Raportul Kroll, facut public: schema urmeaza metodele rusesti de spalare a banilor

, , ,
 

ilan shorPresiunile opiniei publice din Republica Moldova au dat roade, iar presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, a publicat luni seara pe blogul sau raportul companiei de audit americane Kroll, ce a investigat circumstantele disparitiei unui miliard de dolari anul trecut de la trei banci din Republica Moldova. Candu sustine ca a publicat ‘varianta raportului asa cum a primit-o’, in limba engleza, gestul sau intervenind inainte de intalnirea pe care o are programata pentru marti cu reprezentanti ai societatii civile si ai presei cu profil economic, informeaza Europa Libera.

‘Am decis sa public raportul Kroll si imi asum responsabilitatea pentru aceasta actiune. O fac deschis, fara sa ma ascund dupa surse anonime, pentru ca dezbaterea pe aceasta tema capata accente false’, a declarat Andrian Candu intr-o postare pe blogul sau, dupa ce firma americana nu a fost de acord cu publicarea documentului. ‘Ca politician consider ca opinia publica trebuie sa aiba acces la acest document, platit din banii cetatenilor, sa-l analizeze si sa inteleaga mai bine ce s-a intamplat in ultimii ani la Banca de Economii’, a explicat Candu. Presedintele legislativului moldovean mai spune ca a decis sa faca public raportul, fara sa aiba aparent aprobarea companiei Kroll, pe motiv ca ‘situatia din Moldova si responsabilitatea noastra de a fi transparenti cu cetatenii ne obliga sa ne adaptam deciziile la realitatile momentului…’

La inceputul lunii aprilie, Banca Centrala a Republicii Moldova a descoperit ca trei institutii bancare — Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank — reprezentand aproximativ o treime din activele bancare ale tarii, acordasera credite care totalizau un miliard de dolari (890 milioane de euro), adica 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii. Destinatarii acestor credite nu sunt identificati si se pare ca banii s-au volatilizat pur si simplu. in prezent, cele trei banci se afla sub administratia speciala a Bancii Nationale de la Chisinau pentru a evita falimentul.

Shor, in centrul atentiei

Ilan Shor este numele care apare cel mai des in raportul Kroll facut public luni seara de catre presedintele Parlamentului Andrian Candu. Astfel, numele omului de afaceri si a grupului sau de firme este mentionat ca principal beneficiar al tranzactiilor dubioase efectuate la cele 3 banci care, potrivit raportului, ar fi controlate de Shor: Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank. in total, in urma unor tranzactii foarte complexe intre cele 3 banci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor, ale mai multor companii offshore inregistrate in Marea Britanie si Hong Kong, doar intre 24 si 26 noiembrie 2014, Banca Sociala a transferat catre 5 companii necunoscute din Moldova o suma de 13,5 miliarde de lei. Ulterior, aceste firme au transmis banii pe conturile din Letonia ale unor companii offshore inregistrate in Marea Britanie si Hong Kong, scrie Unimedia.info. in raportul Kroll se mentioneaza ca in toata aceasta schema s-a actionat concertat si ca s-a urmarit doar beneficiul firmelor asociate de grupul Shor, in detrimentul celor trei banci. Lucru ce ar fi dus intr-un final la colapsul celor 3 institutii bancare. La 30 noiembrie 2014, atunci cand BNM a impus administratie speciala la cele 3 banci, datoriile lor ajungeau la un total de 18 miliarde de lei, se arata in raport.

Schema fraudei

Toata schema se pare ca a fost pusa la punct incepand cu 2013, atunci cand, grupul de companii condus de omul de afaceri Ilan Shor a inceput sa preia controlul asupra celor trei banci prin diferiti intermediari, sustine Kroll. “Deocamdata nu este clar daca el (Shor) a actionat singur sau impreuna cu alte parti interesate (trad. n.)” suna una din concluziile investigatiei. Fara activitati notabile, acest mic grup de firme au reusit sa se imprumute cu sute de milioane de lei de la cele trei banci. Inclusiv si in ultima tranzactie ce a dus la instrainarea a 13,5 miliarde de lei spre firme offshore, unele din Cipru. Ulterior, aceleasi firme transfera banii catre firme offshore. Raportul Kroll mai mentioneaza si o presupusa tentativa de a sterge urmele in cazul oferirii cu imprumut ale acestor sume. Este vorba despre cazul masinii unei companii de paza ce face parte din acelasi grup de firme Shor care a fost gasita incendiata la Ialoveni. Investigatorii sustin ca in masina, potrivit martorilor, s-ar fi aflat documente importante ce urmau sa ajunga in arhive.

De asemenea, Kroll sustine ca de la banci au fost recuperate mai multe harduri de pe care s-a incercat sa fie stearsa informatia stocata, insa s-a reusit recuperarea datelor. De asemenea, investigatorii companiei au solicitat BNM sa faca tot posibilul ca sa preia toate datele electronice de pe servere, retea, emailuri interne, dar si calculatoare ale celor banci pentru a evita stergerea informatiilor care ar putea servi ca probe pentru investigatiile ulterioare.

4 raspunsuri
 1. Vasile
  Vasile says:

  Aceste Scheme erau utilizate de tandemul dodon Greceanii inca din anii 2000 prin nume ca Alexei Greceanii sotul lui Zina si multi altii din anturajul acestora. Nu e exclus ca acelasi tandem s afi fost aici ,dar acoperind mai profund urmele insa mica scapare e Melnic, care il gasim alaturi de Shor, iar acest Melnic fiind la fel din anturajul lui Dodon

  Răspunde
 2. Cetatean
  Cetatean says:

  Este in stilui lui Shoric de a face banisori, dar cred ca deja la moment dupa ce Candu a facut public raportul este nevoie de ca cel putin o parte din aceste sume sa fie reintorsi.

  Răspunde
 3. Leonid
  Leonid says:

  In raportul Kroll figureaza si numele lui Petru Lucinschi ca unul din beneficiarii acelor milioane date in stinga si dreapta de administratiile celor trei banci. Se vorbea intr-o perioada ca Lucinschi il consoliaza pe Shor in diferite probleme si iata ca informatiile s-au adeverit.

  Răspunde
 4. Factor MD
  Factor MD says:

  A facut bine Candu ca a publicat raportul. Deci nu avea dreptul juridic sa o faca, totusi a avut curaj si sa se conduca dupa normele etice ale moralei politice, lucru rar intalnit in politica de la Chisinau.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *