R. Moldova-Rusia. Vlad Filat merge la Moscova

, , ,
 

Premierul Vlad Filat susţine că relaţiile bilaterale cu Rusia nu contrazic prioritatea Republicii Moldova de apropiere de Uniunea Europeană.
Prim-ministrul Vlad Filat se va afla la Moscova în perioada 10 -12 septembrie. În cadrul vizitei, premierul va participa la deschiderea Zilelor culturii Republicii Moldova în Federaţia Rusă. Oficialul se va întâlni cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, şi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. “Eu nu ştiu cine şi de unde a luat că integrarea europeană a Republicii Moldova vine în contradicţie cu bune relaţii, în cazul dat este vorba de Federaţia Rusă”. Republica Moldova trebuie să aibă relaţii foarte bune cu toţi partenerii săi, a declarat Filat într-un interviu acordat duminică postului de radio Europa Liberă.
În context, Filat a menţionat că agenda este una complexă şi vizează domeniile ce ţin de extinderea cooperării bilaterale în domeniile comercial-economic, ştiinţific, tehnic, cultural. Este preconizată semnarea mai multor documente bilaterale cum ar fi proiectului de acord interguvernamental, în domeniul energetic, acordul care vizează politica migraţională, acordul privind readmisia, de asemenea va fi semnat acordul între ministerele afacerilor interne de cooperare ale Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, precum şi un  acord între Institutul de Istorie de la Chişinău şi cel din Federaţia Rusă.
Un alt domeniu care va fi abordat ţine de contractul privind importul de gaze naturale din Federaţia Rusă. “Nu e vorba doar de contractul care vizează preţul la gaz, tranzitul gazului natural. Este vorba şi de calitatea acestui gaz, formula de calcul. Dar este vorba şi de datoriile care s-au acumulat pe parcursul timpului, în partea stângă a Nistrului, în regiunea transnistreană”, a explicat premierul Republicii Moldova. Potrivit lui, datoriile istorice acumulate de Transnistria vor fi achitate după ce se va stabili o formulă de bază şi nu neapărat aceste datorii vor fi preluate de către Guvern, de asemenea există şi acea subvenţionare care a fost pe parcursul timpului, oferită indirect regiunii transnistrene. Totuşi pentru început “trebuie să se stabilească originea acestor datorii”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *