Rasmussen: Scutul merge inainte

, , ,
 

antiracheteNATO are nevoie de sistemul antirachetă, care are un caracter exclusiv defensiv, a declarat miercuri seară secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, la finalul reuniunii ministeriale a Consiliului Nord-Atlantic.
”Rămânem convinşi că transparenţa câştigată în cadrul cooperării privind apărarea antirachetă va consolida şi mai mult relaţiile NATO-Rusia. Am arătat foarte clar un lucru: capacităţile antibalistice sunt de natură defensivă şi nu vor submina sistemul de descurajare strategică al Rusiei. Deşi regretăm recentele declaraţii ruse privind posibile măsuri îndreptate contra sistemului de apărare antirachetă al NATO, rămânem angajaţi faţă de explorarea oportunităţilor de cooperare în domeniul apărării antirachetă cu Rusia şi salutăm disponibilitatea pentru dialog a acesteia cu NATO”, a spus Rasmussen.
Declaraţia finală a reuniunii ministeriale a NAC relevă că, de la Summitul de la Lisabona de anul trecut, câteva state aliate au anunţat contribuţii importante în sprijinul sistemului de apărare antirachetă al NATO, transmite Agerpres. ”Am luat notă cu satisfacţie că este în curs activitatea destinată dezvoltării aranjamentelor politico-militare pentru a declara capacitatea intermediară (a sistemului de apărare antirachetă) la data Summitului de la Chicago, din mai anul viitor”, menţionează documentul.
Miniştrii de externe ai celor 28 de state membre ale NATO au condamnat în termenii ‘cei mai duri’ recentele atacuri teroriste din Afganistan şi au salutat, în acelaşi timp, rezultatul recentei Conferinţe privind viitorul Afganistanului, desfăşurată la Bonn. ”Un Afganistan sigur şi stabil poate fi imaginat doar într-o regiune sigură şi stabilă. Aşteptăm de la partenerii regionali să susţină aceste eforturi printr-o aderare strictă la principiile unui comportament de bună vecinătate. NATO rămâne strict angajată în conlucrarea cu actorii regionali, inclusiv cu Pakistan. Rămânem implicaţi în consolidarea parteneriatului şi cooperării cu Pakistan, care poate servi ca sprijin pentru obiectivul unui Afganistan sigur şi stabil într-o regiune sigură şi stabilă”, arată declaraţia miniştrilor de externe ai statelor membre NATO.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *