„Nazarbaevologia”, o noua stiinta in Kazahstan

, , ,
 
Nursultan Nazarbaev, liderul incontestabil al Kazahstanului

Nursultan Nazarbaev, liderul incontestabil al Kazahstanului

Un grup de profesori universitari si academicieni din fosta republica sovietica a propus elaborarea unui curs de studii „nazarbaevologie”, actiune care va fi coordonata de catre doctorul în studii economice, profesorul Nurali Utkelibaev. Comentând inițiativa sa, acesta a remarcat că opera președintelui țării Nursultan Nazarbaev (raporturi, mesaje catre națiune, articole și cărți) în prezent constituie circa 100 de volume. Conform lui Utkelibaev, studierea acestor lucrări nu are un caracter sistemic, de aceea este necesară instituirea unui curs special. Utkelibaev a elaborat deja tematica cursului și s-a adresat cu această inițiativă catre ministerul de resort.
Inițiativa sa este susținută de către minister, dar reprezentanții acestuia au declarat că „nazarbaevologia” nu poate fi încă introdusă în programul școlar, din motive organizatorice, care urmeaza sa fie rezolvate pana la inceputul anului scolar 2014-2015, cand „nazarbaevologia” va putea fi studiata la institutiile de invatamant universitare din fosta republica sovietica. Profesorul Nurali Utkelibaev a mai declarat, pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS, ca este analizata si posibilitatea introducerii acestui curs si la institutii de invatamant preuniversitare. Sursa citata a mai declarat ca nu exclude posibilitatea ca „nazarbaevologia” sa fie studiata si la institutii de invatamant din afara republicii din Asia Centrala.

Lider al natiunii

Reamintim ca Nursultan Nazarbaev conduce Kazahstanul de mai mult de 20 ani, iar până a deveni președinte al republicii, a ocupat funcția de prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Kazahstan. În prezentă exercită cel de al patrulea mandat consecutiv de președinte.
Conform legislatiei, Nazarbaev are statutul de „lider al națiunii”, care garantează, pentru el și familia sa, o imunitate fata de orice procedura penala sau judiciara, si care prevede pedepsirea celor care întinează imaginea sa, sau „denigrează” biografia lui.
În anul 2011, un monument in cinstea lui  Nazarbaev a fost instalat în Alma-Ata, principalul oras al tarii, iar in provincia Karaganda a inceput executarea unei statui a presedintelui. Totodata, un grup de reprezentanți ai societății civile a propus redenumirea capitalei republicii din Astana în Nursultan.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *