Reacții la afirmațiile lui Donald Trump privind asigurarea condiționată a securității aliaților NATO de către Statele Unite

de | feb. 15, 2024 | Știri | 0 comentarii

Casa Albă a respins sâmbătă comentariile făcute de fostul președinte american Donald Trump despre neprotejarea aliaților NATO de o potențială invazie a Rusiei, calificându-le drept „îngrozitoare și deranjate”. În cadrul unui miting electoral din Carolina de Sud desfășurat sâmbătă, 9 februarie, fostul președinte Donald Trump, acum candidat pentru nominalizarea din partea Partidului Republican pentru cursa […]

Casa Albă a respins sâmbătă comentariile făcute de fostul președinte american Donald Trump despre neprotejarea aliaților NATO de o potențială invazie a Rusiei, calificându-le drept „îngrozitoare și deranjate”.

În cadrul unui miting electoral din Carolina de Sud desfășurat sâmbătă, 9 februarie, fostul președinte Donald Trump, acum candidat pentru nominalizarea din partea Partidului Republican pentru cursa prezidențială americană din acest an, a relatat o întâlnire cu liderii NATO din timpul mandatului său de președinte în care ar fi fost întrebat de un lider politic al unei țări membre NATO, pe care nu a numit-o: „Ei bine, domnule, dacă nu plătim, și noi suntem atacați de Rusia – ne veți proteja?”

Trump ar fi răspuns: „Am spus: „Nu ai plătit? Ești delincvent?” El a spus: „Da, să spunem că s-a întâmplat”. Nu, nu te-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă ce naiba vor ei. Trebuie să plătești. Trebuie să-ți plătești facturile.”

Chestiunea condiționării Americii în a asigura securitatea aliaților din NATO, sub condiția unei co-finanțări semnificative, nu este nouă în discursul lui Donald Trump, mai ales că, inclusiv în timpul primului mandat, el a pus problema cheltuielilor ridicate pe care America le face cu proiecția puterii sale pe glob. Tema sa cu „America First” se lovește de costurile angajamentelor americane prin care Statele Unite își exercită calitatea de diriguitor proeminent al politicii de putere globală. Profilul său de om de afaceri a determinat un tip de discurs deloc confortabil pentru Europa care privește târgul încheiat cu America după Al Doilea Război Mondial drept garanția că nu trebuie să preia prea mult povara securității sale care rămâne apanajul Americii.

Trump, care nu a reușit să pună în aplicare cât a fost președinte multe din cele promise în campania din 2016, a reiterat că Europa trebuie să își poată susține apărarea în fața „barbarilor” care amenință să o pună în primejdie. Rusia este considerată principala amenințare iar Europa nu trebuie să se bazeze doar pe americani. „Show me the money” pare să devină noua paradigmă a puterii americane dacă Trump ar câștiga. Ori, este o deosebire fundamentală de actuala administrație Biden, puternic implicată în menținerea prezenței americane în afacerile de securitate europene, la care se adaugă sprijinul pentru Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, a reacționat imediat, într-o declarație la cald sâmbătă seara, întrebat despre fiind despre comentariile lui Trump, spunând: „Încurajarea invaziilor celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri ucigașe este îngrozitoare și deranjată – și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră acasă”.

Bates a spus că președintele Joe Biden a restabilit alianțele SUA după ce a preluat mandatul în 2021, asigurându-se că NATO este acum „cea mai mare și mai vitală care a fost vreodată. […] În loc să ceară războaie și să promoveze haosul tulburător, președintele Biden va continua să susțină conducerea americană și să susțină interesele noastre de securitate națională – nu împotriva lor”.

„Recunoașterea lui Donald Trump că intenționează să-i dea lui Putin undă verde pentru mai mult război și violență, să-și continue atacul brutal împotriva Ucrainei libere și să-și extindă agresiunea asupra poporului polonez și al țărilor baltice este îngrozitoare și periculos”, a spus și președintele Joe Biden într-o declarație din 11 februarie. El a asigurat că țara sa nu se va abate de la angajamentele sale istorice: „Conducerea Americii pe scena mondială și sprijinul pentru aliații noștri sunt esențiale pentru a menține poporul american în siguranță aici, acasă”[…]„Dacă oponentul meu, Donald Trump, reușește să-și recapete puterea, el arată clar ca ziua că va abandona aliații noștri NATO dacă Rusia atacă și îi va permite Rusiei „să facă orice dracu’ vrea” cu ei”.

Din Europa reacțiile nu au întârziat să apară. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o declarație scrisă din 11 februarie, a spus că „orice sugestie că aliații nu se vor apăra unii pe alții subminează întreaga noastră securitate, inclusiv cea a SUA, și îi expune pe soldații americani și europeni la un risc crescut”.

„Orice atac asupra NATO va fi întâmpinat cu un răspuns unitar și puternic”, a adăugat Stoltenberg.

Senatorul republican Marco Rubio l-a apărat pe Donald Trump și comentariul său controversat, spunând, într-o intervenție la CNN: „Nu asta s-a întâmplat și nu așa văd această declarație”. El a continuat menționând că SUA nu au părăsit, totuși, NATO în timpul președinției lui Trump. De asemenea, l-a scuzat că „nu vorbește ca un politician tradițional și am trecut deja prin asta. Ai crede că oamenii și-ar fi dat seama până acum.”

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *