Republica Moldova in conditiile noii arhitecturi de securitate regionala

de | mai 18, 2012 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate din cadrul Academiei Militare „Alexandru cel Bun” a organizat joi conferinţa internaţională ştiinţifico-practică cu genericul „Republica Moldova în condiţiile noii arhitecturi de securitate regională” – ediţia 2012.

Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate din cadrul Academiei Militare „Alexandru cel Bun” a organizat joi conferinţa internaţională ştiinţifico-practică cu genericul „Republica Moldova în condiţiile noii arhitecturi de securitate regională” – ediţia 2012.
La întrunire au participat experţi în domeniul securităţii şi apărării din România, Ucraina şi Republica Moldova, doctori conferenţiari şi lectori din cadrul Academiei Militare, precum şi reprezentanţi ai mass-media. Prezent la eveniment, generalul de brigadă Igor Cutie, Comandant al Comandamentului Forţe Terestre, a apreciat organizarea conferinţei ştiinţifice în domeniul securităţii regionale. „Astfel de evenimente sunt binevenite şi fiecare participant are posibilitatea de a se expune pe marginea subiectelor abordate”, a specificat generalul Cutie.
Participanţii au prezentat un şir de rapoarte ştiinţifice pe problema securităţii şi apărării la nivel internaţional. Totodată, aceştia au abordat opţiunile de securitate pentru Republica Moldova, semnificaţia statutului de neutralitate în condiţiile noii arhitecturi de securitate regională, problema pericolelor iminente care pot pune în dificultate funcţionarea sistemului de securitate naţională a statului, referitor la instituţiile statului, la politica externă, politica internă, cu repercusiuni directe asupra funcţionării domeniului militar naţional şi alte subiecte relaţionate.
Atât referenţii din R Moldova, cât şi cei de peste hotare, au susţinut că promovarea şi aplicarea teoriilor, cercetărilor ştiinţifice, care vizează consolidarea securităţii naţionale a statului, pot fi realizate doar printr-un efort comun al cadrului academic, ştiinţific, la nivel naţional, dar şi printr-un înalt grad de cooperabilitate dintre instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova, instituţiile responsabile de abordarea şi soluţionarea acestor probleme, precum şi factorii de decizie ai statului.
În final, au fost organizate dezbateri pe marginea rapoartelor audiate, schimb de idei şi prezentarea celor mai noi rezultate ale cercetărilor în domeniile securităţii şi apărării, a fenomenului militar contemporan, precum şi în alte domenii. Conferinţa internaţională ştiinţifico-practică cu genericul „Republica Moldova în condiţiile noii arhitecturi de securitate regională” este organizată anual în Academia Militară „Alexandru cel Bun”.

Neutralitatea foloseşte doar Moscovei

Neutralitatea Republicii Moldova nu asigură securitatea ţării, ci doar interesele Rusiei şi menţinerea influenţei acesteia în regiune, consideră mai mulţi experţi participanţi la conferinţă. Neutralitatea Republicii Moldova nu numai că nu a rezolvat probleme sale de securitate, dar continuă şi să fie sfidată de Federaţia Rusă, potrivit profesorului de la Academia Militară “Alexandru cel Bun” de la Chişinău, Sergiu Şaramet. „În cazul Republicii Moldova, neutralitatea permanentă nu a venit să rezolve obiectivele strategice propuse şi este sfidată prin prezenţa militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat el. În acelaşi timp, potrivit acestuia, reforma armatei ruse are drept scop menţinerea influenţei militare pe teritoriul fostelor republice sovietice.
În contextul în care majoritatea populaţiei Republicii Moldova ar vota împotriva aderării Republicii Moldova la NATO, expertul Victor Juc, membru al Academiei de Ştiinţe, a apreciat că această atitudine este cauzată şi de lipsa discuţiilor la nivel politic referitor la acest subiect. „În consecinţă, 3/4 din populaţie mai continuă să perceapă NATO în spiritul logicii războiului rece”, a menţionat el.
Potrivit Constituţiei, Republica Moldova este stat neutru, care nu poate face parte din organizaţiile militare şi care nu permite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său. Acest statut este susţinut şi de Federaţia Rusă, care deţine însă un contingent de militari în Transnistria, zona de est a ţării, controlată de un regim separatist.
Anumiţi politicieni, precum şi forţe politice de la Chişinău doresc modificarea statutului de neutralitate şi aderarea la NATO, susţinând că fără acest pas, Republica Moldova nu va putea să adere la UE. Totuşi, majoritatea populaţiei nu ar susţine un asemenea demers. Experţii consideră însă că opinia populaţiei ar putea fi schimbată, dacă ar exista un consens la nivel politic.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri