Proeuropenii fac cerc in jurul lui Chirtoaca

, ,
 

igor-dodon-_-dorin-chirtoaca-ML730571OL

Dupa ce au observat ca certurile interne nu pot produce decat revenirea pe firmamentul politic a comunistilor lui Voronin, AIE intentioneaza sa stranga randurile pentru a castiga batalia cu PCRM pentru Primaria Chisinaului. Liderii PD si PLDM sunt constienti de faptul ca aceste alegeri locale sunt doar un preambul al alegerilor legislative ce vor urma in toamna iar trendul politic fixat de aceasta batalie locala, poate prevedea o infrangere usturatoare si totodata naruirea tuturor efeorturilor din ultimii ani de a face UE sa-si intoarca fata si spre Republica Moldova, captiva politicilor Moscovei pret de circa 70 de ani. Intr-un astfel de context, presedintele PLDM, Vlad Filat, a dat asigurari ca formatiunea sa il va sustine pe liberalul Dorin Chirtoaca in cel de-al doilea tur de scrutin pentru Primaria Chisinaului si, de asemenea, s-a aratat dispus sa-i finanteze campania electorala candidatului Partidului Liberal. “Atat partidul, cat si eu personal il vom sustine pe Chirtoaca in turul doi. Daca va fi necesar, vom finanta campania electorala, vom asigura prezenta panourilor, spoturilor, dar si vom merge la intalniri cu alegatorii”, a afirmat liderul PLDM, citat de portalul Unimedia. Conducerea PLDM s-au reunit marti intr-o sedinta pentru a trece in revista rezultatele alegerilor locale generale si a stabili actiunile care urmeaza a fi intreprinse pentru sustinerea lui Dorin Chirtoaca in turul doi al alegerilor pentru Primaria Chisinaului. La sedinta, presedintele liberal-democratilor, Vlad Filat, s-a aratat multumit de rezultatele obtinute de PLDM la alegerile din 5 iunie. “AIE a reusit sa obtina votul care va asigura o guvernare democratica pentru o perioada de patru ani”, a mentionat Filat. “Urmeaza sa ne concetram eforturile pentru ca si colegii nostri din raioane care au iesit in turul doi al scrutinului sa obtina rezultate bune. Noi asteptam ca in primariile unde suntem concurenti cu Partidul Comunistilor sa avem sprijinul colegilor din AIE”, a mai afirmat Vlad Filat.

Reuniune AIE

Consiliul AIE urmeaza, de asemenea, sa se intruneasca in sedinta marti, pentru discutii privind rezultatul la alegerile locale care au avut loc duminica in Republica Moldova. Liberalul Dorin Chirtoaca si comunistul Igor Dodon se vor confrunta la 19 iunie in cel de-al doilea tur de scrutin pentru Primaria Chisinaului, potrivit rezultatelor anuntate de Comisia Electorala Centrala (CEC) dupa numararea tuturor voturilor. Rezultatele finale arata ca Dodon a obtinut 48,07 % din voturi, in timp ce liberalul Chirtoaca a primit 46,51 % din sufragii. in alegerile locale de duminica, PLDM a castigat votul politic pe tara, revendicand cei mai multi primari, in timp ce comunistii domina in consiliile locale.

Lupu vrea sa rupa de la comunisti

La randul sau, Marian Lupu sugereaza ca PD va lua de la comunisti, ca sa i le da lui Chirtoaca in turul doi. Presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu a reafirmat, marti, ca nu regreta mentinerea candidatului democrat in cursa pentru Primaria Chisinaului si a sugerat ca PD a luat astfel voturi de la comunisti, ca sa i le dea liberalului Dorin Chirtoaca in cel de-al doilea tur de scrutin. Liderul democrat a asigurat ca formatiunea sa va sustine candidatura liberalului Dorin Chirtoaca in al doilea tur de scrutin pentru Primaria Capitalei, dupa ce rezultatele finale anuntate de Comisia Electorala Centrala arata ca acesta se va confrunta cu Igor Dodon, candidatul Partidului Comunistilor, peste doua saptamani. “Acolo unde avem de luptat, vom lupta corect si cinstit. Acolo unde avem de sustinut candidatii din Alianta, acest lucru se va face corelat cu staff-ul electoral respectiv”, a declarat Marian Lupu, intr-o conferinta de presa. Totodata, Marian Lupu a spus ca nu regreta mentinerea candidatului democrat Valentina Buliga in cursa, deoarece astfel a fost asigurat al doilea tur de scrutin, iar comunistii nu au castigat Primaria Chisinau din primul tur de scrutin. Potrivit rezultatelor finale anuntate de CEC, Valentina Buliga a acumulat 2,56% din voturi. “PDM a contribuit in aceasta campanie la mentinerea sanselor candidatului PL si la evitarea polarizarii voturilor. Daca aceste procente acumulate de Valentina Buliga mergeau la domnul Dodon, ele erau decisive pentru rezultatul final”, a precizat Lupu, citat de portalul stireaZilei.md.

Comunistii protesteaza

Comunistul Igor Dodon a anuntat ca va cere anularea voturilor in unele suburbii din Chisinau, afirmand ca au avut loc fraude grave, dupa ce rezultatele finale ale scrutinului de duminica au aratat ca un al doilea tur de scrutin va fi organizat pentru Primaria Chisinaului. “Procedura de votare si de numarare provoaca mai multe intrebari. Am acumulat un set de probe, care demonstreaza fraude serioase in cadrul unor sectii de votare atat din suburbii, cat si din orasul Chisinau. Juristii nostri sunt in proces de verificare si prezentare a acestor probe in judecata pentru a cere contestarea si organizarea alegerilor repetate in aceste circumscriptii electorale”, a anuntat Dodon, citat de Publika TV. El a afirmat ca a obtinut o “victorie categorica” la alegerile de duminica, iar aceasta isi asteapta confirmarea in perioada urmatoare. “Pe 5 iunie, datorita voturilor chisinauienilor, eu am castigat alegerile in perimetrul orasului Chisinau, acumuland circa 53% din voturi. Este o victorie categorica, din primul tur de scrutin. O victorie care isi asteapta reconfirmarea in timpul apropiat”, a declarat candidatul PCRM pentru functia de primar general. Comunistul Igor Dodon a mai afirmat ca, daca nu se intamplau “lucruri suspecte” in unele suburbii si in activitatea Consiliului Electoral Municipal, ar fi vorbit deja cu oamenii deja in calitate de primar general.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *