Ortodoxia din Ucraina, cuprinsa de razboiul declaratiilor

, , ,
 
Biserica Ortodoxa Rusa, acuzata ca doreste anexarea religioasa a Ucrainei

Biserica Ortodoxa Rusa, acuzata ca doreste anexarea religioasa a Ucrainei

Consiliul Episopilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhatului de Kiev (BOU- PK) a ajuns la concluzia că o parte din ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhatului de Moscova (BOU-PM) încearcă să lichideze independența bisericii și să o supună “total” Bisericii Ortodoxe Ruse, se arata într-o scrisoare deschisă a episcopilor BOU PK adresată BOU PM, și care a fost remisa agentiei de presa KARADENIZ PRESS, după consiliul local al Patriarhatului de Kiev. „Consiliul episcopal al BOU PK își declară profunda îngrijorare față de evenimentele care au loc în biserica voastră. Noi am remarcat faptul că, folosindu-se de starea proastă de sănătate a mitropolitului Vladimir (Slobodan) și de lupta dintre anumiți episcopi pentru succesiunea sa, anumite forțe interne și externe încearcă din nou să obțină cu orice preț lichidarea autonomiei BOU PM, pentru a o supune și mai mult Patriarhiei Moscovei, ca să poată utiliza fără piedici biserica voastră pentru a face propaganda alipirii Ucrainei la Rusia și să împiedice depășirea separației bisericilor ucrainene”, se mai arata în scrisoare.

Acuzatii respinse

Inaltii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhatului de Moscova (BOU-PM) au respins acuzatiile, protopopul Gheorghii Covalenco, ofițerul de presă al BOU PM, declarand pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS ca “noi le vom ignora, deoarece în BOU PK nu au habar de ceea ce se întâmplă în cadrul bisericii noastre. În sânul bisericii noastre nu există conflicte”.
La randul sau, secretarul departamentului relații externe al BOR, protopopul, Igori Iachimciuc, a declarat pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS, ca “schismaticilor patriarhatului din Kiev tot timpul inventează revolte în cadrul BOU PM, deși niciodată nu s-a întâmplat nimic. Scrisoarea respectivă este doar o încercare de a reaminti despre existența lor și nu are nicio legătură cu relațiile din viața internă bisericească”.

Semne de conflict

Totuși, directorul Serviciului de Informare Religioasă din Ucraina, analistul Taras Antoșevschii, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a declarat ca “ierarhii din BOU PM cred că oamenii nu au memorie când declară că nu au existat și nu există conflicte. Până recent, în cadrul bisericii a fost o luptă atât de serioasă, încât mai nu a dus la o schismă în cadrul BOU PM și doar îmbunătățirea stării de sănătate a mitropolitului Vladimir a oprit acest proces. În cadrul BOU PM există un grup de episcopi pentru care retorica imperială a patriarhului BOR, Kirill, este mai importantă și mai apropiată decât grija față de independența BOU PM”, a remarcat Antoșevschii.
Reamintim că în perioada în care mitropolitul Vladimir a fost bolnav, în cadrul BOU PM a avut loc un  conflict important. În februarie anul trecut, sinodul BOU PM a votat pentru demiterea din funcția de șef al departamentului de relații externe a unuia din apropiații lui Vladimir – arhiepiscopul Alexandr (Drabinco) și scoaterea acestuia din componența Sfântului Sinod, precum și din funcția de redactor al paginei oficiale de internet al BOU PM. Toate aceste decizii au foat luate împotriva voinței mitropolitului Vladimir.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *