Rusia şi China au adoptat o foaie de parcurs în domeniul energetic

, , ,
 

Presedintele rus Dmitrii Medvedev a fost intampinat cu fast de omologul sau chinez Hu Jintao

Presedintele rus Dmitrii Medvedev a fost intampinat cu fast de omologul sau chinez Hu Jintao

Moscova şi Beijingul au semnat un pachet de documente de cooperare, un fel de foaie de parcurs în domeniul energetic pentru următorii 20 de ani, relateaza mass-media de la Moscova.  Acesta este unul din principalele rezultate ale vizitei de stat în China a preşedintelui Rusiei, Dmitri Medvedev. Recent, la Beijing s-au semnat acorduri privind garanţia exportului petrolului rusesc, condiţiile de livrare a gazului şi construirea în China a două noi centrale nucleare.
Dmitri Medvedev şi omologul chinez, Hu Jintao, au apăsat simbolic pe butonul „resetării” livrărilor de petrol din Siberia de Est în China. Liderii au pus în funcţiune conducta de petrol, a cărei exploatare comercială va începe în ianuarie anul viitor. Conducta va face inutile livrările actuale de petrol pe calea ferată, va asigura stabilitatea volumului de export: 15 milioane de tone pe an. De asemenea, va crea posibilităţi tehnologice de creştere a livrărilor de două ori, până la 30 milioane de tone pe an.
Una din principalele intrigi ale tratativelor de la Beijing a fost preţul la gaz. China nu vrea să cumpere gaz la preţul mediu din Europa. Problema rămâne deocamdată, însă părţile au convenit ca la mijlocul anului viitor să fie soluţionată şi să se semneze contracte comerciale de livrare a gazelor ruseşti, a declarat pentru jurnalişti vicepremierul rus, Igor Secin. „Caracterul atât de serios al tratativelor este legat de o serie de probleme. Sunt menţionate toate elementele cooperării: infrastructura, trasee diferite, diverse zăcăminte şi sursele de livrare. Inclusiv problemele financiare. Dacă se va ajunge la o înţelegere în toate chestiunile, lucru de care noi nu ne îndoim, atunci din 2015 va începe să se livreze gaze ruseşti în China.
Recent, concernul rusesc Gazprom şi Corporaţia de Stat Chineză de Gaze şi Petrol au semnat un document referitor la condiţiile livrărilor de gaze. Vor fi construite două conducte de gaze cu capacitatea totală de 63 miliarde de metri cubi pe an. Acest volum este aproximativ egal cu cel al livrărilor de gaze prin South Stream din Rusia spre sudul Europei. S-a stabilit şi volumul minim de achiziţionare a gazului.
Rusia este interesată de crearea în Extremul Orient a unui nou centru energetic regional pe baza zăcămintelor din Siberia, astfel putând să-şi diversifice exportul şi să cucerească noi pieţe. Acordurile cu unul din liderii consumatorilor mondiali de resurse energetice, China, reprezintă un pas în acest sens. Cu atât mai mult cu cât SUA, Coreea de Sud, Japonia şi China deja cumpără la ora actuală gaze şi petrol ruseşti. Urmează la rând în jur de zece ţări din regiunea Asiei şi Oceanului Pacific.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *