Olanda fuge strategic din Afganistan

, , ,
 

Soldatii olandezi se retrag din Afghanistan

Soldatii olandezi se retrag din Afghanistan

Fortele militare olandeze au inceput sa se retraga saptamana trecuta din sudul Afganistanului, predand controlul asupra provinciei Uruzgan trupelor internationale, dupa patru ani de misiune in aceasta tara, a anuntat comandamentul NATO la Kabul, citat de mass-media internationala. “Fortele olandeze s-au remarcat in Uruzgan si aducem omagiile noastre sacrificiului lor, precum si celui al fortelor afgane”, a declarat comandantul Joel Harper, purtator de cuvant al Fortelor Internationale de Asistenta pentru Securitate. Dupa retragerea contingentului olandez, NATO “isi va mentine capacitatile actuale, in special in ceea ce priveste unitatile de lupta, formarea si reconstructia”, a subliniat Harper. Incepand de la 1 august 2006, Olanda desfasurase in Afganistan, in cadrul fortelor Isaf, 1.950 de soldati, in special in provincia Uruzgan, unde talibanii continua sa fie extrem de prezenti, transmite Agerpres. Dupa ce NATO solicitase prelungirea pentru inca un an, pana in august 2011, a misiunii fortelor olandeze, divergentele pe marginea acestei probleme au provocat, la 20 februarie, caderea guvernului si suspendarea misiunii militare olandeze in Afganistan

Romani pe baricade

“Romania si-a sporit substantial contributia militara in Afganistan, care va ajunge la sfarsitul anului 2010 la 1.800 de militari. De asemenea, avem oameni si in misiunea EUPOL Afganistan, condusa de Uniunea Europeana si intentionam ca si pe acest palier prezenta noastra sa sporeasca”, a declarat recent ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, in timpul unei intrevederi cu noul comandant ISAF, generalul David Petraeus. Baconschi a reiterat, totodata, angajamentul ferm al Romaniei, afirmand ca “nu este vorba doar de vorbe, ci de fapte”.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Bucurest, ministrul roman a avut recent o intrevedere bilaterala cu generalul David Petraeus, in contextul participarii la Conferinta de la Kabul privind Afganistanul. Ministrul roman de Externe l-a felicitat pe noul comandant al ISAF pentru preluarea functiei si l-a asigurat de intregul sprijin al Romaniei pentru succesul misiunii NATO in Afganistan. Conform sursei citate, cei doi oficiali au avut un substantial schimb de idei asupra situatiei actuale din Afganistan, cu un accent special asupra celei de securitate si pregatirii conditiilor pentru asigurarea tranzitiei tuturor responsabilitatilor catre autoritatile afgane, in functie de conditiile concrete inregistrate in teren.

Blindate SUA

“Statele Unite ale Americii ofera spre utilizare 60 de vehicule blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor trupelor terestre romane desfasurate in Afganistan. Primele 40 de vehicule vor sosi in Afganistan in scurt timp, celelalte 20 urmand a ajunge in toamna. Dupa verificare, vehiculele vor fi predate trupelor romane, urmand a fi folosite de acestea pentru antrenament si misiuni in teatrul de operatiuni, pe durata prezentei in Afganistan”, a anuntat serviciul de presa al Ambasadei SUA din Romania. „Asigurarea protectiei tuturor aliatilor nostri este una dintre prioritatile noastre. Romania este un aliat ferm al Statelor Unite, trupele terestre romane luptand alaturi de noi in provincia Zabul si in alte zone din Afganistan”, a declarat si Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein. „Aceste vehicule blindate MRAP vor fi de mare ajutor soldatilor romani in misiunile lor de patrulare, protejandu-i de bombele improvizate plasate pe drumuri” a mai adaugat ambasadorul american.
„Fiecare dintre tarile care sustin misiunea NATO in Afganistan are responsabilitatea de a oferi trupelor sale cel mai bun echipament si cele mai bune mijloace de protectie. Ca si in Irak, in Afganistan, Statele Unite ale Americii fac eforturi substantiale pentru a sprijini toate tarile partenere in operatiuni si pentru a suplini lipsa de echipament si de mijloace de protectie. SUA au furnizat deja acestora vehicule blindate Humvee, iar cele de tip MRAP vor asigura protectie sporita soldatilor”, se mai precizeaza intr-un comunicat al Ambasadei, care accentueaza ca Romania este un valoros partener si aliat in cadrul NATO, iar trupele sale isi indeplinesc misiunile din Afganistan in mod remarcabil.
Reamintim ca vehiculele blindate MRAP sunt variante ale vehiculului MaxxPro, menite sa reduca numarul de raniti si sa asigure supravietuirea soldatilor in urma exploziilor minelor, a dispozitivelor explozibile improvizate si a atacurilor cu armament de calibru mic. Caroseria in forma de V protejeaza echipajul de impactul exploziei.

Participare georgiana

La randul sau, presedintele georgian Mikhail Saakasvili, a declarat saptamana trecuta, in fata ofiterilor superiori ai armatei georgiene, ca participarea trupelor georgiene în operatiunile NATO din Afghanistan este importantă din punct de vedere geopolitic, deasemenea fiind si o “scoala militară foarte bună”. “Avem nevoie de experientă, precum avem nevoie de apărare totală,” a adăugat acesta. Saakashvili a mai precizat ca, in pofida reducerii drastice a bugetului destinat armatei, din cauza crizei economice, “banii vor fi investiti în educatie, antrenament si cresterea profesionalismului”.
Declaratiile lui Saakashvili vin pe fondul intensificarii tensiunilor ruso-georgiene, liderul de la Tbilici precizand ca se asteapta la un atac “din partea dusmanilor din partea teritoriilor curatate etnic,” (Abkhazia si Osetia de Sud, recunoscute de Rusia ca state independente in 2008). Saakashvili acuza periodic Rusia ca doreste “rasturnarea democratiei georgiene” si, in consecinta, a cerut comandantilor sai sa pregateasca un plan pentru “apararea generala”. El a dat ordin armatei sa “arda fiecare metru patrat din teritoriul georgian” de sub armata inamica daca acestia se decid sa invadeze tara. Pentru aceasta, Georgia isi va dezvolta nu numai fortele armate, ci si un sistem civil de aparare, a spus acesta. Apararea tarii este o “obligatie pentru fiecare cetatean” si “fiecare sat ar trebui sa fie capabil sa se apere”.
Rusia nu numai ca a renuntat la “planul sau de a controla Georgia, dar inca lucreaza intens la asta,” ar fi spus Saakashvili, la o intalnire cu comandanti armatei si oficiali din cadrul Ministerului Apararii de la Tbilisi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *