Osama ben Laden, scapat de CIA

, ,
 

CIA a devenit tinta criticilor din partea mass-media si a politicienilor din SUA

CIA a devenit tinta criticilor din partea mass-media si a politicienilor din SUA

Serviciile de informatii occidentale au intocmit o harta detaliata a miscarilor lui Osama ben Laden in anii dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 si au fost mai aproape de a-l captura sau ucide decat s-a admis pana in prezent, a declarat un fost oficial european din serviciile secrete, citat de presa americana. Potrivit fostului oficial, care a refuzat sa fie identificat, un informator din regiunea de la granita dintre Afganistan si Pakistan, avand legaturi stranse cu conducerea al-Qaida, a furnizat, in 2003 si 2004, o serie de date importante privind miscarile lui ben Laden. Dar informatiile legate de locatia sa exacta erau permanent decalate cu o saptamana, facand imposibila o operatiune care sa duca la capturarea sau asasinarea sa.
Ben Laden s-a intalnit cu cel care a organizat atentatele de la 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed, cu putin timp inainte de arestarea acestuia din urma in februarie 2003. Liderul al-Qaida si adjunctul sau, Ayman al-Zawahiri, s-au aflat frecvent in aceeasi zona si au comunicat cu regularitate.
In acest timp, serviciile de informatii occidentale au reusit sa creeze o harta detaliata a miscarilor lui ben Laden, a precizat fostul oficial. Intre 2003 si 2004, ben Laden s-a ascuns in zone muntoase si rurale din zonele tribale pakisteneze si provincia pakistaneza Frontiera de Nord-Vest, mai dens populata. In aceasta perioada el ar fi trecut de mai multe ori granita si in Afganistan, in pofida prezentei acolo a zeci de mii de militari americani. Dupa 2004, informatiile privind miscarile lui ben Laden s-au diminuat, a afirmat fostul oficial, care nu a explicat motivul. In prezent, ben Laden asigura “o directie strategica” retelei al-Qaida si se implica mai putin in operatiunile curente ale organizatiei teroriste, a adaugat el.
In urma cu aproape noua ani, ben Laden si alti membri ai conducerii al-Qaida au reusit sa scape, in pofida atacurilor aeriene americane impotriva ascunzatorilor lor din pesterile si muntii din Tora Bora – aproape de granita cu Pakistanul. Desi este cea mai cautata persoana din lume, foarte putine informatii au aparut in legatura cu miscarile liderului al-Qaida, dincolo de un consens privind faptul ca in prezent s-ar ascunde undeva in zonele tribale ale Pakistanului.

Directorul CIA sustine ca nu mai au informatii de cativa ani

In luna iunie, Statele Unite au anuntat ca nu au mai obtinut de cativa ani informatii secrete bune despre locul unde s-ar ascunde liderul retelei Al-Qaida Osama bin Laden, desi acesta este banuit ca s-ar afla in Pakistan, a declarat recent Leon Panetta, directorul CIA. Bin Laden se ascunde in zonele greu accesibile din Pakistan, ‘inconjurat de o imensa forta de securitate’, a spus Panetta. “Daca vom continua presiunea, credem ca pana la urma il vom scoate pe bin Laden din ascunzatoare”, dar si pe alti lideri Al-Qaida, a precizat el.
Ultimele informatii secrete bune despre locul in care s-ar afla bin Laden dateaza ‘aproape de la inceputul anilor 2000. De atunci, a fost extrem de dificil de a obtine informatii secrete despre localizarea sa exacta’, a declarat Panetta. Seful CIA a mai spus ca Al-Qaida se afla, probabil, in cel mai slab moment al sau de la atentatele de 11 septembrie 2001 din cauza atacurilor conduse de SUA, dar si ca in Afganistan ar mai actiona numai intre 50 si 100 de militanti, in timp ce restul se ascund in regiunea muntoasa de la granita vestica a Pakistanului. El a atentionat totusi ca reteaua terorista incearca sa gaseasca mijloace mai inteligente de a ataca SUA, subliniind ca o ingrijorare deosebita o reprezinta faptul ca Al-Qaida se sprijina in actiunile sale pe persoane care nu au mai fost implicate in astfel de operatiuni sau care traiesc in SUA.

Agent al CIA?

Fidel Castro a sustinut ca Osama bin Laden, liderul al-Qaida, este agent CIA. Castro a afirmat ca acesta a aparut intotdeauna atunci cand fostul presedinte George W. Bush a vrut sa sperie lumea, argumentand ca documentele recent postate pe Internet o dovedesc, informeaza presa americana, citata de KARADENIZ PRESS . “De fiecare data cand Bush a sustinut un mare discurs, starnind teama in jurul sau, bin Laden aparea cu o poveste despre ceea ce are de gand sa faca”, a declarat Castro mass-mediei locale, in timpul unei intalniri cu un scriitor lituanian, cunoscut pentru promovarea teoriei conspiratiei. “Bush nu a fost lipsit niciodata de sprijinul lui bin Laden. A fost un subordonat.”
Castro a spus ca documentele date publicitatii de site-ul WikiLeaks- un site care a lansat recent mii de pagini de documente clasificate referitoate la razboiul din Afganistan – “au dovedit in mod eficient ca Osama bin Laden a fost un agent al CIA”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *