R Moldova: Bascanul Formuzal respinge Istoria Romanilor

, ,
 

Autorităţile din autonomia găgăuză din sudul Republicii Moldova intenţionează să se opună deciziei Ministerului Educaţiei de la Chişinău de a reveni la denumirea Istoria Românilor în programul şcolar.
Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a declarat marţi, la Comrat, în cadrul şedinţei executivului local, că nu va permite studierea istoriei unui alt stat. “Dacă Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova a emis un asemenea ordin, prin care noi trebuie să studiem istoria statului vecin, Comitetul intenţionează să dezvolte propria sa lege, în care instituţiile de învăţământ din Găgăuzia va studia istoria ţării lor, adică istoria Moldovei”, a declarat Formuzal. Mihail Formuzal susţine că, în ultimul timp, a crescut numărul de plângeri din partea cetăţenilor care se arată îngrijoraţi faţă de redenumirea disciplinei şcolare “Istoria” în “Istoria românilor şi istoria universală”.
Anunţul başcanului găgăuz, Mihail Formuzal, precum că elevii din şcolile autonomiei găgăuze nu vor studia „Istoria Românilor”, este o declaraţie politică care nu merită comentată, a declarat ministrul Educaţiei de la Chişinău, Mihai Şleahtiţchi.„Este o declaraţie politică care contravine interesului de stat al Republicii Moldova şi care se situează în zona unui conflict flagrant cu politica pe care o promovează Ministerul Educaţiei”, a mai spus declarat Şleahtiţchi. Ministrul Educaţiei afirmă că deocamdată nu va întreprinde nimic în acest sens. „Vom vedea cum vor derula evenimentele. Nu cred în invenţiile politice”, a adăugat Şleahtiţchi.
Ministerul Educaţiei din Republica Moldova a dispus recent revenirea la denumirea Istoria Românilor în programul şcolar. În prezent, elevii din Republica Moldova studiază disciplina “Istoria”, care cuprinde şi Istoria Românilor. Potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei, în anul de studii 2012-2013 disciplina se va numi “Istoria românilor şi universală”, iar un titlu similar vor avea şi noile manuale de istorie. Această decizie a provocat reacţii negative şi în rândul unor politicieni de la Chişinău. Declaraţiile lui Formuzal vin după un scandal cu autorităţile de la Chişinău, în vara anului trecut, din cauza examenului de bacalaureat la limba română. Comratul a intenţionat să excludă acest examen, după ce mai mulţi elevi din regiune au picat examenul la română în 2011.

1 răspunde
  1. Marius Z.
    Marius Z. says:

    Sa le propuna gagauzilor istoria turcilor, atunci! Si eventual, istoria romanilor in timpul conflictului cu turcii…

    Poate asta le va placea!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *