Republica Moldova comemoreaza tragedia poloneza de la Smolensk

, , , ,
 

Tragedia de la Smolensk, comemorata la Chisinau

Tragedia de la Smolensk, comemorata la Chisinau

Autoritatile Republicii Moldova au adoptat Hotararea privind declararea zilei de 13 aprilie drept zi de doliu în memoria tragicului accident în care şi-au pierdut viaţa Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, precum şi alţi inlati oficiali ai Republicii Polone, relateaza serviciul de presa al Guvernului de la Chisinau, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. În această zi, în toate localităţile, precum şi în misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Moldova de peste hotare: va fi arborat în bernă drapelul de stat, iar la ora 10.00, în semn de profundă compasiune şi solidaritate cu familiile victimelor şi întregul popor polonez, se va păstra un moment de reculegere. Guvernul a recomandat autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive cu caracter de masă, iar instituţiilor mass-media să ţină cont de specificul zilei de 13 aprilie 2010 la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor în această zi.
Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că Polonia este un prieten sincer al Republicii Moldova, iar tragedia poporului polonez este şi a noastră, a anunţat Serviciul de presă al Guvernului de la Chisinau, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Reamintim ca presedintele polonez Lech Kaczynski si alte 95 de persoane au murit, sambata, dupa ce avionul lor s-a prabusit la Smolensk, in conditii de ceata densa. Anchetatorii rusi au declarat ca problemele tehnice nu au cauzat tragedia, fiind inclinati sa puna incidentul pe seama erorii pilotilor.

Condoleante prezidentiale

Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a transmis un mesaj de condoleanţe Mareşalului Seimului Republicii Polone Bronislaw Komorovski în legătură cu tragicul accident aviatic de lângă Smolensk. În acest mesaj se arata ca presedintele interimar Mihai Ghimpu „cu durere mare a aflat vestea despre tragicul accident aviatic de lângă Smolensk, în urma căruia şi-au pierdut viaţa familia prezidenţială Lech şi Maria Kaczynski, precum şi numeroase personalităţi din Polonia. Numele Preşedintelui Poloniei Lech Kaczynski va rămâne în memoria posterităţii şi în inimile noastre ca un  promotor de vază al democraţiei, luptei pentru dreptate şi libertate, pentru care s-a dedicat cu întreaga sa fiinţă. În numele cetăţenilor Republicii Moldova şi al meu personal, în aceste clipe de nesfârşită tristeţe, Vă rog să primiţi sincerele mele condoleanţe şi să transmiteţi întregului popor polonez şi familiilor îndoliate sentimente de profundă compasiune şi solidaritate” se mai arata in mesajul prezidential,

Exemplu polonez

La randul lor, si alte formatiuni politice din Republica Moldova au transmis mesaje si condoleante poporului polonez. Astfel, presedintele Miscarii Actiunea Europeana (MAE), deputatul Veaceslav Untila, a declarat ca  „gândurile noastre se îndreaptă acum către familiile îndoliate şi către întreaga Polonie, care şi-a pierdut în catastrofa aviatică de la Smolensk elita politică, militară şi culturală”. Alături de Anatol Petrencu, prim-vicepreşedintele MAE, şi de Iurie Colesnic, vicepreşedinte al partidului, Veaceslav Untilă a depus flori în faţa Ambasadei Poloniei la Chişinău, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic de sâmbătă, 10 aprilie, de la Smolensk. “Poporul polonez a fost greu încercat de-a lungul istoriei de tragedii. Polonia a reuşit să îşi revină, devenind astăzi o putere europeană: cu creştere economică în an de recesiune pe plan mondial, cu poziţii morale şi politice ferme. Forţa poporului polonez poate constitui un exemplu pentru Republica Moldova, un stat care încearcă în această perioadă să crească în Europa”, a declarat Anatol Petrencu.
Potrivit deputatului Iurie Colesnic, preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, “va rămâne în istorie ca un reprezentant al valorilor democraţiei şi libertăţilor cetăţeneşti”. Acesta făcea parte din delegaţia care se deplasa la Katin pentru a comemora masacrul din urmă cu 70 de ani, în urma căruia au murit 22.000 de polonezi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *