Rosneft face pace cu grupul de presă RBC

de | iun. 27, 2017 | Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri | 0 comentarii

Unul dintre cei mai mari producători de petrol din Rusia – grupul Rosneft – și holding-ul media RBC au semnat un acord de înțelegere amiabilă în procesul de defăimare intentat publicației, a declarat marți un oficial al Rosneft la o întâlnire a Curții de Arbitraj din Moscova, acolo unde s-a judecat recursul în casație al […]

Președintele rus Vladimir Putin, dând mâna cu șeful Rosneft, Igor Sechin

Unul dintre cei mai mari producători de petrol din Rusia – grupul Rosneft – și holding-ul media RBC au semnat un acord de înțelegere amiabilă în procesul de defăimare intentat publicației, a declarat marți un oficial al Rosneft la o întâlnire a Curții de Arbitraj din Moscova, acolo unde s-a judecat recursul în casație al Rosneft, față de prima decizie a instanței pe acest caz. „Onorată instanță, doresc să vă înmânez un acord de înțelegere semnat”, a declarat avocatul Rosneft, citat de TASS. 

În același timp, judecătorii au atras atenția celor două părți aflate în litigiu că Rosneft, potrivit clauzei 5 din acordul de înțelegere, își refuză cererile către cealaltă parte, fapt ce este imposibil într-o instanță de casare. Din acest punct de vedere, această clauză va fi exclusă de către părți din document, astfel încât curtea să poată aproba acordul de înțelegere amiabilă. În toamna anului 2016, Rosneft pretindea 49 de milioane de dolari drept pagube de imagine din partea instituției media amintite.

Lupta cu jurnaliștii

Pe data de 26 aprilie 2016, Rosneft a intentat un proces împotriva autorilor articolului intitulat „Sechin cere guvernului să protejeze Rosneft de BP”, printre care se numără Timofei Dziadko, Liudmila Podobedova și Maxim Tovkailo, precum și împotriva fondatorului RBC, cerându-le acestora că retragă „informațiile false” postate de site-ul publicației și diseminate apoi de alte surse media.

În decembrie 2016, Tribunalul din Moscova satisfăcuse parțial cererile Rosneft, obligând holding-ul media la plata a 390.000 de ruble (circa 6.605 dolari american -n.r.). Totuși, ambele părți s-au arătat nemulțumite de decizie. Cea de-a noua instanță a Curții de Arbitraj din Rusia a răsturnat acea decizie, exceptând clauza care să oblige instituția media să scoată acel articol și să publice un drept la replică.

În august 2011, organele de cercetare de la Moscova efectuau o percheziție la sediul din Moscova al grupului petrolier britanic BP, după renunțarea la parteneriatul cu compania rusa Rosneft, anunța un purtător de cuvânt al BP.

Cine sunt Sechin și Rosneft

Board-ul gigantului petrolier rus Rosneft include miliardari, spioni și petroliști, iar acestora li se vor alătura începând de joi un trader de mărfuri miliardar și un reprezentant al Qatarului, statul din Orientul Mijlociu aflat în centrul unei furtuni politice, relatează Bloomberg. Actualii directori ai Rosneft, care produce mai mult petrol decât oricare altă companie tranzacționată public, sunt deja versați în intrigi politice și practici de afaceri. Aceștia includ de la veterani ai unor grupuri petroliere ca BP, Exxon Mobil și până la combatanți ai Războiului Rece, cum este fostul agent Stasi Mattias Warnig și Igor Sechin, vechi aliat al președintelui Vladimir Putin.

Igor Sechin este cel mai puternic om din industria petrolieră a Rusiei și-a început cariera ca traducător în armata sovietică în Mozambic și Angola, zone fierbinți în Războiul Rece. Ulterior, a lucrat sub conducerea lui Putin la Primăria St Petersburg și l-a urmat la Kremlin, unde a devenit director adjunct pentru personal și apoi vicepremier. Cu sprijinul statului, Sechin a transformat Rosneft într-un gigant energetic, prin achiziția majorității activeloe grupului Yukos, confiscate de guvern de la magnatul Mahail Hodorkovski. Ulterior, Rosneft a cumpărat compania mixtă din Rusia a BP, în 2013, și Bașneft anul trecut.

 

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *