Rusia, noi amenințări la adresa R. Moldova și Ucrainei

de | feb. 5, 2024 | Știri | 0 comentarii

Premierul R. Moldova, Dorin Recean, consideră că „din punct de vedere militar, Rusia nu reprezintă o amenințare directă pentru Rep. Moldova”, relatează mass-media de la Chișinău. Înaltul oficial a mai declarat, în cadrul unui forum de afaceri, că „atât Ucraina, cât și unele state NATO și-au consolidat suficient capacitățile de apărare în zonă”. Șeful Guvernului […]

Premierul R. Moldova, Dorin Recean, consideră că „din punct de vedere militar, Rusia nu reprezintă o amenințare directă pentru Rep. Moldova”, relatează mass-media de la Chișinău. Înaltul oficial a mai declarat, în cadrul unui forum de afaceri, că „atât Ucraina, cât și unele state NATO și-au consolidat suficient capacitățile de apărare în zonă”.

Șeful Guvernului a precizat că Rep. Moldova a reușit să-și alinieze obiectivele de pace și securitate, inclusiv prin semnarea unui contract de energie electrică pe o perioadă de 13 luni, cu centrala situată în stânga Nistrului.

Dorin Recean a mai spus că în 2022 și 2023, Rep. Moldova și-a consolidat capacitățile de menținere a ordinii publice și de asigurare a securității, făcând față atacurilor hibride și cibernetice. „Primul lucru este că din punct de vedere militar Rusia nu poate să ajungă aici, deja acest lucru este clar. Chiar și Ucraina, dar și state aliate ale NATO și-au consolidat suficient capacitățile de apărare antiaeriană în zonă, pentru a nu admite că în Rep. Moldova se escaladează militar. În același timp, Rep. Moldova a reușit să alinieze perfect la obiectivul de pace și securitate cu cei din stânga Nistrului – un exemplu ar fi, contractul pe energia electrică semnat pe o perspectivă de 13 luni, iar acest lucru este o demonstrație a faptului că cei din stânga Nistrului înțeleg care sunt perspectivele pe termen lung. Mai există un lucru pe care îl observăm și acesta este o accentuare a ritmului de creștere a exporturilor companiilor din stânga Nistrului în UE și astfel, tactica Guvernului este să integrăm gradual oamenii și companiile din stânga Nistrului în spațiul economic și fiscal al Rep. Moldova și acest lucru deja este vizibil. De asemenea, avem tot mai mulți cetățeni al Rep. Moldova care locuiesc în stânga Nistrului, dar ei fac naveta și lucrează în dreapta Nistrului și sunt beneficiarii serviciilor sociale oferite de Chișinău. Noi vedem această reintegrare graduală și corespunzător, acest lucru dă încredere că integrarea la un moment dat se va întâmpla natural”, a spus Dorin Recean, citat de Radio Chișinău.  

Subiectul securității naționale a fost discutat astăzi, 5 februarie, în cadrul evenimentului „Misiunea de afaceri a companiilor din România organizată de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova) în parteneriat cu AmCham România și cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova”.

În acest context, mass-media internațională relatează că cinci sute de tancuri, peste 600 de vehicule de luptă, sute de obuziere și patruzeci de mii de soldați ruși au fost concentrați de Moscova în apropierea orașului Kupiansk.

Experții menționează că este evident această armată va încerca să cucerească o zonă uriașă din regiunea Harkov pe care rușii au ocupat-o pentru scurt timp în 2022 – până când o puternică contraofensivă ucraineană a eliberat cea mai mare parte a regiunii la sfârșitul acelui an. 

„Federația Rusă intenționează să pună mâna pe întreaga regiune Donețk și Luhansk și pe o parte din Oblast Harkov până la râul Oskil până în martie 2024”, a explicat Centrul Ucrainean pentru Strategii de Apărare. Râul trece prin Kupyansk dinspre nord. 

De ce în martie? Pentru că atunci Rusia va „vota” pentru „președinte” la „alegerile” naționale. De fapt, Vladimir Putin este singurul candidat real – și își va menține controlul brutal, dictatorial, asupra Rusiei și asupra războiului rus din Ucraina. 

O felie din Harkov ar fi un cadou în ziua alegerilor pentru Putin de la armata rusă din Ucraina, consideră sursa citată. 

Unele sau o parte din aproximativ 10 brigăzi ucrainene, protejate în nord de Brigada a 3-a de tancuri și la sud de Brigada a 4-a de tancuri, apără Kupiansk și așezările din jur. Este o forță semnificativă, cu aproximativ 20.000 de soldați și sute de tancuri, vehicule de luptă și obuziere.

Problema cea mai mare pentru Ucraina este muniția, Statele Unite fiind unul dintre cei mai mari donatori de obuze de 155 de milimetri pentru cele mai bune arme ale Ucrainei – iar ajutorul a fost blocat în Congres toamna trecută. 

De atunci, numărul zilnic de obuze folosite de ucraineni a scăzut cu două treimi, la doar 2.000. Între timp, forțele ruse trag până la 10.000 de obuze pe zi, datorită aprovizionării constante cu muniție din Coreea de Nord. 

Noul avantaj al puterii de foc al Rusiei îi permite să concentreze artileria fără să se teamă prea mult de focul contrabateriilor ucrainene. 

„Această situație dă putere Rusiei să execute o abordare binecunoscută: distrugerea sistematică a zonelor urbane, făcându-le de neapărat”, a explicat echipa de analiză ucraineană Frontelligence Insight.  „Imaginile noastre din satelit dezvăluie daune susținute și intense ale artileriei” în jurul Kupiansk, a raportat Frontelligence Insight. 

„Lipsa de artilerie și întârzierile în asistența de securitate occidentală vor crea incertitudine în planurile operaționale ucrainene”, a avertizat Institutul pentru Studiul Războiului. 

Cu o populație de dinainte de război de 1,4 milioane, Harkov este al doilea oraș al Ucrainei și găzduiește industrii strategice de război, inclusiv principala fabrică de tancuri din Ucraina. 

Anticipând ofensiva viitoare, ministerul ucrainean al apărării a organizat noi brigăzi mecanizate și le-a desfășurat la Kupiansk pentru a întări garnizoana. Inginerii sapă tranșee și construiesc buncăre.

Poate cel mai important, fabricile ucrainene construiesc zeci de mii de drone încărcate cu explozibili. Pe măsură ce muniția de artilerie devine rară, brigăzile ucrainene aruncă din ce în ce mai multe FPV către ruși: uneori mii pe zi pe tot frontul de est. 

Dar dronele operează pe o distanță insuficientă pentru a lua în vizor artileria rusă. Operatorii de drone s-au concentrat în special pe micile grupuri rusești de asalt care, de luni de zile, cercetează sectorul Kupiansk. 

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *