Polonia vrea gaz rusesc mai ieftin

, ,
 

Polonia încearcă să obţină o reducere a preţului inacceptabil pe care îl plăteşte pentru gazele naturale importate din Rusia, acest preţ fiind prea ridicat în comparaţie cu tariful mediu pe care statele occidentale îl plătesc Rusiei.
Ministrul polonez al Trezoreriei, Mikolaj Budzanowski, a afirmat miercuri la Varşovia, în faţa unei comisii parlamentare, că preţul mediu plătit pe piaţa Europei occidentale pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale oscilează între 360 şi 420 de dolari, în timp ce Polonia plăteşte peste 500 de dolari.”Preţul pe care îl plătim pentru 1.000 de metri cubi este fără îndoială prea ridicat”, a spus ministrul, considerând această situaţie „inacceptabilă”, întrucât „este unul dintre preţurile la import cele mai ridicate pe piaţa europeană, ceea ce trebuie să se schimbe în mod substanţial”.
Polonia achiziţionează de la compania rusă Gazprom cea mai mare parte din gazele naturale necesare consumului intern. Aceste importuri se realizează în virtutea unui acord pe termen lung cu tarife indexate după cele ale petrolului. În condiţiile în care în ultimii ani preţurile europene la gaze au rămas la niveluri relativ stabile, cotaţiile petrolului au crescut, de unde rezultă şi o creştere a preţului plătit de Polonia pentru gazele ruseşti. În plus, oscilaţiile monedei poloneze faţă de dolar au amplificat creşterea preţurilor carburanţilor livraţi din Rusia. Situaţia descrisă de ministrul polonez explică sprijinul susţinut al Varşoviei pentru investigaţia lansată de Comisia Europeană împotriva companiei Gazprom, pe care o acuză de abuz de poziţie dominantă şi de stabilirea preţurilor la gaze în funcţie de cele pentru petrol.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *