România, stabilitate energetică la Marea Neagră

de | mai 23, 2023 | Știri | 0 comentarii

Proiectul cablului care va lega Zona Caspică de Europa arată că România este pregătită să dovedească că este un pilon de stabilitate în zonă şi stă la masa actorilor importanţi din sectorul energetic, a declarat, George-Sergiu Niculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), citat de mass-media de la București. Conform Acordului semnat […]
Foto: Wikipedia

Proiectul cablului care va lega Zona Caspică de Europa arată că România este pregătită să dovedească că este un pilon de stabilitate în zonă şi stă la masa actorilor importanţi din sectorul energetic, a declarat, George-Sergiu Niculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), citat de mass-media de la București.

Conform Acordului semnat la Bucureşti pe 17 decembrie 2022, cablul care va lega Zona Caspică de Europa va străbate Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

„Este un proiect foarte important şi se înscrie în seria proiectelor care arată că România este pregătită să dovedească că este un pilon de stabilitate în zonă – şi stă la masa actorilor importanţi din sectorul energetic. Practic, acest culoar nu este posibil fără România. Meritul este al colegilor din Ministerul Energiei pentru acest memorandum care s-a semnat pe 17 decembrie la Cotroceni. Eu doar am coordonat echipa care a lucrat, dar întregul merit este al profesioniştilor din minister. Să integrezi într-o înţelegere dorinţele a patru state, nu este un lucru deloc uşor. Toată lumea trebuie să fie foarte atentă la detalii”, a menţionat George-Sergiu Niculescu, la Forumul Energiei organizat de Financial Intelligence.

El a subliniat că proiectul este unul foarte important. Astfel, „cantităţi, volume importante de energie vor putea ajunge din Zona Caspică înspre Europa, prin România”.

„De asemenea, foarte important este faptul că prin acest proiect de infrastructură vom putea să acomodăm şi noile investiţii care se vor face în Marea Neagră offshore wind. Practic, această infrastructură de transport a energiei electrice va putea să preia şi cantităţile de energie care se vor produce atunci când legea va fi gata – şi investiţiile vor veni în această zonă. Acest proiect este unul important şi deja prezintă potenţial, astfel că Bulgaria vrea să fie şi ea integrată în acest proiect. Acest lucru ne arată că proiectul este unul bine gândit. (…) Eu sper că acest proiect, în urma finalizării studiului de prefezabilitate, să prindă contur cât mai repede”, a adăugat şeful ANRE.

În ceea ce priveşte finanţarea, preşedintele ANRE consideră că trebuie luate în calcul toate posibilităţile de finanţare.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *