Rusia, reprezentată de China la discuțiile de pace din Arabia Saudită

de | aug. 7, 2023 | Știri | 0 comentarii

Arabia Saudită a găzduit, între 4-6 august, discuții de pace privind conflictul din Ucraina, în orașul Jeddah. Au participat reprezentanți din aproximativ 30 de țări, dar Rusia nu a fost invitată și a declinat, la rându-i, oricare participare. Deși prezența Chinei în Arabia Saudită la discuțiile privind soluționarea conflictului ucrainean era incertă, Beijingul a confirmat participarea prin Reprezentantul […]
Foto: Facebook

Arabia Saudită a găzduit, între 4-6 august, discuții de pace privind conflictul din Ucraina, în orașul Jeddah. Au participat reprezentanți din aproximativ 30 de țări, dar Rusia nu a fost invitată și a declinat, la rându-i, oricare participare.

Deși prezența Chinei în Arabia Saudită la discuțiile privind soluționarea conflictului ucrainean era incertă, Beijingul a confirmat participarea prin Reprezentantul special al guvernului chinez pentru afacerile eurasiatice, Li Hui.

Nominalizată de Putin drept un mediator legitim și cu soluții de pace acceptate de Rusia, China este unul dintre jucătorii cu mare greutate care a fost la masa negocierilor. Întâlnirea din Arabia Saudită este atipică deoarece Rusia, parte în conflict, nu a fost invitată, însă prezența Chinei poate simboliza mai mult pentru interesele Moscovei decât pentru ideea de realizare a procesului de pace în Ucraina. China a fost invitată la o rundă anterioară de discuții la Copenhaga la sfârșitul lunii iunie, dar nu a participat.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Poziționarea Chinei față de aliatul rus este destul de clară pentru a înțelege mandatul cu care reprezentantul său a participat în Arabia Saudită. De când Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022, China a evitat participarea alături de Statele Unite și multe alte țări la sancțiunile împotriva Moscovei și a păstrat legături economice și diplomatice strânse cu rușii.

China, pe lângă agenda proprie, a căutat să se asigure că discuțiile de pace din Arabia Saudită nu devin un eveniment anti-rusesc.

Beijingul, care și-a publicat propriul plan de pace, rămâne aproape de Moscova și nu vrea să o vadă izolată la nivel internațional, fiind adepta unui acord pașnic în Ucraina. Dintre propunerile chineze privind pacea în Ucraina, regăsim următoarele:

– Abandonarea mentalității Războiului Rece. Securitatea unei țări nu trebuie urmărită în detrimentul altora. Securitatea unei regiuni nu trebuie realizată prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare.

– Încetarea ostilităților. Conflictul și războiul nu beneficiază nimănui.

– Reluarea discuțiilor de pace. Dialogul și negocierea sunt singura soluție viabilă la criza din Ucraina.

– Rezolvarea crizei umanitare. Toate măsurile care să conducă la atenuarea crizei umanitare trebuie încurajate și sprijinite.

– Protejarea civililor și a prizonierilor de război (POW).

– Menținerea în siguranță a centralelor nucleare.

– Reducerea riscurilor strategice. Nu trebuie folosite armele nucleare și nu trebuie purtate războaie nucleare.

– Oprirea sancțiunilor unilaterale. Sancțiunile unilaterale și presiunea maximă nu pot rezolva problema; creează doar noi probleme.

– Facilitarea exporturilor de cereale.

– Menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare.

– Promovarea reconstrucției post-conflict.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a declarat: „China este pregătită să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a continua să joace un rol constructiv în căutarea unei soluții politice a crizei din Ucraina”. Inclusiv acceptarea unor noi propuneri din partea comunității internaționale.

Din prisma acestor idei reiese clar dorința Beijingului pentru o soluție mai curând în direcția de a nu ofensa Rusia și motivațiile ei privind acest conflict, iar prezența în Arabia Saudită este ocazia de a împiedica transformarea evenimentului într-o cruciadă multilaterală anti-rusă condusă de Occident prin care Rusia să fie izolată și mai tare. Wang Wenbin a mai spus că, dacă evenimentul este doar pentru a susține Ucraina și a izola Rusia, atunci „nu cred că va funcționa”.

Cu toate acestea, el a adăugat că „China este adesea capabilă să servească drept punte pentru a transmite poziția ambelor părți” și ar putea căuta un teren comun cu alte țări și poate lucra cu Rusia pentru a conveni asupra unei încetări a focului timpurie. 

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Prin aceste inițiative Ucraina continuă ofensiva diplomatică pentru constituirea unei coaliții mai largi de sprijin diplomatic internațional care să atragă țările din Sudul Global, cum ar fi India, Brazilia și Africa de Sud, plus China, pe lângă susținătorii săi din Occident. Miza Kievului este convingerea statelor care au rămas neutre din punct de vedere public referitor la acțiunile Rusiei. De aceea, cea care poate pondera anti-rusismul din aceste negocieri este China, un participant suficient de prestigios și puternic pentru a influența eventualele decizii și poziționări ale celorlalte țări. În ciuda dorinței Turciei și Arabiei Saudite pentru a avansa propuneri de pace, Moscova preferă medierea Chinei, fapt care, în esență, nu este favorabil procesului de pace deoarece Statele Unite nu agreează medierea Chinei, mizele conflictului depășind obținerea rapidă a păcii.

Dacă Beijingul și-a înaintat propria propunere de pace în 13 puncte pentru a rezolva criza din Ucraina, Volodimir Zelenski a avansat în Arabia Saudită propria sa formulă de 10 puncte pentru obținerea unui acord, proiect ce pare favorabil doar Ucrainei. Din acest motiv, Rusia nu pare interesată de formula lui Zelenski care prevede, în mod ne-negociabil, respectărea integrității teritoriale a Ucrainei și retragerea totală a trupelor ruse. Exact ceea ce Putin nu va accepta.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *