Noi amenințări pentru comerțul din Marea Neagră

de | dec. 22, 2023 | Știri | 0 comentarii

Un element de noutate major în conflictul dintre Ucraina și Rusia a fost utilizarea dronelor maritime. Chiar dacă acest tip de armament a fost folosit anterior, de exemplu de către gruparea Houthi sprijinită de Iran, nu a fost utilizat la un nivel atât de extins precum în Marea Neagră. Cu un cost de producție de […]

Un element de noutate major în conflictul dintre Ucraina și Rusia a fost utilizarea dronelor maritime. Chiar dacă acest tip de armament a fost folosit anterior, de exemplu de către gruparea Houthi sprijinită de Iran, nu a fost utilizat la un nivel atât de extins precum în Marea Neagră. Cu un cost de producție de doar câteva sute de mii de dolari per unitate, atât dronele de suprafață, cât și cele subacvatice au cauzat daune de sute de milioane de dolari Flotei ruse. Dronele maritime reprezintă cea mai mare amenințare și pentru tranzitul navelor civile din Marea Neagră, având în vedere costul redus și capacitatea ridicată de timp de a rămâne nedetectate.

Armata rusă a dovedit de-a lungul a aproape 2 ani de conflict capacitatea de a se adapta la noile provocări ale războiului modern, iar domeniul dronelor maritime nu face excepție. Factorii politico-militari de la Moscova au observat beneficiile tacticilor ucraineneși au decis să le implementeze în rândul propriilor structuri.

Săptămâna trecută au fost publicate primele imagini ale unui nou model de dronă kamikaze navală produsă de industria rusă, programată pentru a fi utilizată în operațiunile din Marea Neagră. Autoritățile ruse au anunțat că această dronă kamikaze se numește BBKN ,,Dandelion”, o prescurtare care vine de la „fast-moving unmanned carrier boat”.

Această ambarcațiune autonomă are o rază de acțiune de până la 200 de kilometri, o viteză maximă de deplasare de până la 80 km/h și o capacitate utilă de transport de până la 600 de kilograme de explozibil de tip TNT. Sursele media ruse mai informează că această dronă navală reprezintă primul exemplar dintr-o serie inițială de 10 dispozitive, comandate de Ministerul rus al Apărării de la compania privată KMZ.

Supremația navală convențională a Rusiei a reprezentat o amenințare semnificativă pentru Ucraina încă din 2014. Ca răspuns, Ucraina s-a bazat la începutul războiului pearmament tradițional pentru a contracara puterea maritimă a adversarului, reușind să atace cu succes nava fanion a Marinei ruse Moskva în aprilie 2022. Aceasta a fost scufundată folosind rachete de croazieră antinavă. Ulterior, Ucraina s-a orientat către dispozitive navale autonome de suprafață și subacvatice, atât pentru atacuri, cât și pentru operațiuni de descurajare.Tehnologia inițială utilizată nu era deloc avansată, unele modele fiind doar skijet-uri încărcate cu explozibili și dispozitive de transmisie, toate la un cost relativ scăzut de aproximativ 200,000 de dolari.

La scurt timp după scufundarea Moskvei, Ucraina a început să integreze mai frecvent drone navale în operațiunile sale. În octombrie 2022, s-a desfășurat un atac masiv asupra unui activ vital al Flotei Ruse din Marea Neagră, fregata Amiralul Makarov, care preluase poziția de nava fanion după incidentul cu nava Moskva. Cu toate că fregata a supraviețuit atacului îndrăzneț, a suferit daune semnificative la sistemul radar.

Cu un nivel al capabilităților navale limitate, Ucraina a reușit să neutralizeze cinci nave de război ale Marinei Ruse, inclusiv un submarin din clasa Kilo. De asemenea, forțele ucrainene au cauzat daune majore unei nave de asalt amfibiu și unui vas de aprovizionare rus folosind drone navale.

La 24 august 2023, în timpul celebrărilor Zilei Independenței, președintele Zelenski a elogiat o unitate specială din cadrul Marinei Ucrainene. Brigada Separată 385 este echipată cu diverse ,,Sisteme Navale Autonome cu Destinație Specială”, această caracteristică reprezentând un indicator clar al schimbărilor structurale care au loc în războiul modern. Această unitate dedicată din Armata Ucraineană evidențiază evoluția rapidă a unor tactici navale care erau aproape inexistente acum doar doi ani.

Dronele de tip Magura au fost folosite de către ucraineni în diverse atacuri. Acestea au o capacitate de a purta 300 kg de explozibil, o viteză maximă de 78 km/h și o rază de acțiune estimată la 830 km. O altă familie remarcabilă de drone navale este ,,Sea Baby’’, despre care se spune că pot transporta o încărcătură de explozibil de 860 kg. Dronele subacvatice reprezintă o amenințare și mai mare pentru capabilitățile Flotei Ruse din Marea Neagră, deoarece rămân nedetectabile pentru sistemele de supraveghere rusești până aproape de impact. Cele mai notabile modele din această categorie sunt Toloka TK-150 și Marichka.

Dronele navale rusești vor reprezenta în viitorul apropiat probabil cea mai importantă amenințare pentru navele comerciale din Marea Neagră, dar și pentru infrastructura portuară ucraineană. Această nouă capabilitate a Forțelor Armate Ruse va pune o presiune suplimentară majoră asupra procesului de export a grânelor ucrainene în 2024. Nu este de neglijat scenariul în care noile drone maritime rusești vor fi folosite în operațiuni care se vor desfășura pe Dunăre între România și Ucraina, având în vedere frecvența cu care Rusia atacăcu drone Shahed porturile Reni și Ismail cu scopul de a perturba operațiunile de export ale Ucrainei.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *