Rusia a păgubit Republica Moldova cu 1,5 miliarde de dolari în urma embargourilor

, ,
 

 

O analiza a pierderilor suferite de Republica Moldova, de pe urma celor două embargouri majore impuse de Rusia către Republica Moldova, în anii 2003 și 2013, arată că R. Moldova ar fost păgubită cu circa 1,5 miliarde de dolari. În aceea ce privește exporturile de vin sistate către piețele rusești, acestea au adus pierderi directe de peste 200 de milioane de dolari. Ca urmare a acestor embargouri sectorul vitivinicol a fost lovit de o recesiune profundă, ce a dus la reducerea de trei ori a exporturilor de vinuri: de la 360 milioane dolari în 2005 la doar 102 milioane dolari în 2016.

De asemenea peste 80 de vinării au falimentat, suprafaţa plantaţiilor de viţă de vie s-a redus cu peste 80.000 de hectare, sau cu circa 40%, afectând grav lanţul de producere. Totodată ramura a pierdut peste 1.200 de specialişti în domeniu, arată un studiu al Oficiul Național al Viei și Vinurilor (ONVV) din Republica Moldova.

De notat că în afară de embargourile impuse de agenţia Rospotrebnadzor la exportul de vinuri, economia Moldovei a fost afectată şi de restricţiile impuse de Agenția federală rusă pentru siguranța agroalimentară și veterinară Rosselhoznadzor la fructe, legume, carne şi alte produse.

O notă Rosselhoznadzor cu privire la toate restricțiile impuse din 2012 și până în 2016 la importul în Rusia a mărfurilor agroalimentare arată că peste 50 de state au fost afectate: de la toată Uniunea Europeană, la SUA sau șapte state din CSI, scrie mold-street.com. Circa o treime din textul documentului este dedicată restricțiilor și măsurilor de ridicare temporară a acestora impuse din 21 iulie 2014 și până în prezent de Rosselhoznadzor față de agenții economici din Moldova.

Decredibilizarea produselor

În plus imaginea produselor Republicii Moldova a fost grav afectată. Pierderile financiare și impactul distructiv încă nu a fost pe deplin recuperat, iar industria vitivinicolă din Moldova a fost impusă să se reinventeze în condițiile unei crize sistemice ce a durat peste cinci ani.

„Din cauza acestor restricţii şi embargouri ţara noastră a pierdut din 2006 şi până în prezent anual cel puţin câte un punct procentual din produsul intern brut, iar efectele negative le-au resimţit toate ramurile economiei naţionale, descrie proporţiile dezastrului, economistul Andrei Crigan, autorul studiului.

În prezent, industria viticolă s-a reorientat spre piețele UE care de altfel plătesc prețuri cu 10-15% mai mari decât cele tradiționale rusești. De asemenea, peste 66% dintre exporturile totale ale Republicii Moldova au acum destinația țărilor UE.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *