ONG-urile de la Chișinău cer transparență autorităților pe vreme de pandemie de Coronovirus

de | mart. 23, 2020 | R. Moldova, Știri | 0 comentarii

Organizațiile non-guvernamentale de media din R. Moldova au semnat, duminică, un protest comun în care acuză autoritățile de lipsă de transparență cu privire la amploarea pandemiei de Coronavirus, relatează portalul Balkan Insight. „Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media cer autorităților Republicii Moldova […] să asigure informarea operativă și completă despre situația epidemiologică în contextul extinderii pandemiei COVID-19. […]

Protest al jurnaliștilor la Chișinău. Foto: Unimedia

Organizațiile non-guvernamentale de media din R. Moldova au semnat, duminică, un protest comun în care acuză autoritățile de lipsă de transparență cu privire la amploarea pandemiei de Coronavirus, relatează portalul Balkan Insight.

„Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media cer autorităților Republicii Moldova […] să asigure informarea operativă și completă despre situația epidemiologică în contextul extinderii pandemiei COVID-19. Totodată, cerem instituțiilor și funcționarilor publici să asigure o colaborare corectă și profesionistă cu instituțiile mass-media, abținându-se de la acuzații nefondate și insinuări în adresa jurnaliștilor care solicită informații de interes public și au datoria să informeze obiectiv și complet”, se arată într-un comunicat semnat de opt ONG-uri.

Cererea vine după ce două cazuri de medici infectați din spitale diferite au fost raportate în 19 martie și 22 martie. Cu toate acestea, autoritățile nu le-au confirmat în prima fază. Doar mass-media a raportat despre acestea.

De asemenea, autoritățile au evitat să ofere date precise privind stocurile de aprovizionare medicală și numerele specifice legate de pandemie. „Au blamat presa pentru critici, dar, de fapt, nu oferă informații complete despre criza epidemiologică… premierul și președintele au răspuns dur la reacțiile presei care încercau să afle mai multe informații”, a declarat pentru BIRN directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, Cornelia Cozonac.

Ea a spus că jurnaliștilor li se interzice să pună întrebări „live” în timpul confernțelor de presă despre pandemie și chiar și cei care au voie să pună întrebări scrise nu primesc răspunsuri directe.

„Nu este normal în această criză. Autoritățile trebuie să fie mult mai deschise, deoarece solicită cetățenilor să coopereze. Noi, ca jurnaliști, dorim ca autoritățile să fie responsabile și să ofere informații cât mai exacte și să răspundă la întrebările jurnaliștilor pentru a informa mai bine cetățenii ”, a adăugat ea.

Jurnaliștii au cerut autorităților să organizeze cel puțin video-conferințe cu sesiuni de întrebări și răspunsuri. Cererea lor nu a primit încă un răspuns.

Pe 19 martie, autoritățile au deschis o platformă online gratuită pentru a prezenta numărul de cazuri infectate în fiecare raion al țării, dar luni, după o scurtă suspendare tehnică a site-ului, a fost introdusă necesitatea de obținere a unei parole pentru fiecare utlizator.

Președintele Igor Dodon i-a acuzat, luni, în cadrul unui briefing de presă, pe unii jurnaliști că ar încerca să „facă show” din situația prezentă legată de domeniul sănătății publice.

„Pentru unele surse media care încearcă în ultima vreme să speculeze și să scoată din context, atunci când am spus că sunt 2.000 de locuri pregătite [în spitale], atunci înseamnă că atâtea sunt. Atunci când au spus că sunt doar 500 de aparate în Chișinău, atunci cineva a încercat să interpreteze că sunt doar 500 de locuri. Nu este corect. Din 94 de cazuri, doar două au avut nevoie de aceste aparate”, a spus el.

Atât Dodon, cât și premierul Ion Chicu și echipa sa de comunicare, au acuzat în mod repetat mass-media că nu au informat în mod corespunzător populația despre pandemie. Cu toate acestea, pe 16 martie, când un sat întreg a fost pus sub carantină după ce autoritățile au organizat alegeri în raionul Hâncești, pe fondul pandemiei, mass-media a fost cea care a scos acest fapt la suprafață.

 

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *