Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, ediția de București

de | iul. 15, 2022 | Arhiva, R. Moldova, Știri | 0 comentarii

România va găzdui la București cea de-a doua ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, relatează MAE român, preluat de mass-media din România. Sprijin românesc Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va găzdui și co-prezida vineri, 15 iulie 2022, la București, alături de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și de ministrul de […]
Republica Moldova, în vizorul războiului hibrid rus
Republica Moldova, sprijinită de România

Republica Moldova, sprijinită de România

România va găzdui la București cea de-a doua ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, relatează MAE român, preluat de mass-media din România.

Sprijin românesc

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va găzdui și co-prezida vineri, 15 iulie 2022, la București, alături de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și de ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale al Franței, Chrysoula Zacharopoulou, cea de-a doua ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

Republica Moldova va fi reprezentată la acest eveniment de o delegație ministerială, condusă de Marcel Spatari, ministrul muncii și protecției sociale al Republicii Moldova.  De asemenea, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va avea o intervenție online în deschiderea conferinței.

Vor mai participa delegații din state membre UE, din state G7 și AELS (Asociația Europeană a Liberului Schimb), reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Serviciului European de Acțiune Externă, precum și ai instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, printre care secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, vicepreședintele Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, reprezentanți ai Băncii Mondiale, Băncii Europene de Investiții și din cadrul agențiilor specializate ale ONU (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare/UNDP, Programul Alimentar Mondial/WFP etc.).

Sprijin pentru reformă

Accentul la Conferința de la București va fi pus pe sprijinirea efortului de reformă al Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva atingerii obiectivelor fixate de Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022, prin care a fost propusă acordarea statutului de candidat la UE Republicii Moldova și care a stat la baza deciziei Consiliului European de la finalul lunii iunie prin care a fost acordat acest statut. Astfel, o componentă esențială a Conferinței va fi reprezentată de întrunirea celor cinci Grupuri de lucru ale Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, formate din experți guvernamentali din statele participante la Platformă. Acestea activează în domenii-cheie, precum: situația umanitară a refugiaților din Ucraina găzduiți de Republica Moldova, combaterea corupției, securitatea energetică, asistența financiară și managementul frontierelor. În cadrul Conferinței va fi examinată și extinderea grupurilor de lucru pentru a răspunde adecvat la necesitățile de reformă ale Republicii Moldova.

Prima ediție

Prima Conferință de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc pe 5 aprilie, la Berlin, și a fost co-prezidată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, alături de omologii din Germania și Franța. Evenimentul a marcat lansarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova și a generat un important sprijin politic, financiar și tehnic, în beneficiul direct al Republicii Moldova. Acest format internațional prin care Republica Moldova beneficiază de o susținere aprofundată este esențial în contextul cumulului de crize cu care se confruntă Republica Moldova – în special în plan energetic și economic, exacerbate de consecințele agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

Având în vedere relațiile speciale ale României cu Republica Moldova, întemeiate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie, precum și pe Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, lansat în anul 2010, ministrul Bogdan Aurescu a anunțat la Berlin găzduirea, de către România, a celei de-a doua ediții a Conferinței ministeriale.

Milioane de Euro

Conferința de la Berlin a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane euro ca împrumuturi, sprijin bugetar și asistență financiară, angajamente de relocare în alte state a 12.000 de refugiați ucraineni din Republica Moldova, precum și ajutor umanitar în valoare de 71,3 milioane euro. În acest cadru, România a anunțat un sprijin bugetar direct de 10 milioane de euro, în plus față de pachetele de sprijin acordate anterior. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova combină, astfel, tracțiunea politică generată de componenta ministerială și forța motrică a expertizei generate de Grupurile de lucru. Astfel, rolul Grupurilor de lucru este de a funcționa ca vectori pentru generarea de asistență financiară și transfer de expertiză pentru reformă, în beneficiul Republicii Moldova.

Cele 5 Grupuri de lucru sunt: (1) Grupul de lucru privind situația umanitară a refugiaților din Ucraina (co-prezidat de Germania și Canada); (2) Grupul de lucru privind combaterea corupției (co-prezidat de România – la nivel de secretar de stat din Ministerul Justiției – și Regatul Unit); (3) Grupul de lucru în domeniul securității energetice (co-prezidat de Franța și Italia); (4) Grupul de lucru privind asistența financiară și consolidarea rezilienței economice a Republicii Moldova (prezidat de Comisia Europeană); (5) Grupul de lucru dedicat managementului frontierelor (prezidat de SUA).

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *