Romania, santajata economic de Israel in dosarul palestinian

de | iul. 17, 2011 | Alte regiuni, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Mişcarea palestiniană Fatah a acuzat recent Israelul că exploatează problemele economice din România şi Bulgaria pentru a le convinge să voteze împotriva tentativei palestinienilor de a fi recunoscuţi ca stat la ONU în septembrie, relatează agenţia Ma'an, citata de mass-media de la Bucuresti

Presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, se pregateste pentru un nou razboi diplomatic cu autoritatile israeliene

Presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, se pregateste pentru un nou razboi diplomatic cu autoritatile israeliene

Mişcarea palestiniană Fatah a acuzat recent Israelul că exploatează problemele economice din România şi Bulgaria pentru a le convinge să voteze împotriva tentativei palestinienilor de a fi recunoscuţi ca stat la ONU în septembrie 2011, relatează agenţia de presa Ma’an, citata de mass-media de la Bucuresti. Purtătorul de cuvânt al Fatah, Fayez Abu Eitah, a declarat că decizia premierului israelian Benjamin Netanyahu de a acorda tratament preferenţial muncitorilor români şi bulgari constituie o extorcare politică. Prermierul israelian a oferit României şi Bulgariei o oportunitate pe piaţa israeliană a muncii, pentru a câştiga voturile lor la ONU împotriva palestinienilor. Netanyahu a venit în România şi Bulgaria ca parte a campaniei diplomatice de a combate tentativa palestinienilor. Acuzatiile oficialilor palestinieni vin cu cateva zile inainte de demararea unui turneu european al preşedintelui palestinian.

Dezvaluiri secrete

România nu va susţine în septembrie, la ONU, demersul palestinienilor de a fi recunoscuţi ca stat, au declarat pentru Jerusalem Post oficiali guvernamentali cu rang înalt, săptămâna trecută, după discuţiile pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a avut recent cu liderii români. Potrivit oficialilor citaţi de cotidianul israelian de limbă engleză, a devenit clar, după convorbirile pe care Netanyahu le-a avut cu premierul Emil Boc, apoi cu preşedintele Traian Băsescu, că Bucureştiul nu-şi va da votul pentru palestinieni. Totuşi, nu există garanţii că Bucureştiul va vota împotriva demersului palestinian, ci s-ar putea abţine, alături de alte câteva ţări europene, subliniază Jerusalem Post.
Israelul şi-a stabilit ca obiectiv să convingă aproape 60 de ţări democratice – care la Ierusalim sunt desemnate cu termenul generic de „minoritate morală” – să nu sprijine cererea palestinienilor de a fi recunoscuţi ca stat, astfel încât Israelul să obţină o victorie morală asupra palestinienilor, rezoluţia urmând să treacă în Adunarea Generală cu o majoritate slabă.
Boc a spus la conferinţa de presă că România sprijină o reglementare negociată pentru soluţia „două state” şi se împotriveşte paşilor unilaterali. „Palestinienii nu înţeleg preţul pe care îl vor plăti dacă îşi declară unilateral statul, cu sprijinul ONU”, i-a spus Netanyahu lui Boc, făcând aluzie la posibilitatea ca palestinienii să-şi piardă ajutorul de la SUA şi de la alte câteva ţări occidentale, explică Jerusalem Post.

Palestina forteaza mana ONU in problema independentei

Palestinienii sunt decişi să solicite statutul de membru cu drepturi depline la ONU în septembrie 2011, a afirmat recent preşedintele Mahmoud Abbas, în cursul unei şedinţe a conducerii palestiniene, desfăşurată la Ramallah. Reuniunea Comitetului central al mişcării Fatah şi a Comitetului executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a avut ca subiect pregătirile în vederea aderării la ONU a statului palestinian creat pe baza graniţelor din iunie 1967 (Cisiordania, Faşia Gaza şi Ierusalimul de Est). “Considerăm că este o măsură indispensabilă în cazul eşecului negocierilor”, a afirmat Abbas, insistand că “pană acum nu există un plan politic acceptabil pentru o reluare a negocierilor” de pace cu Israelul “pe baza rezoluţiilor internaţionale, a soluţiei existenţei a două state şi a încetării colonizării”. “Am luat deci decizia de a merge în septembrie la ONU, pentru a obţine statutul de stat membru cu drepturi depline pentru statul Palestina”, a adăugat el. La randul sau, Ahmad Bader Aqel, ambasadorul Palestinei, a declarat recent la Timişoara, că recenta vizită efectuată la Bucureşti de prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, n-ar fi reuşit să schimbe poziţia României în ceea ce priveşte susţinerea de care se va bucura ţara sa, la sesiunea din luna septembrie, când ţările membre ONU urmează să susţină prin vot independenţa Palestinei. „În acest sens, cred că poziţia României nu s-a schimbat, mai ales că ţara dumneavoastră a recunoscut statul Palestina încă din anul 1988. Ultima vizită a premierului Netanyahu de la Bucureşti nu a putut schimba această poziţie. Doar unele agenţii de presă au încercat să dea o altă conotaţie celor convenite între cele două state, după vizita premierului israelian”, spune ambasadorul Ahmad Aqel, ca primă luare de poziţie după vizita premierului Statului Israel, la Bucureşti.

Opozitie internationala

Statele Unite şi mai multe ţări europene, printre care se numără Germania şi Italia, aliate ale Israelului, se opun acestui demers, în timp ce alte state, cum sunt Franţa sau Spania, nu au exclus posibilitatea recunoaşterii unui stat palestinian. Comunitatea internaţională speră într-o reluare a procesului de pace, aflat în impas din septembrie 2010, şi exercită presiuni asupra celor două părţi.
Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a sugerat duminică varianta convocării unei reuniuni a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (SUA, Rusia, UE, ONU) în iulkie, la Washington. La randul sau, negociatorul palestinian Saeb Erakat a declarat că solicitarea de recunoaştere la ONU nu face decat să completeze procesul de pace. “Considerăm că nu există nici o contradicţie între cele două solicitări”, a spus el. “A venit momentul ca membrii comunităţii internaţionale să aprobe aderarea la ONU a unui stat palestinian, în baza graniţelor din 1967. Această măsură este inevitabilă, pentru menţinerea procesului de pace şi a (..) stabilităţii şi păcii în regiune”, a spus el, deplangand “refuzul nejustificat al administraţiei americane”.

Pace interpalestiniana

Liderii OEP şi Fatah au discutat şi despre reconcilierea cu mişcarea islamistă Hamas, care controlează Faşia Gaza şi care refuză categoric ca actualul premier al Autorităţii Palestiniene, Salam Fayyad, să conducă un viitor guvern de tranziţie. În deschiderea reuniunii de duminică de la Ramallah, Abbas s-a declarat decis să meargă în Gaza pentru a discuta despre reconciliere. “De mult timp spun că voi merge în Gaza, iar acum repet că sunt decis să merg în Gaza, iar aceasta va fi o surpriză pentru toată lumea”, a spus el.

Turneu anti-palestinian

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, incearca sa castige sustinere din partea statelor est-europene impotriva recunoasterii statului palestinian. Netanyahu a avut intalniri cu oficialii din Romania si Bulgaria, in acest sens, in doua saptamani, iar, ulterior, si cu cei din Polonia si Ungaria, relateaza The Jerusalem Post. Cele patru tari sunt considerate a fi printre cele mai importante aliate ale Israelului in Europa, iar prim ministrul israelian intentioneaza sa consolideze aceste relatii.
Israelul incearca sa gaseasca minim 60 de tari care sa voteze impotriva recunoasterii Palestinei. Vizita lui Natanyahu in Romania si Bulgaria a avut loc dupa o vizita in Italia. De altfel, premierul italian, Silvio Berlusconi, a declarat deja ca Italia nu va sustine statul palestinian.
De asemenea, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat recent in timpul unei intalniri cu presedintele american, Barack Obama, ca Germania, ca si SUA, se opune Palestinei.

Americanii nu vor un stat palestinian recunoscut de ONU

Departamentul de stat american respinge tentativa palestiniana de a obtine recunoasterea unui stat de catre Consiliul de Securitate al ONU si se pronunta pentru reluarea tratativelor directe de pace. In timp ce presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas, spera ca Marea Britanie si Franta vor recunoaste un stat palestinian, Departamentul de stat al SUA respinge demersul palestinienilor la Organizatia Natiunilor Unite si se pronunta pentru reluarea tratativelor directe de pace. Liderul autoritatii palestiniene de la Ramallah, Mahmoud Abbas, a declarat pentru presa araba ca palestinienii sunt pregatiti pentru crearea unui stat independent, dar nu este de acord cu ideea israeliana referitoare la frontiere provizorii. In opinia lui Mahmoud Abbas, autoritatea palestiniana indeplineste ceea ce el a numit “viziunea presedintelui american, Barack Obama”, care a spus ca ar dori ca un stat palestinian sa fie stabilit pana in luna septembrie, transmite RRA. Mahmoud Abbas sustine de asemenea ca unele tari care in trecut nu au recunoscut un stat palestinian, cum ar fi Marea Britanie si Franta, ar accepta acum acest lucru. Pe de alta parte, administratia de la Washington respinge tentativa palestiniana de a obtine recunoasterea unui stat de catre Consiliul de Securitate al ONU. Departamentul de stat american a anuntat prin purtatorul sau de cuvant ca demersul palestinian la ONU nu este util si ca ambele parti trebuie sa revina la negocieri directe. In prima parte a lunii aprilie, Liga Araba a anuntat ca va cere Consiliului de Securitate al ONU sa impuna o zona de excludere aeriana in spatiul Fasiei Gaza pentru a impiedica aviatia israeliana sa intervina in teritoriul palestinian, a declarat seful organizatiei panarabe, Amr Moussa, citat de presa internationala. “Am insarcinat grupul arab de la ONU sa faca apel la o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a cere ca o zona de excludere aeriana sa fie impusa aviatiei israeliene in spatiul aerian al Gazei”, a declarat Moussa la incheierea unei reuniuni a Ligii, care are sediul la Cairo. In total, 18 palestinieni au fost ucisi si aproape 70 raniti, potrivit unor surse medicale palestiniene, de la declansarea unei noi serii de violente, joi seara, printr-un tir cu rachete antitanc impotriva unui autobuz scolar, fiind ranit grav un adolescent in Israel. Este vorba de cel mai dur bilant de la ofensiva israeliana impotriva Fasiei Gaza din decembrie 2008-ianuarie 2009, soldata cu moartea a 1.400 de palestinieni si 13 israelieni. Guvernul Hamas, la putere in Fasia Gaza, a decretat sambata “stare de urgenta” pentru serviciile de securitate, chemate sa lucreze 24 de ore din 24, in contextul confruntarilor cu armata israeliana. “Ministerul de Interne a decretat stare de urgenta. Toate fortele de securitate trebuie sa lucreze 24 de ore din 24, ca si serviciile de aparare civila si serviciile medicale, pentru a proteja si salva locuitorii de ocupantul sionist”, a declarat Ihab al-Ghoussein, purtator de cuvant. Aceste confruntari au inceput joi si ele continuau sambata, cu noi lansari de proiectile palestiniene si raiduri aeriene israeliene. “Gruparile palestiniene din Gaza s-au angajat sa respecte armistitiul si sa faca sa inceteze tirurile de racheta, dar agresorul sionist a facut sa esueze totul, atacand si ucigand civili, femei, copii si persoane in varsta”, a adaugat Ihab al-Ghoussein. El a acuzat armata israeliana de a fi tras asupra echipelor de salvare si a ambulantelor “obuze cu fosfor a caror utilizare este interzisa de dreptul international”.

Amenintarea lui Netanyahu

De asemenea, premierul israelian Benjamin Netanyahu a amenintat miscarea radicala palestiniana Hamas, la putere in Fasia Gaza, cu lovituri “mai dure” daca gruparile armate palestiniene continua atacurile. “Daca atacurile criminale continua impotriva unor militari sau civili israelieni, reactia Israelului va fi mult mai dura”, a avertizat premierul Netanyahu in fata presei la deschiderea Consiliului de ministri. Armata a dat deja “lovituri severe Hamas si organizatiilor teroriste (…)”, a mentionat seful guvernului israelian, citat de presa internationala. Gruparea Hamas, care controleaza Fasia Gaza, s-a declarat duminica “pregatita pentru un armistitiu” in conditiile in care Israelul inceteaza atacurile, potrivit unui purtator de cuvant al miscarii. “Mesajul nostru adresat ocupantului israelian este ca vom raspunde printr-un armistitiu la orice armistitiu” decis de Israel, a declarat purtatorul de cuvant Sami Abou Zouhri. Hamas a reactionat astfel la o declaratie facuta duminica de ministrul apararii Ehud Barak, potrivit careia Israelul este pregatit sa “inceteze tirurile” impotriva gruparilor armate palestiniene din Gaza, daca acestea inceteaza focul.

UE, pregatita pentru un stat palestinian independent

Statele membre ale Uniunii Europene, carora palestinienii le-au cerut sa recunoasca existenta statului lor, au reafirmat, la inceputul saptamanii, ca sunt pregatiti sa faca acest lucru “atunci cand va fi potrivit”, fara sa ajunga la un acord asupra unor presiuni mai puternice cu scopul scoaterii negocierilor din impas. Esecul Statelor Unite de a obtine, din partea statului evreu, o stopare a politicii sale de colonizare in Cisiordania, a pus Uniunea Europeana sub presiune.
Presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, i-a cerut, recent, Inaltului Reprezentant UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, sa ia “o masura in vederea recunoasterii statului Palestina, intre frontierele teritoriilor palestiniene ocupate din 1967″, in timp ce ministrii europeni ai Afacerilor Externe participau la o reuniune, la Bruxelles. Palestinienii au obtinut, deja, recunoasterea unilaterala din partea Braziliei si Argentinei, iar Uruguay si-a anuntat intentia de a urma exemplul vecinilor sai, in 2011.

Discutii premature

Reuniti la Bruxelles, ministrii europeni ai Afacerilor Externe au apreciat ca problema este, cel putin, prematura. “In acest stadiu, este prea devreme”, a declarat cipriotul Markos Kyprianou, admitand ca problema este “in continuare pe masa” negocierilor. Refuzand sa “vorbeasca despre un esec definitiv” al negocierilor israeliano-palestiniene, ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a preconizat “evitarea a tot ceea ce poate compromite succesul acestora si procesul de pace. Inclusiv demersuri unilaterale”, cum este recunoasterea statului palestinaian.
Intr-o declaratie adoptata luni, Uniunea si-a exprimat “regretul” fata de refuzul Israelului de a prelungi inghetarea colonizarii in Cisiordania, care ramane, in opinia UE, “ilegala” in fata dreptului international. Ea reitereaza ca este pregatita “atunci cand va fi potrivit, sa recunoasca un stat palestinian”. Uniunea a facut, deja, o declaratie in acest sens, la Berlin, in 1999. Cand va veni momentul, Uniunea nu va recunoaste nicio schimbare a frontierelor din 1967 a unui viitor stat palestinian, altele decat cele negociate de cele doua parti, precizeaza textul. “Acestea ar putea include schimburi de teritorii negociate”, se arata in document.

Premiera diplomatica

Potrivit unui diplomat european, este pentru prima data cand Uniunea mentioneaza in mod explicit aceasta posibilitate de compromis asupra delimitarii definitive a celor doua state, intr-o declaratie asupra conflictului din Orientul Mijlociu. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a primit favorabil, luni, o propunere americana de revenire la negocieri indirecte cu palestinienii. “Statele Unite au inteles, dupa un an si jumatate, ca discutiile asupra problemei minore a constructiilor in colonii nu duc la nimic”, si-a exprimat satisfactia premierul israelian.
Negocierile de pregatire a declaratiei europene au dat loc, in aceste zile, la dispute intense, potrivit unui diplomat european. Mai multe delegatii au fost “frustrate”, pentru ca ar fi dorit ca UE sa adopte o propunere mai dura, a adaugat altul. In opinia ministrului luxemburghez al Afacerilor Externe, Jean Asselborn, a venit vremea “inghetarii, un pic, a relatiilor intre UE si Israel, daca nu este capabil sa reia cursul negocierilor” de pace. Fara a merge pana la a vrea sa “lege in acest stadiu” problema coloniilor de o crestere a nivelului relatiilor statului evreu cu cele 27 de tari ale Uninii – un proiect blocat la sfarsitul lui 2008 – ministrul finlandez al Afacerilor Externe, Alexander Stubb, a recunoscut ca va fi “foarte dificil, in cazul in care constructiile continua”.
Cu scopul de a ajuta la ridicarea blocadei contra Fasiei Gaza, europenii si-au reafirmat dispozitia de a oferi o sustinere ampla controalelor fluxurilor de marfuri si persoane, prin intermediul achizitionarii de materiale.

Palestina acuza

Autoritatea palestiniană de la Ramallah a cerut comunităţii internaţionale să-şi intensifice eforturile pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, relateaza mass-media regionala. Astfel, consilierul politic al preşedintelui palestinian, Nimer Hammad, a declarat că administraţia americană nu vrea sau nu poate să exercite presiuni asupra Israelului, nereuşind să obţină îngheţarea construcţiilor în aşezările evreieşti. El a cerut cvartetului internaţional să se implice mai mult pentru rezolvarea crizei în care se află procesul de pace.

Palestina, membra ONU intr-un an

Presedintele SUA, Barack Obama, considera ca, intr-un an, “Palestina” ar putea deveni membra a Natiunilor Unite, daca procesul de pace din Orientul Mijlociu va avea succes, relateaza surse diplomatice americane, citate de mass-media internationala. Presedintele american le-a reamintit principalilor actori din Orientul Mijlociu de traditia de toleranta a iudaismului, crestinismului si islamului pentru a ajunge la un tratat de pace. “Daca vom face acest lucru, cand vom reveni aici anul viitor, am putea avea un acord care sa ne ajute sa primim un nou membru ONU: un stat palestinian independent, care sa coexiste in pace cu Israelul”, a declarat Obama. Discursul presedintelui american la tribuna Adunarii Generale ONU intervine intr-un moment crucial pentru negocierile de pace intre palestinieni si israelieni.
Negocierile au fost reluate la inceputul lui septembrie si sunt intermediate de Statele Unite. Un moratoriu privind constructiile in coloniile israeliene din Cisiordania expira la sfarsitul lunii septembrie, iar palestinienii cer prelungirea acestuia. Fostul premier israelian Ehud Olmert a afirmat – duminica, intr-o conferinta la Tel-Aviv – ca SUA au acceptat sa primeasca 100.000 de refugiati palestinieni in cazul unui eventual acord de pace in Orientul Mijlociu, informeaza presa israeliana, citata de agentia KARADENIZ PRESS. SUA au acceptat sa acorde nationalitate americana pentru 100.000 de refugiati, in timp ce Israelul ar accepta mai putin de 20.000, a indicat Olmert. “Cifra dezbatuta este de sub 20.000, dar aceasta ar implica sfarsitul conflictului armat si asigurarea palestinienilor ca nu vor mai reclama nimic”, potrivit site-ului. Ehud Olmert a facut aceasta afirmatie in cadrul unei conferinte organizate de Initiativa Genevei, organizatie nonguvernamentala care reuneste responsabili si intelectuali din ambele tabere pentru a defini contururile unui acord de pace.

Palestina, recunoscuta ca “stat liber si independent” de Argentina

Argentina recunoaste Palestina ca “stat liber si independent” in cadrul frontierelor din 1967, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Presedintele argentinian Cristina Fernandez i-a transmis luni o nota presedintelui Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru a-i comunica recunoasterea acestui teritoriu ca “un stat liber si idependent”, a declarat presei ministrul relatiilor externe argentinian, Hector Timerman. “Guvernul argentinian impartaseste cu partenerii sai din Mercosur, Brazilia si Uruguay, opinia ca a sosit momentul de a recunoaste Palestina ca un stat liber si independent”, a spus Timerman. Peste 100 de tari recunosc Palestina ca stat, majoritatea in America Latina, conform cifrelor Misiunii palestiniene la ONU. Argentina, a 104-a tara care a luat aceasta decizie, a anuntat luni, dupa Brazilia, ca recunoaste Palestina ca “stat liber si independent in interiorul frontierelor din 1967″, decizie pe care Israelul a catalogat-o drept “regretabila”. Uruguayul a anuntat ca intentioneaza sa recunoasca Palestina in 2011. Cuba, Nicaragua, Costa Rica si Venezuela recunosc deja statul palestinian. In afara de American Latina, Palestina este recunoscuta si de tari din Africa, Asia, chiar si din Europa (Cipru, Cehia, Ungaria, Malta sau Polonia). Autoritatea Palestiniana are statut de observator in cadrul ONU, iar presedintele SUA, Barack Obama, si-a exprimat speranta ca va deveni membru cu drepturi depline in 2011. Negociatorul palestinian, Saeb Erakat, declara in noiembrie ca, daca Statele Unite nu vor impune Israelului incetarea colonizarii, palestinienii ar putea solicita recunoasterea statului palestinian in cadrul frontierelor din 1967. In total, 150 de tari mentin relatii diplomatice cu autoritatile palestiniene, sub o forma sau alta.

Atitudinea Romaniei

Inaugurarea oficiului de reprezentare a Romaniei de la Ramallah face parte “din strategia nationala de dezvoltare a relatiilor cu tarile din Orientul Mijlociu”, mentiona Ministerul Afacerilor Externe, in luna octombrie 2009. “Aceasta misiune diplomatica va oferi, de asemenea, un sprijin calificat cetatenilor romani aflati in Teritoriile Palestiniene”, mai preciza MAE. Insarcinatul Romaniei pe langa Autoritatea Palestiniana este Marin Albu, iar, in afara misiunii diplomatice romanesti, la Autoritatea Nationala Palestiniana sunt acreditate 33 de oficii de reprezentare si 10 consulate generale. Premergator deschiderii consulatului, secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, a avut o serie de convorbiri cu Daniel Ayalon, adjunctul ministrului israelian al afacerilor externe, cu Yossi Gal, directorul general al MAE israelian, precum si cu alti responsabili din Ministerul israelian de Externe.
Primele contacte la varf ale Romaniei cu Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) au avut loc la Cairo, in aprilie 1972. In luna mai a aceluiasi an, Romania a recunoscut oficial OEP, iar in martie 1974 a fost deschisa Reprezentanta Permanenta a OEP de la Bucuresti. Romania a recunoscut statul palestinian a doua zi dupa proclamarea sa, care a avut loc la 15 noiembrie 1988, la Alger, prin Declaratia de Independenta adoptata de Consiliul National Palestinian (parlamentul palestinian din exil). Pe aceasta baza, Reprezentanta Permanenta a OEP de la Bucuresti a fost transformata in Ambasada Statului Palestina (ianuarie 1989).
In urma hotararilor OEP de la Alger, Adunarea Generala ONU a adoptat Rezolutia 43/177 din 15 decembrie 1988, prin care s-a decis ca termenul „Palestina” sa fie folosit in cadrul sistemului ONU in locul denumirii „OEP”, fara a se aduce prin aceasta prejudicii statutului si functiunilor de observator ale OEP in cadrul sistemului Natiunilor Unite.

„Foaie de parcurs”

Statul palestinian nu s-a putut constitui de facto dupa deciziile OEP din 1988. Problema statalitatii palestiniene se afla insa in centrul demersurilor vizand reglementarea conflictului din Orientul Mijlociu. In prezent, eforturile comunitatii internationale sunt axate pe punerea in practica a prevederilor planului prezentat partilor israeliana si palestiniana, la 30 aprilie 2003, de Cvartetul International pentru conflictul din Orientul Mijlociu (SUA, UE, ONU si Federatia Rusa). Planul Cvartetului, cunoscut si sub denumirea de „Foaie de parcurs” (Road Map), vizeaza tocmai o reglementare cuprinzatoare a conflictului prin constituirea statului palestinian, care sa convietuiasca, in pace si securitate, alaturi de statul israelian.
La 26 octombrie 2009 a fost inaugurat oficial „Oficiul de Reprezentare a Romaniei la Ramallah – Palestina”. Actualul ambasador palestinian la Bucuresti, domnul Ahmad Bader Aqel, si-a prezentat scrisorile de acreditare la 30 septembrie 2009.

Evolutia relatiilor politice bilaterale

Yasser Arafat, presedintele Comitetului Executiv al OEP, a vizitat Romania de mai multe ori in perioada 1974-1994, ultima data pentru a participa la Forumul Crans Montana de la Bucuresti, prilej cu care s-a intalnit si cu Shimon Peres, vicepremier si ministrul afacerilor externe al Statului Israel. Prima vizita oficiala intreprinsa de un sef de stat roman in Teritoriile Palestiniene s-a desfasurat in ianuarie 2000, cu prilejul festivitatilor de la Bethleem, ocazionate de bimileniul Crestinismului. La 12 iulie 2009 a avut loc vizita oficiala la Ramallah a domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei.
In perioada 2-4 noiembrie 2008, a avut loc vizita oficiala in Romania a lui Mahmoud Abbas, presedintele Comitetului Executiv al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, presedinte al Autoritatii Nationale Palestiniene. La invitatia presedintelui Romaniei, presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene a efectuat o noua vizita oficiala la Bucuresti, in perioada 12-13 iulie 2010.
La nivel de prim-ministru, au avut loc vizite in Teritoriile Palestiniene in august 1998 si iulie 2001, iar in septembrie 2010, premierul Emil Boc si omologul sau palestinian, Salam Fayyad, au avut o intrevedere bilaterala in marja participarii la Adunarea Generala a ONU. La nivel de ministru de externe, au avut loc vizite in iunie 1997, aprilie 2002, iulie 2005 si februarie 2008. De asemenea, ministrul roman de interne si, respectiv, al lucrarilor publice, au facut, in octombrie 1998, scurte vizite la Bethleem, unde s-au intalnit cu omologii palestinieni. In iunie 2010, ministrul palestinian al muncii a efectuat o vizita oficiala in tara noastra, la invitatia omologului sau roman.
In Romania, au efectuat vizite, de-a lungul anilor, mai multe delegatii palestiniene, pe linia parlamentului in exil – Consiliul National Palestinian – si a grupurilor si miscarilor care compun Organizatia pentru Eliberarea Palestinei. Au vizitat Romania, de asemenea, delegatii reprezentand Autoritatea Nationala Palestiniana, in 1996, precum si presedintele Consiliului Legislativ Palestinian, in aprilie 2001. La 26 octombrie 2009, a avut loc prima runda de consultari politico – diplomatice intre MAE roman si palestinian, la nivel de secretar de stat, in baza Protocolului de Cooperare semnat la 12 iulie 2009.

Asistenta Romaniei pentru institutiile palestiniene

Romania a contribuit cu 150.000 Euro la Conferinta Internationala de la Paris a statelor donatoare(decembrie 2007). MAE a alocat, din bugetul ODA 2009, 100.000 Euro pentru sprijinirea Misiunii Uniunii Europene in domeniul politiei din Teritoriile Palestiniene, conform angajamentului asumat de Romania la Conferinta donatorilor pe tema consolidarii structurilor palestiniene in domeniul statului de drept si securitatii civile, desfasurata la Berlin, la 24 iunie 2008. Fondurile alocate au fost folosite pentru echiparea unei sectii de politie din Bethlehem. In anul 2009 si 2010, Institutul Diplomatic Roman a organizat la Ramallah un program intensiv de pregatire pentru diplomati palestinieni.

Acord de cooperare

Senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, i-a primit recent pe Ahmad Aqel, ambasadorul extraordinar plenipotentiar şi plenipotenţiar al Palestinei la Bucuresti şi pe  Khaled Darwish, directorul general al Agenţiei palestiniene de ştiri WAFA. Întrevederea a fost organizată în contextul încheierii unui acord de cooperare între Agerpres şi WAFA.
În cadrul întalnirii, a fost trecut în revistă istoricul relaţiilor bilaterale romano-palestiniene, deschiderea manifestată de Romania încă din anii ‘70 pentru aspiraţiile poporului palestinian, atitudine care s-a manifestat atat la nivel politic, în rolul pozitiv asumat de Romania în procesul de pace din Orientul Mijlociu, cat şi prin proiectele de cooperare în plan cultural, universitar etc., concretizate, între altele, în bursele de studiu acordate de statul roman studenţilor palestinieni.
Ambasadorul AQEL a apreciat rolul echilibrat asumat de Romania în relaţia cu ţările arabe, pe de o parte, şi cu Israelul, pe de altă parte şi a prezentat aşteptările exprimate de autorităţile palestiniene în ceea ce priveşte procesul de pace din Orientul Mijlociu. Preşedintele Comisiei pentru politică externă a reamintit bunele relaţii întretinute, în mod tradiţional, de Romania în Orientul Mijlociu, atat cu statele arabe, cat şi cu Israelul, menţionand, în acest context, recentele convorbiri oficiale avute la Senatul Romaniei cu delegaţii ale mai multor state arabe din zonă, cat şi contactele cu oficialii israelieni.
S-a căzut de acord asupra necesităţii realizării unei colaborări mai stranse la nivel parlamentar bilateral, prin programarea unei acţiuni comune, posibil în cursul primului semestru al anului viitor, cat şi a consolidării contactelor delegaţiilor romană şi palestiniană la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. A fost salutată de ambele părţi diversificarea formelor de colaborare instituţională în plan bilateral, inclusiv prin încheierea Acordului de colaborarea între cele două agenţii de ştiri, care va contribui la o mai bună informare a publicului. Totodată, a fost prezentat interesul părţii romane pentru implicarea firmelor romaneşti în procesul de reconstrucţie din regiune.

Fortele aeriene israeliene revin in Romania pentru antrenamente

Cotidianul israelian Jerusalem Post a scris recent ca fortele aeriene israeliene isi vor relua programul de antrenament in Romania, asa cum presupune acordul semnat intre Romania si Israel. Fortele Aeriene Israeliene (IAF) vor reveni in Romania pentru antrenamente in luna august, la circa un an dupa ce sase militari israelieni si-au pierdut viata in urma prabusirii unui elicopter in Muntii Bucegi, zona Fundata-Zarnesti. Sursa citata scrie ca un avion de transport de tip C-130 Hercules, apartinand IAF, va merge in august in Romania pentru manevre comune. Fortele Aeriene Israeliene nu au mai trimis piloti in Romania dupa ce sase militari israelieni si un ofiter roman au murit in urma prabusirii unui elicopter de tip Sikorsky CH-53 Sea Stallion, in urma cu un an, in timpul unui exercitiu militar. Comandantul IAF, generalul Ido Nehushtan, va merge de asemenea in Romania, anul acesta, pentru o ceremonie comuna in memoria militarilor morti in accident. IAF sunt interesate sa continue antrenamentele in Romania si in special in Muntii Carpati, care sunt cunoscuti pentru vremea instabila, varfurile inalte si padurile dese, teren pe care pilotii israelieni nu se pot antrena frecvent. Aceste conditii sunt similare celor pe care IAF le-ar putea intalni in operatiuni viitoare. in 2006, ministrul israelian al Apararii de la acea vreme, Shaul Mofaz, a semnat un acord pe cinci ani cu omologul sau roman, care permite IAF sa trimita avioane si militari pentru antrenamente in tara noastra.

Scut si peste Israel

Nu numai sud-estul Europei este gata sa isi instaleze un sistem antiracheta care sa fereasca acest teritoriu de eventuale tiruri ale unor astfel de rachete balistice din zona Orientul Mijlociu. De asemenea, Israelul intentioneaza sa investeasca un miliard de dolari in dezvoltarea si producerea unor baterii ale sistemului antiracheta Iron Dome, anunta Ministerul israelian al Apararii, citat de agentiile internationale. Directorul general din cadrul Ministerului Apararii, Udi Shani,  afirma intr-un interviu acordat ziarului Haaretz, ca cinci state si-au exprimat interesul pentru acest sistem, ale carui prime elemente au fost instalate in martie la frontiera cu Fasia Gaza. “Am ajuns la stadiul operational mai devreme decat era prevazut, dar acest sistem nu permite interceptarea tuturor rachetelor in orice situatie”, avertizeaza Shani.

Finantare americana

Sistemul Iron Dome este dezvoltat de compania publica Rafael Defense Systems, cu sediul la Haifa, fiind finantat partial de Statele Unite. “Vom avea zece-cincisprezece baterii antiracheta. Vom investi aproape un miliard de dolari in plus fata de cele 205 milioane convenite cu administratia americana”, adauga Udi Shani. Israelul a instalat prima baterie antiracheta pe 27 martie, la Beersheva (sud). O alta baterie a fost montata pe 4 aprilie in apropiere de Ashkelon (sud). Conform unui articol din august 2010 din cotidianul Washington Post, armata americana colaboreaza cu Israelul si aliatii sai in Golful Persic, pentru consolidarea capacitatilor lor defensive impotriva rachetelor, mai ales a celor care ar putea pleca din Iran si au instalat o statie radar terestra in Israel, o a doua urmand sa fie instalata intr-o tara araba din regiunea Golfului.

Avertisment israelian

Autoritatile israeliene au avertizat recent jurnalistii straini sa nu urce la bodul flotilei internationale de aproximativ zece nave, care va transporta ajutoare umanitare in Fasia Gaza si care urmeaza sa plece din Grecia in zilele urmatoare, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit Biroului de Presa Guvernamental (GPO) israelian, membrii mass-media straine care vor lua parte la expeditie sunt pasibili de interdictia de a intra in Israel pe o perioada de zece ani. “Flotila are intentia sa incalce cu buna stiinta blocada (maritima), care a fost recunoscuta ca legala si conforma tuturor tratatelor si dreptului international”, afirma directorul GPO, Oren Helman, intr-o scrisoare adresata reprezentantilor presei straine in Israel. “Ca lucrurile sa fie clare (…), participarea la aceasta flotila este o incalcare voluntara a legii israeliene si este susceptibila sa-i coste pe participanti o interdictie de a intra (pe teritoriul) Israelului timp de zece ani, confiscarea materialului lor si sanctiuni suplimentare”, neprecizate, scrie Helman.

„Flotila libertatii”, partea a doua

Activisti din 22 de tari au prevazut sa plece din Grecia la bordul celor aproximativ zece nave, in cadrul unei “Flotile a Libertatii”, care transporta ajutor umanitar in Fasia Gaza, in pofida amenintarilor Israelului si opozitiei ONU. Intr-un comunicat, Asociatia Presei Straine (FPA), care reprezinta jurnalistii straini responsabili cu Israelul si teritoriile palestiniene, a protestat, imediat, fata de aceasta scrisoare, apreciind ca aceasta “trimite un mesaj glacial presei internationale si ridica probleme serioase cu privire la angajamentul Israelului in favoarea libertatii presei”. “Jurnalistii care acopera, in mod legitim, un eveniment de actualitate trebuie sa fie autorizati sa isi faca munca, fara amenintari si nici intimidari. indemnam Guvernul (israelian) sa revina imediat asupra acestei decizii”, potrivit comunicatului FPA.
De asemenea, Asociatia pentru Drepturi Civice in Israel (ACRI), o organizatie nonguvernamentala (ONG) israeliana, a cerut, intr-o scrisoare adresata directorului GPO, sa retraga amenintarile formulate la adresa jurnalistilor straini. Avocatul ACRI, Oded Feller, a apreciat ca avertismentul autoritatilor israeliene nu are “nicio baza legala” si este “contrar rolului jurnalistilor intr-o societate libera”. “Daca autoritatile israeliene hotarasc sa aduca, prin forta, navele in Israel (…) si, in consecinta, persoanele care se afla la bord, nu va fi posibil sa pledeze ca acestea au intrat ilegal in tara”, a argumentat avocatul.
Israelul a avertizat, saptamana trecuta, ca este “hotarat” sa opreasca aceasta noua flotila. “Israelul are drept de autoaparare”, operatiunea “intra, in mod clar, in cadrul unui demers politic”, ea “este o provocare si nu are nimic de-a face cu un ajutor umanitar”, a justificat, la New York, ambasadorul Israelului la ONU, Ron Prosor.
Reamintim ca in mai 2010, o prima incercare de apropiere de Fasia Gaza s-a soldat cu noua morti, majoritatea cetateni turci, dupa asaltul sangeros al marinei israeliene impotriva feribotului turc Mavi Marmara, care era nava-amiral a flotilei.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *