea cu care Moscova transmitea Poloniei documentele legate de ancheta.
Avionul presedintelui Lech Kaczynski, cu 96 de persoane la bord – 88 de inalti oficiali plus 8 membri ai echipajului – s-a prabusit in timpul executiei manevrei de aterizare pe un aeroport militar de langa Smolensk. Oficialii de la Varsovia urmau sa participe la o ceremonie comemorativa, ocazionata de implinirea a 70 de ani de la uciderea a mii de militari polonezi in 1940 la Katyn.

Presiuni politice

Reprezentantul Varsoviei in Comisia Interstatala de Aviatie (IAC), Edmund Klich, a acuzat un oficial din aviatia militara poloneza ca a incercat sa exercite presiuni asupra sa pentru a acuza Rusia pentru prabusirea avionului prezidential ce a avut loc in aprilie, la Smolensk. In luna octombrie, Klich a primit un raport tehnic al IAC privind accidentul aviatic din apropiere de orasul rus Smolensk, in care si-au pierdut viata presedintele polonez Lech Kaczynski si alte 95 de persoane.
“Nu unul, ci 12 factori au dusi la accident. Numarul de greseli si incalcari ale regulilor in timpul pregatirilor si zborului in sine este terifiant”, a spus Klich intr-un interviu pentru Rzeczpospolita Gazeta. El a precizat ca vremea a fost prea rea si echipajul nu a avut sansa sa aterizeze in siguranta. “Chiar daca avionul ar fi atins pista, ar fi aterizat fortat, desi, bineinteles, ar fi fost mai putin victime in acest caz”, a spus Klich. Reamintim ca autoritatile de la Varsovia sperau sa poata da raportul publicitatii in luna ianuarie 2011.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *