Presa rusa: SUA ameninta R Moldova cu ruperea relatiilor din cauza Iranului

, , ,
 

Statele Unite ale Americii au cerut Republicii Moldova explicaţii în legătură cu înregistrarea unor nave petroliere iraniene sub pavilion moldovenesc. O scrisoare în acest sens a fost trimisă preşedintelui republicii, Nicolae Timofti, de către directorul executiv al United Against Nuclear Iran, Marc Wallace, scrie presa rusă.
În scrisoare se afirmă că, în luna septembrie anul curent, au circulat sub pavilion moldovenesc 11 nave petroliere iraniene, aparţinând companiei Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL) sau unor companii afiliate acesteia. În documentul UANI se menţionează că, prin cooperarea cu companiile iraniene, Republica Moldova subminează eforturile internaţionale de împiedicare a programului nuclear al Republicii Islamice. “În plus, autorităţile moldoveneşti ar trebui să fie conştiente de sancţiunile SUA împotriva Iranului şi de faptul că continuarea cooperării Chişinăului cu transportatorul iranian ar putea avea repercursiuni serioase asupra relaţiilor comerciale moldo-americane” – se afirmă în textul documentului, publicat de Lenta.ru.
Cu toate acestea, Republica Moldova a fost acceptată ca partener în iniţiativa “Operaţiuni de menţinere a păcii globale” (GPOI) şi va primi 1,6 milioane de dolari pentru modernizarea armatei (ceea ce reprezintă aproximativ 8% din bugetul anual naţional al apărării). Banii vor fi utilizaţi pentru îmbunătăţirea infrastructurii unui poligon militar, ceea ce va permite batalionului de menţinere a păcii al Moldovei să se instruiască mai bine pentru participarea la operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii, a anunţat într-un briefing ambasadorul SUA la Chişinău, William H. Moser. “Statele Unite apreciază parteneriatul cu Republica Moldova şi are plăcerea de a ajuta eforturile ţării pentru dezvoltarea capacităţilor de menţinere a păcii”, a declarat el.
Preşedintele Nicolae Timofti a menţionat necesitatea modernizării armatei naţionale a Moldovei “în conformitate cu standardele internaţionale”. După realizarea acestui proiect, Republica Moldova ar putea aplica pentru noi fonduri destinate modernizării armatei, potrivit ministrului apărării, Vitalie Marinuţa. El a mai declarat că în prezent 12 militari moldoveni participă la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii sub egida ONU (majoritatea în ţări din Africa), dar Republica Moldova doreşte sporirea numărului acestora. GPOI este un program de securitate al SUA, lansat în anul 2004 în cadrul unui Summit G8, menit să fortifice capacităţile naţiunilor partenere de desfăşurare a operaţiunilor ONU şi a celor regionale de menţinere a păcii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *