Preşedinţii României şi Republicii Moldova asaltaţi de studenţi la Iaşi

, , ,
 
TRAIAN BASESCU - MIHAI GHIMPU - CHISINAUPeste 300 de studenţi în şi în afara Aulei Magna Mihai Eminescu a Universităţii Alexandru Ioan Cuza au aşteptat miercuri seară întâlnirea cu preşedinţii român şi moldovean, Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu sosiţi la Iaşi.  Vizita a constituit ultimul moment al deplasării de două zile a unei delegaţii importante moldovene venită de la Chişinău.

Înainte de a răspunde întrebărilor studenţilor moldoveni ce studiază la facultăţile din Iaşi, cei doi oficiali au trecut în revistă principalele elemente stabilite de comun acord la Bucureşti, printre acestea aflându-se şi semnarea unui pact strategic ce vizează integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europenă. În context, preşedintele Mihai Ghimpu şi-a arătat recunoştinţa pentru sprijinul financiar de 100 de milioane de euro pe care îl acordă Bucureştiul autorităţilor din stânga Prutului. Oficialul moldovean a ţinut să precizeze că situaţia economiei Republicii Moldova este una foarte gravă în condiţiile lipsei unor investiţii străine masive pe diferitele paliere.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a punctat necesitatea obţinerii dreptului la liberă circulaţie pentru cetăţenii moldoveni în spaţiul european. De asemenea, oficialul român a atins problema obţinerii cetăţeniei române de către cei care o solicită din Republica Moldova. Traian Băsescu a declarat celor prezenţi că, în luna martie, au fost rezolvate favorabil peste 5300 astfel de cereri, ţinta fiind de 10000 de dosare rezolvate în decursul unei luni.

Cei doi preşedinţi, în cadrul întâlnirii, au răspuns, la întrebările pe care le-au adresat studenţii. Cu acest prilej, Traian Băsescu a ţinut să precizeze procesul de interconectare a Republicii Moldova la sistemele de furnizare a gazelor şi energiei electrice în spaţiul comunitar. În acelaşi context a fost amintit proiectul de colaborare între mass – media din România şi Republica Moldova, trimiteri directe fiind făcute către televizinile şi radiourile publice din cele două state.

Un alt element ce s-a regăsit în desfăşurarea dialogurilor a fost cel al locurilor rezervate tinerilor moldoveni pentru a studia în România. Mihai Ghimpu a ţinut să precizeze că pentru anul de studiu 2010 – 2011 sunt prevăzute 5000 de astfel de locuri, cu jumătate mai mult decât până în anul 2009 – 2010.

În ceea ce priveşte facilitarea intrării cetăţenilor moldoveni în România, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că, în termen de 60 de zile, autorităţile de la Bucureşti vor da un răspun în ceea ce priveşte micşorarea sumei de 500 de euro pe care trebuie să o declare un cetăţen moldovean că o are pentru a primi viza.

Întâlnirea a fost marcată de o serie de replici între Traian Băsescu şi primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, primul solicitându-i edilului să găsească cât mai repede cu putinţă un sediu pentru viitorul consulat moldovean ce este prevăzut să fie deschis la Iaşi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *