Regatul Unit răspunde Rusiei la Marea Neagră. Putin promite să „crească puterea navală” a Rusiei

de | dec. 12, 2023 | Știri | 0 comentarii

Londra va furniza apărării ucrainene două nave pentru a ajuta Kievul să detecteze minele marine ruseşti în Marea Neagră şi să-şi relanseze exporturile pe cale maritimă, a anunţat guvernul britanic. Sprijin pentru Ucraina Aceste vase „vor oferi Ucrainei capacităţi vitale care vor ajuta la salvarea de vieţi pe mare şi vor deschide rute cruciale de […]

Londra va furniza apărării ucrainene două nave pentru a ajuta Kievul să detecteze minele marine ruseşti în Marea Neagră şi să-şi relanseze exporturile pe cale maritimă, a anunţat guvernul britanic.

Sprijin pentru Ucraina


Aceste vase „vor oferi Ucrainei capacităţi vitale care vor ajuta la salvarea de vieţi pe mare şi vor deschide rute cruciale de export”, a afirmat ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, citat într-un comunicat.
Exporturile ucrainene au fost reduse semnificativ de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, Marea Neagră devenind un teren major de confruntare între Moscova şi Kiev.
Furnizarea acestor nave de către Londra coincide cu anunţul, luni, de către Grant Shapps şi omologul său norvegian, Björn Arild Gram, a unei Coaliţii pentru capacitate maritimă (Maritime Capability Coalition).
Acesta este „un nou efort dedicat al Regatului Unit, Norvegiei şi aliaţilor noştri pentru a consolida mijloacele maritime ale Ucrainei pe termen lung”, a declarat Grant Shapps, citat într-un comunicat.
Obiectivul este de a permite Kievului „să-şi apere apele teritoriale şi de a întări securitatea în Marea Neagră”, a adăugat el.
Această nouă coaliţie a fost decisă în cadrul ultimelor întâlniri ale Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care reuneşte aproximativ cincizeci de ţări.
De la începutul invaziei ruse a Ucrainei în februarie 2022, Regatul Unit a contribuit deja cu 4,6 miliarde de lire sterline (5,3 miliarde de euro) ca ajutor militar Ucrainei.

Inaugurare nucleară

Preşedintele rus Vladimir Putin a inaugurat două noi submarine nucleare care se vor alătura flotei ruse şi s-a angajat să continue să „crească puterea navală” a Rusiei.
Navele „Krasnoiarsk” şi „Imperator Aleksandr III”, a căror construire a durat aproape şase ani, reprezintă a patra generaţie de submarine cu propulsie nucleară ruse. Ele vor întări flota rusă din Pacific, cu baza în Extremul Orient rus.
La începutul lui noiembrie, Ministerul rus al Apărării anunţa că submarinul Imperator Aleksandr III a desfăşurat cu succes un test de lansare a rachetei balistice Bulava, proiectată să transporte focoase nucleare.
În cursul ceremoniei desfăşurate luni la Severodvinsk, în apropiere de Arhanghelsk (nord-vest), Vladimir Putin a salutat intrarea în serviciul forţelor marine ruse a acestor „redutabile transportoare de rachete, fără echivalent în categoria lor”.
El a asigurat că „munca vizând creşterea puterii maritime a Rusiei va continua fără nicio îndoială”, promiţând să întărească prezenţa navală rusă „în Arctica, Extremul Orient, Marea Neagră, Marea Baltică şi Marea Caspică”.
Potrivit liderului rus, alte opt submarine nucleare de diverse clase se află în producţie pe şantierele navale ale ţării.
De la debutul ofensivei din Ucraina şi în reacţie la eşecurile în plan militar suferite de forţele ruse în 2022, Rusia a lansat o consolidare a forţelor sale armate. În octombrie, parlamentul rus a dat undă verde creşterii cheltuielilor militare, iar la începutul acestei luni Putin a ordonat majorarea cu 15% a numărului de soldaţi,

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *