Nave invechite. Flota rusa nu e o amenintare pentru SUA

, , ,
 

Planurile Rusiei de a amplasa elemente ale flotei sale maritime militare în Cuba, insulele Seychelles şi în Vietnam nu constituie o ameninţare strategică pentru interesele SUA, consideră analiştii.
Acesta este un pas mai degrabă politic decât militar, într-o perioadă în care preşedintele rus Vladimir Putin continuă să conteste supremaţia SUA, mai ales în contextul crizei siriene, scrie presa americană. Este adevărat că Rusia are 300 de nave, tot atâtea câte are flota maritimă militară a SUA. Cu toate acestea, navele militare ruseşti învechite nu sunt atât de moderne precum crucişătoarele şi torpiloarele americane. Kremlinul are doar un purtător de rachete, în timp ce Washingtonul are 11 purtătoare de rachete nucleare şi grupuri de atac, capabile de ofensive de anvergură. Moscova trimite doar puţine nave în afara apelor sale teritoriale; Pentagonul, dimpotrivă, îşi ţine întotdeauna o pătrime din flota sa pe mare, subliniază cotidianul.
Rusia încearcă să se etaleze ca o mare putere mondială, însă în realitate importanţa sa strategică este în scădere, afirmă profesorul James Russell de la Naval Postgraduate School din Monterey, California. În opinia sa, Rusia, ca de altfel şi fosta Uniune Sovietică, nu a avut niciodată potenţial pentru o adevărată “proiecţie de forţe” în mări îndepărtate. La rândul său, analistul american Norman Polmar declară că “la ora actuală flota maritimă militară este singura forţă cu ajutorul căreia Putin poate demonstra că Rusia rămâne o putere mondială”. “Putin nu-şi poate trimite nicăieri armata şi nici avioanele, deoarece nu are drept de survol asupra teritoriilor altor ţări”, explică Polmar.
De altfel, Rusia îşi foloseşte deja flota maritimă pentru a da “semnale” SUA: în 2011 un crucişător nuclear a ajuns în Venezuela, iar navele ruseşti intră periodic în apele teritoriale ale Cubei. Cu toate acestea, flota maritimă militară a Rusiei se află “într-o situaţie foarte proastă, din cauza problemelor financiare: are foarte puţine nave şi submarine bune pentru exploatare, întregul program rusesc pentru construcţia de nave maritime este mult în urma graficului stabilit, iar şantierele navale par abandonate”, constată Polmar.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *